Belediyeler Birliği Başkanlığına İmamoğlu seçildi

Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığına Ekrem İmamoğlu seçildi. Seçimde İmamoğlu 515 oy alırken rakibi Ahmet Metin Genç 250 oyda kaldı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Belediyeler Birliği Başkanlığına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 515 oyla seçildi

Ankara Meyra Palace Otel’de birliğin yeni yönetimini belirlemek üzere toplanan Türkiye Belediyeler Birliği Meclisi’ne Türkiye’nin dört bir yanından belediye başkanları katılırken, seçimlerde 448 CHP delegesi olmak üzere toplam 868 delege oy kulandı.

İstiklal Marşı’nın okunup, saygı duruşunda bulunulmasının ardından Divan heyetinin oluşturulmasıyla başlanan seçimi İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu kazandı. Yapılan oylamada 1.Başkan Vekili Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 2.Başkan Vekili Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın seçilirken Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’ün encümen üyesi seçildiği Ekrem İmamoğlu’nun encümen listesinde şu isimler yer aldı:

YENİ ENCÜMEN ÜYELERİ

1.Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı- Ayşe Ünlüce

2.Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı- Özlem Çerçioğlu

3.Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı-Vahap Seçer

4.Adıyaman Belediye Başkanı- Abdurrahman Tutdere

5. Edirne Belediye Başkanı- Filiz Gencan Akın

6. Zonguldak Belediye Başkanı- Tahsin Erdem

7.Artvin Belediye Başkanı- Bilgehan Erdem

8.Keçiören Belediye Başkanı- Mesut Özarslan

9.Büyükçekmece Belediye Başkanı- Hasan Akgün

10.Selçuk Belediye Başkanı- Filiz Ceritoğlu Sengel

11.Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı- Ahmet Türk

12.Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı- Ayşe Serra Bucak

13. Nevşehir Belediye Başkanı- Rasim Arı

14.Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı- Mehmet Kasım Gülpınar

*

TÜRK’ÜN KONUŞMASI SIRASINDA GERGİNLİK

Türkiye Belediyeler Birliği toplantısının en yaşlı üyesi olan Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ahmet Türk geçici olarak başkan seçildi.

Toplantının açılışında Ahmet Türk, Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasını kınadığını belirten bir konuşma yaptı.

Ahmet Türk, konuşmasında “Maalesef bugün halkın iradesine ipotek koyulduğunu görüyoruz, Hakkari Belediye Başkanımızın görevden alınmasını şiddetle kınıyorum” ifadelerini kullandı.

Bu sözlerin ardından salonda tansiyon yükseldi. AKP’li ve MHP’li başkanlar Türk’ün ‘kayyum’ ile ilgili tepkisine ”burası mahkeme değil’ diyerek tepki gösterdi.

FAALİYET RAPORU REDDEDİLDİ

Türkiye Belediyeler Birliği’nin 2023 yılı faaliyet raporu, AKP ve MHP’li üyelerin kabul oylarına karşılık, CHP grubunun oy çokluğuyla reddedildi.

ÇOĞUNLUK İTİRAZI

CHP’nin adayı İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile AKP’nin adayı Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in adaylık yarışı sürüyor. İmamoğlu söz almazken, Genç yaptığı konuşmada CHP’nin çoğunlukta olmasına itiraz etti.

Genç, şu ifadeleri kullandı:

“Belediyeler birliği dediğimiz yerde bir ilimizden 93 üye var. 20 yıldır teamül uygulanmış. Her ne kadar belediyeler birliği kendi seçilmiş delegasyondan oluşsa bile tüm belediyelerin olması beklenirken, maalesef Cumhuriyet Halk Partisi. Şu anda bir siyasi partinin Genel Başkanı encümenliği kendi hilafındaymış gibi dağıtıyor. Buna itiraz ediyoruz. Biz istiyoruz ki 20 yıldır uygulandığı gibi bütün belediyelerin orantısıyla oluşturulsun. Şu anda sayısal çoğunluğu olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin işine gelmemiştir. Bizim itirazımız buna. Bu şekilde olunca CHP öneri veriyor. Kabul edenler etmeyenler. Bu şekilde CHP ve DEM Parti birlikteliği olur. Bizim itirazımız bunadır. Belediyelerin birliği olmasından çıkarılıp partilerin birlikteliği olmasına karşıyız.”

İMAMOĞLU TEŞEKKÜR ETTİ

İmamoğlu başkan seçilmesinden sonra genel kurul delegelerine teşekkür etti.

İmamoğlu şöyle konuştu. “Buradan bir parti birliğine geçiş diye önemli ve düzeltilmesi diye bor konuşma yaptı. Bunun düzeltilmesi gerekirdi. Bizim devir aldığımız encümeninde tek bir kişi diğer partilerden yok. Saydım 2 üyesi MHP’den geri kalanın tamamı Ak Parti’den. Geldiğimiz nokta bu yanlışı düzeltme noktasıdır. Tüm çabalarımıza tüm talebimize rağmen birlikte liste çıkarma önerimize yanıt gelmedi. Liste çıkaracaklarını dün bildirdiler. Demokratik çabamıza dönüş yapılmamıştır.

Yerel yönetimler reformu, birliğin en önemli gündem maddelerinden biri olmalıdır. Daha etkili çözümler üreteceğiz. Belediyelerimizi destekleyeceğiz. Birlikte hareket ederek daha yaşanabilir kentler oluşturabiliriz. Bir yerde haksızlık hukuksuzluk varsa onun hakkını arayan bir başkan olacağız. Haksızlığa karşı susanın ne olduğunu bilen bir insanım. Bütün yerel yöneticilerin hakkını hukukunu koruyan olacağıma söz veriyorum. Sizlere adalet, dayanışma vaat ediyorum.

 

Belediyeler Birliği Başkanlığına İmamoğlu seçildi