ADÜ Hastanesi Türkiye’de bir ilke imza attı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ADÜ Hastanesi Türkiye’de bir ilke imza attıAydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nin Çocuk Acil Servisi, Kağıtsız Dijital Hastane Uygulamasını başlattı. Hastane Başhekimi Doç. Dr. Gülnur Taşçı Bozbaş, “Kağıtsız dijital hastane uygulamamız Türkiye’de çocuk acil servislerinde hayata geçen ilk çalışma. Hayalimiz tüm hastanemizi kağıtsız hale getirmek” dedi.

Ekim ayı itibariyle yeni hizmet binasına taşınan ADÜ Çocuk Acil Servisi ile sadece bina değil, sistemde yenilendi. Acil servise gelen hastaların kayıt işlemlerinden taburcu edilene kadar hiçbir şekilde kağıt kullanmaksızın bütün işlemler anlık olarak dijital ortama aktarılmaya başlandı. Hastaların ateş ölçümünden kan tahliline, nabız atışından ultrason sonucuna bütün verileri, hastanın adına veri tabanına kaydediliyor.

“HAYALİMİZ TÜM HASTANEMİZİ KAĞITSIZ HALE GETİRMEK”

Amaçlarının bütün hastaneyi kağıtsız hale dönüştürmek olduğunu belirten ADÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Gülnur Taşçı Bozbaş, “Yaklaşık 2 ay önce acil servisimizi taşıdık ve yeni binamızda hizmet vermeye başladık. Yeni acil servisimizde hizmet vermeye başladıktan sonra hasta kabulü kapasitemi hem de fiziki kapasitemizi 5 kat büyüttük. Bu öğretim üyelerimiz, hem çalışan hemşirelerimiz hem de diğer personellerimizin hareket alanını rahatlattı. Aynı zamanda daha fazla hastaya hizmet verebilir noktaya geldik. Yeni binamızda sadece fiziki alan değil teknik donanım anlamında da hastalarımıza mini bir yoğun bakım hizmeti verebilecek bir donanıma sahip çocuk acil servisine sahip olduk. Yeni binamıza geçerken daha önce hastanemizde denemelerini yapmış olduğumuz ama fiili uygulamaya geçmediğimiz kağıtsız dijital hastane uygulamamızı hayata geçirmiş olduk. Burada herhangi bir şekilde kağıt kullanmıyoruz, her şey bilgisayar ortamında. Hastaların tün verileri bilgisayara kaydediliyor ve hastane veri tabanına yükleniyor. Bu 2 açıdan faydalı bir uygulama oldu. Birincisi, tabi ki hastanın veri güvenliği açısından bizim için çok önemli kolaylık oldu. Diğer yönden de malum kağıtların ham maddesi ağaçlar, ağaçları koruyabilmek adına önemli bir adım attığımıza düşünüyoruz. Tabi bu yeterli değil, bunu artırmamız gerektiğini biliyoruz. Diğer birimlerimizde de kağıtsız uygulamalara geçme yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Hayalimiz tüm hastanemizi kağıtsız hale getirmek. Kağıtsız dijital hastane uygulamamız Türkiye’de çocuk acil servislerinde hayata geçen ilk çalışma. Acil servislerde bu sistemi oturtmak zor çünkü hasta sirkülasyonu çok fazla oluyor. Ancak hocalarımız, hemşire arkadaşlarımız bu konuda çok istekliydi, onların bu isteklerini biz göz ardı edemezdik. Onlarında desteği ile bu uygulamayı hayata geçirmeyi başardık” ifadelerini kullandı.

“VERİ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN FAYDA SAĞLIYOR“

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Çocuk Acil Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Aykut Çağlar; “3 yıldır görev aldığım Adnan Menderes Üniversitesinde daha iyi işleyen Çocuk Acil Servisi işletmek için burada çalışmalarımıza devam ediyoruz. iki aydır yeni bir ünitede hizmet vermeye başladık. Bir önceki ünitemizde yatak ve sedye sayımız oldukça azdı, dört ya da beş sedye ile hizmet veriyorduk. Yeni yapılan hizmet binamız ile beraber yatak sayımız yirmi beşe çıktı. Kritik hasta bakımı, monitörlü gözlem, hasta izole oda yeni hizmet binamızda mevcut. Yeni yapılan bina ve şartları hastalar açısından işimizi kolaylaştırdı. Bununla beraber alt yapımızda yenilendi. Çalışırken hastaların ve personelin veri güvenliği sağlamak bizim için önemli. Hastanede daha önce de olan bir hizmeti burada da sunmaya başladık. Dijital Hastane Kağıtsız Çocuk Acil Servis olarak hizmet vermeye başladık. Şuan ki sistemle beraber hasta bilgilerin hepsi bilgisayarda, herhangi bir şekilde kağıda yazılmıyor. Hastalardan aldığımız monitör takipleri, hemşire takipleri, anında hasta veri sistemine aktarılıyor. Hasta tedavileri, hekimin ve hemşirenin verdiği kararların hepsi şuan veri bilgi sistemi olarak, hastane bilgi sisteminde kayıt altına alınmakta. Bu bize hasta izleminde verileri hızlıca kontrol edebilme ve veri güvenliği açısından fayda sağlamakta. Hasta bize tekrar geldiğinde daha önce ki rahatsızlıklarına kolayca ulaşabilmemize yardımcı oluyor. Dijital acil servis olmak kolay olamadı. Ekibin uyumu çok önemliydi, bu sisteme geçme isteği işimizi kolaylaştırdı. Hastanemizin başhekimliği de bize bu konuda bize oldukça destek verdi. Dijital Acil Servis hizmeti ile hastaları daha uzun süreli kontrol edebiliyoruz bu da bize dışardan hasta kabul etme konusunda fayda sağlıyor” ifadelerini kullandı.

“HER ŞEY SİSTEM ÜZERİNDEN GÖRÜLÜYOR”

Dört yıldır sorumlu hemşirelik yapmakta olduğunu belirten Çocuk Acil Sorumlu hemşiresi Pınar Çınar; “Yeni binamıza geçtik, Kağıtsız Dijital Hastane olarak çalışmaktayız uzun süredir. Vital monitörlerimiz var, hastamızın bütün vitalleri barkodu okutularak direkt sisteme atmaktadır. Hastaya yapılacak bütün tetkikler, tedaviler Hasta Bilgi Sistemi üzerinden kontrol edilmekte. Hastaya yapılacak tedavileri de doktorumuzun yönlendirmesi doğrultusunda dijital bilgi sisteminde yapmaktayız. Hastamızın tedavi planlaması da aynı sistem üzerinden yapılmaktadır. Bu sayede yanlış ilaç uygulamaları önleniyor, hasta tedavilerini daha düzenli hale getiriyor. Hastanın Çocuk Acil Servisten girişinden, gidişine kadar olan ki tedavileri, hastanın genel durumu gibi bütün her şey sistem üzerinden görünüyor. Dijital ;Bilgilerimiz dört ayrı yerden güvenlik sistemi ile korunmakta. Dört ayrı yerde kaydedilmekte, eğer sistemiz de sorun olursa diğer tarafta arşivimiz mevcut durumda. Kağıt israfından kurtulmuş olduk, olabildiğince hastaya daha faydalı olmaya çalışıyoruz. Daha kısa sürede, daha hızlı bir şekilde tedavimizi yapmaya çalışıyoruz” dedi. (TİMBİR)

ADÜ Hastanesi Türkiye’de bir ilke imza attı