Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu “SANTEK” Balıkesir Yenilenebilir Enerji Kaynakları Vizyon Toplantısı Vali Hasan Şıldak ve Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede’nin katılımıyla gerçekleştirildi.
Türkiye’nin 81 İlinde yapılması planlanan Sanayi Ve Teknoloji İş birliği Kurulu Toplantısı (SANTEK) kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sanayi kuruluşları ve STK’lar arasında koordinasyon ve yönlendirme faaliyetleriyle İlin sanayisine ve teknolojisine ilişkin politika ve stratejileri belirlemeyi amaçlıyor.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantıda temiz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarının olmazsa olmaz olarak geliştiği içinde bulunulan dönemde, Balıkesir’in yenilenebilir enerji üssü olma yolundaki adımları, sanayi alanındaki atılımlarının önemli bir kısmının da bu sektörde yer almasının büyük anlam taşıyacağı ifade edildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, yenilenebilir enerji kaynakları bakımından öne çıkan Balıkesir’in; rüzgâr, güneş, biyokütle, biyogaz ve jeotermal enerji üretimi açısından güçlü bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Ayrıca Balıkesir’in rüzgâr ve güneş enerjisi yatırımlarına uygun bir coğrafyada bulunmakla birlikte biyogaz ve biyokütle yatırımları için, bol miktarda ve kalori değeri yüksek, tarımsal ve hayvansal atık kapasitesine de sahip olduğunu açıkladı.
Balıkesir’in bir sanayi kümelenmesi yaşanan, atılım yapan, kendi ölçeğinde bir yolu olan ve sürekli gelişen bir çizgisi olduğuna dikkat çeken Vali Şıldak toplantıda yaptığı konuşmada, “Balıkesir’de artık sadece tarımdan, hayvancılıktan, turizmden, madencilikten değil sanayiden de söz ediyoruz. Ancak bu çizginin çok daha yukarılara tırmanması ve sürekli ilerleyebilmesi için Balıkesir’in bir yol ayrımında olduğu ve seçimlerini yapıp ona göre yol alması gerektiği de muhakkaktır. İlimizde sektörleri belirleyerek ilerleyebileceğimiz, potansiyelini değerlendireceğimiz alanlara yönelerek bu çalışmayı yürütmeliyiz. Burada en büyük rehberimiz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızdır. Son yıllarda bakanlık nezdindeki girişimler ve gelişmeler İllerimize de fevkalade bir şekilde yansıyor. İlimizdeki sanayi gelişimlerinin bütün süreçlerinde sağladıkları büyük destek için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Balıkesir’de sanayi anlamında güzel gelişmeler olduğunu ifade eden Vali Şıldak, “Bu çalışmalar birbiriyle bağlantılı çalışarak, ortak akıl üreterek ve bakanlık tecrübesinin illere yansıtılmasıyla çok daha verimli hale gelebiliyor. Artık belli başlıkların öne çıkarılıp bu alanlarda çok daha iyi olma konusunda iddialı olmakla birlikte marka değer oluşturmak durumundayız. Rüzgarın, güneşin, hayvansal atıkların ve jeotermalin kaynak olarak İlimize kazandırılması; yenilenebilir enerji kaynaklarının geliştirilmesi bakımından önem taşıyor. Ukrayna’da yaşanan gelişmeler de enerjinin ne kadar kilit önemde olduğunu göstermiştir. Bu açıdan baktığımızda bugünkü toplantının çok anlamlı, çok kıymetli olduğu muhakkaktır” diye belirtti.
Yarının dünyasında enerjinin stratejik rolünün geliştirilmesiyle birlikte çevre dostu yöntemlerle süreci yönetmenin zorunluluk olacağını dile getiren Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, yenilenebilir enerjinin uluslararası sınırlamalar karşısında ülke olarak güçlendirdiğini söyledi.
Bakan Yardımcısı Büyükdede, “Enerji üretiminde kullanılan ürünlerin üretim kabiliyetlerinin Balıkesir’e kazandırılması bu işin nihai sonucu olacaktır. Balıkesir’de yenilenebilir enerji üretiminde bir uçtan diğerine uzmanlaşma sağlandığında bu imkanlar anlam kazanacak ve diğer dünya şehirleri içinde onu rol model yapacaktır” diye konuştu.
Toplantı konuşmaların ardından Rüzgâr, Güneş, Biyogaz-Biyokütle ve Yenilenebilir Enerjide Gelişen Teknolojiler olmak üzere dört başlığın ele alındığı panelle devam etti. Sektöre emek vermiş ve başarı hikâyeleri yazmış panelistlerin katkılarıyla, Yenilenebilir Enerji Kaynakları tüm yönleri ile tartışıp değerlendirildi. (10numarabasın)