Ankara Kent Konseyi’nde Başkentin tarihini yansıtan fotoğraf sergisi

Ankara Kent Konseyi (AKK), Başkentin tarihine ışık tutan fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. Semih Baydar tarafından hazırlanan serginin açılışına AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz da katıldı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HİLAL ACAR / ANKARA-BHA

Ankara Kent Konseyi’nde (AKK), “Ankara’nın Başkent Oluşu” isimli fotoğraf sergisi açıldı.

Ankara Ulus doğumlu Semih Baydar’ın hazırladığı serginin açılışına Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, AKK Başkan Yardımcısı Dr. Süleyman Basa, AKK Yürütme Kurulu Üyesi Murat Akyüz, AKK Gençlik Meclisi Başkanı Halil Ecer, AKK Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Medya Çalışma Grubu Sözcüsü Orhan Kemal Erkılıç, Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Muhammet Kaçar ve BHA Samsun Bölge Müdürü Said Çetintaş katıldı.

Sergiyi hazırlayan Semih Baydar, açılış öncesi Birlik Haber Ajansı‘na yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“69 yıldır Ankara’da yaşıyorum. Çalıştığım kurumda da geçen sene bu sergiyi açtık. Sonra dedim ki, Ankara’mız dünyada devlet kurulmadan başkent olan ilk ve tek şehirdir. Bu çok önemli bir özelliktir. Bunu vurgulamak için sergiyi açtık. Türkiye Cumhuriyeti savaşını buradan yönetiyor ve Ankara’yı çok seviyor. Atatürk de diyor ki, “Ankara ve Ankaralıların bende ayrı bir yeri vardır.” Dolayısıyla, Ankara’nın bu sergisi, Cumhuriyet kurulurken başkent oluşu ve yoktan var olan ve Cumhuriyet’e seferber olan şehir olmasıdır. Fotoğraflarda da görüyoruz, kasaba görünümünde ama Atatürk’ün sayesinde çok büyük yol kat ediyor. Ben Ankaralı olarak gurur duyuyorum, bu sergi de Ankara’nın yoktan var oluşunun simgesidir.”

69 yıldır Ankara’da yaşayan Semih Baydar, serginin kendisi için taşıdığı önemi vurgulayarak, “Atatürk Ankara’ya geldikten sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin başkentini belirledi ve şehrin gelişim süreci başladı. Bu fotoğraflar, 18 yıl içerisinde Ankara’nın nasıl bir değişim geçirdiğini gösteriyor. Doğduğum mahalle de dahil olmak üzere birçok bina halen ayakta ve restore ediliyor. Bu sergi, Ankara’nın benim için ayrı bir yer taşımasının sebebini de anlatıyor” dedi.

Eski Ankara üzerine sohbetler

Sergi öncesinde, Semih Baydar ve Halil İbrahim Yılmaz, sergilenecek fotoğraflar hakkında konuşarak eski Ankara’nın tarihine ilişkin anılar paylaştı. Anafartalar Caddesi’nde yapılan akşam yürüyüşlerinden, şehrin simgesi olan yerlerin geçmişinden ve yabancı misafirlerin konaklaması için inşa edilen binaların ince işçiliğinden bahsedildi. Yıkılmış olan bazı yapıların restore edilerek yeniden hayat bulması da sergi sırasında değinilen önemli konular arasında yer aldı.

Fotoğraf sergisi Ankara Kent Konseyi’nde 4 gün boyunca açık olacak

Bugün kapılarını açan sergi dört gün boyunca ziyaretçilerini ağırlayacak. Ankara’nın geçmişten bugüne nasıl bir değişim ve gelişim gösterdiğini yansıtan fotoğraf sergisi, Cumhuriyet’in 101. yılı kutlamalarının önemli bir parçası olarak sanatseverlere ve tarih meraklılarına kapılarını açtı.

Serginin mimarı Semih Baydar, fotoğrafları BHA editörü Hilal Acar’a anlattı…

Ankara Kent Konseyi’nde Başkentin tarihini yansıtan fotoğraf sergisi