Amasya Valisi Mustafa MASATLI: “İlimizin Tarım, Sulama ve Hayvancılık Kapasitesini Arttırmada Yakaladığımız İvmeyi Sürdürmeye Kararlıyız” dedi.
Vali Mustafa Masatlı, Nadas Alanlarında Tritikale Ekiminin Geliştirilmesi ve Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında ‘Tritikale Tohumu’ Dağıtım Törenine katıldı. Programda ayrıca protokol üyeleri, siyasi partilerin temsilcileri, il genel meclis üyeleri, üreticiler ve basın mensupları yer aldı.
Programda ilk olarak İl Tarım ve Orman Müdür V. Hayrullah Göktekin projenin detayları hakkında bilgiler aktardı. Daha sonra konuşan üreticimiz ise projenin hazırlanmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, emeği geçenlere teşekkür etti.
Vali Mustafa Masatlı ise konuşmasında şunları kaydetti: Gelişmiş tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye için de tarım sektörü stratejik bir öneme haizdir. Gelişen dünyada ülkeler ekonomik olarak güçlenmeye, halklarının refah seviyelerini yükseltmeye çalışırken, bir yandan da dünya sahnesinde söz sahibi olmaya gayret etmekte, sürekli çalışmakta ve yenilikler bulmaya çabalamaktadır. Sürekli bir arayışın olduğu sektörlerin en önemlilerinden birisi de elbette ki tarım sektörüdür.
Bu kapsamda ülkemizde son 19 yılda Devletimizin tarıma verdiği önem ve bu doğrultuda Tarım ve Orman Bakanlığımızın desteklemeleri artmıştır. Bu projeler ve destekler sayesinde hem çiftçilerimizin gelir düzeyi, hem de tarımsal üretim ve ihracat rakamlarımız artmıştır.
Bizler tarımın Amasya için taşıdığı önemin farkında olarak, göreve geldiğimizden beri bu alanda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık.
İlk olarak da tarımsal sulama yetersizliğini gidermek için, 2021 yılında yatırımlarımızı bir önceki yıla göre yaklaşık 15 kat arttırarak 46 milyon TL’ye çıkarıp, 26 bin dekar tarım arazisini sulamaya açtık.
2022 yılında da aynı hızla 54 milyon TL’lik bir yatırımla 21 bin dekarlık bir alanı suyla buluşturuyoruz. Yani sadece son 2 yılda tarımsal sulamaya 100 milyon TL bütçe ayırmış durumdayız.
Basınçlı sulamaya açtığımız alan 47 bin dönümdür. Sulama yatırımlarındaki bu artış ürün rekoltemize ve buna paralel olarak da üreticilerimizin gelirlerine olumlu katkılar sağlamaya başlamıştır.
Hayvancılık alanında ise kırmızı et üreminde piyasa belirleme gücüne sahip, Ülkemizin bilinen markalarına et tedarik eden ve özellikle Suluova ilçemizde yoğunlaşan bir faaliyet yürütülmektedir.
Yine ülkemizin ilklerinden olan Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi de hayvancılık alanında geldiğimiz noktanın en büyük göstergesidir.
Şuan da Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB’mizin genişleme çalışmaları da başarıyla tamamlanmış ve yaklaşık 41 milyon TL yatırım bedeli olan altyapı projesi ihale aşamasına gelmiştir.
Suluova TDİB OSB ilave alan ile birlikte toplam 152,5 hektar alan üzerinde, toplam kapasitesini 2 katına, yani yaklaşık 20.000 büyükbaş hayvana çıkaracaktır.
Hali hazırda Ülkemizin en büyüğü olan TDİB OSB’miz, genişleme alanının faaliyete geçmesiyle Avrupa’nın en büyüklerinden biri olacaktır. TDBİ OSB’miz ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından, yurtiçi ve yurtdışında model OSB olarak gösterilmektedir.
Sahip olduğumuz tüm bu potansiyeli daha ileri seviyelere taşımak ve hayvan varlığımızı arttırmak için de altyapımızı güçlendirmemiz ve yem hammaddelerini çeşitlendirmemiz gerekmektedir. Bu alandaki nihai hedefimiz ise Amasya’yı bölgemizin kırmızı et üretim merkezi haline getirmektir.
Bugün de besi hayvancılığının en önemli gider kalemini oluşturan kaba yem ihtiyacını gidermeye yönelik olarak Tritikale Tohumu Dağıtımında sizlerle bir araya gelmiş bulunmaktayız. Önemli bir yem bitkisi olan Tritikale, hayvancılığın en büyük girdilerinden birini oluşturan kaba ve kesif yem açığının giderilmesinde İlimiz hayvancılığının ihtiyaçlarına cevap verebilecek niteliklerde bir üründür.
Proje çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığımız ile İl Özel İdaremizin %50 hibe desteğiyle toplam tutarı yaklaşık 2 Milyon 270 Bin TL olan 169 ton Tritikale tohumu, 8.450 dekara ekilmek üzere 551 çiftçimize teslim edilecektir.
Bu proje kapsamında üreticilerimizin Tritikaleden elde ettikleri verim arttıkça, ilerleyen yıllarda bu yem bitkisinin üretimi daha da yaygınlaşacaktır.
Bu düşüncelerle dağıtımını yapacağımız tohumların çiftçilerimize bereketli kazançlar getirmesini temenni ediyor, başta Ülkemizi her alanda geliştirerek, bizlere yeni bir vizyon çizen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi’ye şükranlarımı sunarak, bu proje özelinde Tarım ve Orman Bakanlığımıza, Milletvekillerimize, İl Özel İdaremize ve projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmaların ardından proje kapsamında 8.450 dekarlık alana ekilmek üzere temin edilen 2 Milyon 270 Bin TL bedelli Tritikale Tohumu, Valimiz Mustafa Masatlı ve protokol üyeleri tarafından hak sahibi çiftçilerimize dağıtıldı. (Betül Yılmaz)