Afgan gazeteciler unutulmaktan şikayetçi, gelecekten kaygılı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Afgan gazeteciler unutulmaktan şikayetçi, gelecekten kaygılıCan güvenliği olmayan, baskı, şiddet mağduru Afgan gazeteciler uluslararası medya kuruluşlarının, dünya basını ile Birleşmiş Milletler gibi küresel örgütlerinin kendilerini unutmarından şikayetçi. Gazeteciler gelecek için kaygılı. Afgan gazeteciler uluslararası basın yayın medya kuruluşları ile meslek örgütlerinin kendilerini unutmalarından şikayetçi. Afganistan gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Ülkede hem sansür hem de güvensiz bir ortam var. Afganistan’daki sansür sadece devlet sansüründen ibaret değil. Bağnaz bir ortam, radikal düşünceler bağımsız gazetecilerin çalışmasını zorlaştırıyor. Kadın gazeteciler için artık çalışmak neredeyse olanaksız.
Çeşitli nedenlerle Pakistan’a sığınan mülteci Afgan gazeteciler uluslararası medya kuruluşları ve basın örgütlerinden gereken desteği alamamaktan şikayetçi. Kimi can güvenliği, kimi siyasi – dini baskılar nedeniyle ülkesini terk etti.
 
Erkinses’in bölgedeki muhabiri Feizullah Türk’de Mezar-ı Şerif’te yaşadığı bombalı saldırı sonrası can güvenliği olmadığı için ülkeyi terk eden gazetecilerden. Türk bombalı saldırıdan ağır yaralı kurtuldu. Can güvenliği olmadığı için tedavisini tamamlamadan Afganistan’dan ayrılmak zorunda kaldı. Küresel medyanın ve basın yayın meslek örgütlerinin dikkatini çekmek isteyen, dünyaya seslerini ve itirazlarını duyurmak isteyen Afgan gazeteciler, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da bir araya geldiler. Yaklaşık 1 yıldır Pakistan’ın çeşitli şehirlerinde yaşayan gazetecilerin büyük çoğunluğu Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinden sonra bu ülkeye sığındılar.
 
Afgan mülteci gazeteciler kaygılı. Pek çoğu ruhi ve bedeni sağlık sorunları yaşıyor. Ailelerinden uzakta, ne olacağı belli olmayan bir hayat… kendilerini neler bekliyor bilmiyorlar. Bu nedenle hepsi akıbetlerinin bilinmemesinden ötürü endişeli. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş dünyaya Afganistan’ı unutturdu. Ne yazık ki, medya ve uluslararası toplum Afgan mültecileri ve Afganistan halkını görmezden geliyor. Afgan gazeteciler, uluslararası medya kurumlarından, Birleşmiş Milletler’den, basın yayın sendikaları ve medya meslek örgütleri ile insan haklarına duyarlı devletlerden destek talep ediyor. Toplantıya katılan gazeteciler, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden gazetecilerin vakalarını istisnai bir şekilde soruşturmasını istiyorlar.
 
Gazeteciler, insan hakları savunucuları ve sivil aktivistlerden oluşan grubun yönetim kurulu üyesi Necibullah Habibi, daha önce mağdur gazeteci ve aktivistler için çaba sarf edildiğini, ancak bunun sekteye uyradığınuı belirtti. Gazetecilerin güvenli ve belirli bir adrese sahip olmalarının halkın haber alma özgürlüğünü garanti alacağına dikkat çeken Habibi, bu kişilerin güvenli ülkelere yerleştirilmesine özel önem verilmesini istedi. Toplantıya katılan gazeteciler Pakistan’da kendileri için belirsizlikler olduğunu, ayrıca pek çoğu için Afganistan sınırında olan bu ülkede kalmanın güvenliklerini tehlikeye soktuğunu söylediler. Gazeteciler Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, sivil toplum örgütü, basın yayın medya örgütlerinden acil destek talep ettiler.
Haber: Feizullah Türk / Pakistan
Redaktör: Ragıp Kamil İlbeyi / erkinses (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Afgan gazeteciler unutulmaktan şikayetçi, gelecekten kaygılı