Geçmişten günümüze kendine has lezzetlere ev sahipliği yapan ve bu lezzet mirasını geleceğe taşımayı amaçlayan Adana, Adana Lezzet Festivali ile önemli bir lezzet buluşmasına sahne olacak. Festival, aynı zamanda gastronomi dünyasının önemli isimlerini de ağırlayacak. Arda Türkmen, Somer Sivrioğlu, Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna, Türev Uludağ, Ebru Baybara Demir ve Hazer Amani gibi yıldız isimler gastronomi dünyasının kapılarını aralarken, ünlü tarihçi İlber Ortaylı da “Adana’nın Kültür Mirası”nı kendine has üslubu ile anlatacak.
Adana Valiliği’nin öncülüğünde Adana Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ve sinerjisi ile Adana’nın gastronomi dünyasındaki yerini sağlamlaştırmak için 7-8-9 Ekim tarihlerinde düzenlenecek olan Uluslararası Adana Lezzet Festivali, üç gün boyunca lezzet şölenine sahne olacak.
Yıldızlar geçidi gibi festival
Şehrin dikkat çeken lezzetlerini gözler önüne seren Adana Lezzet Festivali, 3 gün boyunca sürecek olan konferans ve sunumlar ile de dikkat çeken bir programa sahip. Festivalin ilk günü Adana HiltonSA’da gerçekleştirilecek birbirinden önemli konuları içeren 12 konferans; uzmanları, akademisyenleri, yerli ve yabancı konuk şefleri, araştırmacıları ve iş insanlarını ağırlayacak. Festivalin ikinci ve üçüncü günleri ise Adana’da tam bir gastronomi rüzgarı esecek. Adana Merkez Park’ta 180 dönüm üzerine kurulu alanda düzenlenecek Türkiye’nin en büyük ve en lezzetli festivali olan Uluslararası Adana Lezzet Festivali, gastronomi dünyasının ünlü isimlerini ziyaretçileri ile buluşturacak. Arda Türkmen, Somer Sivrioğlu, Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna, Türev Uludağ, Ebru Baybara Demir ve Hazer Amani gibi ünlü isimler, Merkez Park’taki Lezzet Sahnesi’nde lezzetli yemeklerin ipuçlarını verecek.
İlber Ortaylı ile Adana’nın Kültür Mirası
Adana Lezzet Festivali’nin ziyaretçileri ile buluşturacağı bir diğer isim ise ünlü tarihçi İlber Ortaylı olacak. Ünlü tarihçi, festivalin ikinci günü Merkez Park’ta bulunan Amfi Tiyatro’da “Adana’nın Kültür Mirası”nı kendisine has üslubu ile anlatacak.
Genç Şefler Yarışması
Adana’nın mutfak mirasına katkı sağlamayı hedefleyen Adana Lezzet Festivali, “Genç Şefler Yarışması” ile de geleceğin şeflerine hünerlerini sergileme imkânı sunacak. Genç şefler, festivalin ikinci ve üçüncü günü yeteneklerini gözler önüne sererek dereceye girmeye çalışacak.
Coca-Cola’nın Platin, Öztiryakiler’in Ana Mutfak, Lassa’nın Etkinlik Sahnesi Sponsoru olduğu festivalde, Cihangir Kebap&Kaburga, Komili, Doğanay, Optimum, Levent Börek, Kütahya Porselen, Pirge, Tostçu Mahmut, Anavarza Bal, Madenci ve Beta Tea sponsor olarak yer alıyor. Uluslararası Adana Lezzet Festivali’nin düzenlenmesine destek veren kurum ve kuruluşlar ise şöyle; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adana Valiliği, Adana Büyükşehir Belediyesi, Çukurova Üniversitesi, Seyhan Belediyesi, Yüreğir Belediyesi, Sarıçam Belediyesi, Çukurova Belediyesi, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası, Adana Ticaret Borsası, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi, Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Çukurova Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (ÇUKTOB), Turizm, Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD), Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, Adana Lokantacılar ve Kebapçılar Odası (ALKO), Adana Aşçılar ve Pastacılar Derneği (ADAPAD), Çukurova Aşçılar Derneği, Akdeniz Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu (AKAPAFED), Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON).
Adana Lezzet Festivali’nde gerçekleştirilecek etkinlikler şöyle:
7 EKİM 2022 / GASTRONOMİ KONFERANSLARI- HİLTONSA
09:30 / Açılış Konuşmaları
10:20 – 10:55 / Adana’nın Eşsiz Tadı
Türev Uludağ (Şef, TV Programcısı), Demet Sabancı Çetindoğan (Shopsa Yönetim Kurulu Başkanı) Mehmet Ali Burduroğlu (Tike Kurucu & Marka Yöneticisi)
11:00 – 11:20 / Güney Kore Tanıtımında Gastronominin Rolü
Jia Choi / O’ngo Food Communications Kurucu ve Başkan – Güney Kore
11:25 – 11:45 / Sürdürülebilir Restoran Mümkün Mü?
Gamze Cizreli (Big Chefs Kurucu-Ortak, TURYİD Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı)
11:50 – 12:20 / Gastronomi ve Turizmin Değer Yaratan Birlikteliğinde Yeni Hedefler
Moderatör: Gila Benmayor (Gazeteci), Sururi Çorabatır (TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı), Oya Narin (TTYD Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı), Burak Tonbul (Touristica Yönetim Kurulu Başkanı), Tayyar Zaimoğlu (ÇUKTOB Yönetim Kurulu Başkanı)
12:20 – 12:30 / Adana Mutfağı
Prof. Dr. Oya Berkay Karaca (Çukurova Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokul Öğretim Üyesi / Müdürü), Hakan Coşkun (Adana HiltonSA Executive Chef)
13:30 – 13:45 / İncili Gastronomi Rehberi Adana’da
Takdim: Kamer Kıraç (İşletmeci), Müge Akgün (Gazeteci, Yazar)
13:50 – 14:30 / Coğrafi İşaretli Ürünlerin Gastronomik Deneyime Dönüşümü
Moderatör: Doğukan Erdem Kutlu ( TV Program Yapımcısı ve Sunucu), Prof. Yavuz Tekelioğlu (YUciTA Başkanı), Yasmina Lokmanoğlu (Slow Food Tarsus Sözcüsü), Birol Uluşan (Metro Toptancı Market Meyve, Sebze Gıda Kategori Müdürü & Coğrafi İşaretler), Umut Karakuş (Muutto Anatolian Tapas Bar Kurucu, Şef) Mehmet Akdağ (7 Mehmet Restaurant 3. Kuşak Şef, İşletmeci)
14:35 – 15.10 / Şerbetliler
Moderatör: A. Çağrı Başkurt (Saray ve Kültür Tarihçisi), Elif Edes (Şef, Gastronomi Danışmanı, Yazar, Eğitmen), Murat Güllü (Karaköy Güllüoğlu Genel Müdürü), Prof. Dr. Muna Yüceol Özezen (Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi, Yeni Türk Dili Anabilim Dalı Başkanı)
15:15 – 15:35 / Sürdürülebilir Yaşam İçin Sürdürülebilir Beslenme
Dilara Koçak (Beslenme Uzmanı & Sürdürülebilir Yaşam Aktivisti)
15:40 – 15:55 / Tadında Anadolu
Sadettin Cesur (BTA İcra Kurulu Başkanı, CEO)
16:00 – 16:40 / Yerel Mutfağın Korunmasına Akademilerin Yaklaşımı
Moderatör: Doç Dr. Adem Arman (Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı), Levent Demirçakmak (İstanbul Gelişim Üniversitesi Gastronomi ve Aşçılık Öğr. Gör.- Ekol Anatolia Marka Yöneticisi), İsmail Geyik (CVK Hotel F&B Direktörü), Seçgin Demir (Kaya Palazzo Belek Executive Chef), Cem Aydoğdu (Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi, Şef)
16:45 – 17:15 / Geleceğin Tarım Uygulamaları
Moderatör: Emrah İnce (TTGV Technology Evangelist, YeniÇiftçi Platformu Kurucusu), Kübra Yüzüncüyıl (Akademisyen, Yazar), Yasemin Kireç / Anadolu Meraları CEO), Sinem Özkan Başlamışlı (Özkan Tarım Yöneticisi)
AÇILIŞ SEREMONİSİ – ADANA MERKEZ PARK
16:00
Kortej ve Festival Mangal Ateşi Töreni
08 EKİM 2022 – MERKEZ PARK – LEZZET SAHNESİ
11:00-11:40 Meşhur Adana Sıkması ve Karakılçık Buğdayı
Sahrap Soysal (TV Programcısı, Mutfak Araştırmacısı, Yazar),
Nesrin Karataş (Adana Slow Food Üyesi, Slow Food Çiftçi Pazarı Üreticisi),
11:45-12:15 Adana Özel Gün Yemekleri
Moderatör: A.Çağrı Başkurt (Saray ve Kültür Tarihçisi)
Pırıl Bilici (Slow Food Adana Sözcüsü)
12:20-12:50 Komili Zeytinyağ ile “Ciğerimin Köşesi”
Burak Zafer Sırmaçekici (Primitif Sokak Yemekleri Kurucu, Şef)
12:55-13:25 Yerinde Üretmek, Yerinde Tüketmek
Ebru Baybara Demir (Sosyal Gastronomi Şefi)
13:30-14:00 Akdeniz’in Ortak Lezzet Mirası
Claudio Chinali (Eataly İstanbul, Executive Chef)
14:05-14:35 Komili Zeytinyağ ile Mucize Lezzetler
Türev Uludağ (Şef, TV Programcısı)
Mehmet Cavlı (Komili Orijinasyon ve Tadım Müdürü)
14:40-15:40 Adana Mutfağına Övgü
Danilo Zanna, Somer Sivrioğlu, Mehmet Yalçınkaya
15:45-16:15 Adana Peynirleri
Neşe Biber (Yemek Kültürü Araştırmacısı, Yazar & Antre Gourmet Kurucu Ortağı), Berrin Bal (Yemek Kültürü Araştırmacısı, Yazar & Antre Gourmet Kurucu Ortağı), Fabio Brambilla (Executive Chef)
16:20-16:50 Sırlar, Dolmalar, Sarmalar
Eyüp Kemal Sevinç (Eks Mutfak Akademisi Kurucu, Şef)
Nurlu – Nurşen Aksoy (Blogger)
16:30-17:30 İlber Ortaylı ile Adana’nın Kültür Mirası
İlber Ortaylı (Merkez Park-Amfi Tiyatro)
16:55-17:25 Le Cordon Bleu Şefleri İle “Narenciyeli Tatlar”
Marc Pauquet (Özyeğin Üniversitesi Le Cordon Bleu Pastane Bölümü Yönetici Eğitmen Şef)
17:30-18:00 Arda Türkmen ile Lezzetli Dakikalar
Arda Türkmen (Şef, TV Programcısı)
19:15 Havai Fişek – Lazer – Flyboard Gösterisi
08 EKİM 2022 – GENÇ ŞEFLER YARIŞMASI (Genç Şefler Yarışması Çadırı)
12:00-13:00 Genç Şefler Bireysel Yarışması
13:30-14:30 Üniversiteli Genç Şefler Bireysel Yarışması
15:00-17:00 Üniversiteli Genç Şefler Ekip Yarışması
18:00 Ödül Töreni
09 EKİM 2022 – MERKEZ PARK – LEZZET SAHNESİ
11:00-11:30 Yemek.com ile Adana Lezzetleri
Ferhat Bora (Şef, Yemek.com)
11:35-12:05 Le Cordon Bleu Şefleri İle “Narenciyeli Tatlar”
Erich Ruppen (Özyeğin Üniversitesi Le Cordon Bleu Yönetici Eğitmen Şef)
12:10-12:40 Ceyhan Mutfağı
Gönül Paksoy (Tasarımcı, Yemek Kitabı Yazarı)
12:45-13:15 Yerel Ürünler, Yeni Lezzetler
Elif Edes (Şef, Gastronomi Danışmanı, Yazar, Eğitmen)
13:20-13:50 Anadolu’nun Buğday Hafızası
Asuman Kerkez (TV Programcısı, Akademisyen)
13:55-14:25 Hem Ovadan, Hem Kıyıdan
İsmet Saz (İsmet Saz Grup Kurucu, Şef)
14:30-15:00 Adana Sokak Lezzetlerine Şef Dokunuşu
Hazer Amani (Fireroom Foods Kurucu, Şef)
15:05-15:35 Akdeniz’in İncisi Lagos
Can Aras (Amavi Alaçatı Executive Chef)
15:40-16:10 Sofralar Dile Gelse
Engin Aymete (Sofralar Dile Gelse Kurucu Ortak)
Tamar Taşçıoğlu (Turizmci, Sofralar Dile Gelse Kurucu Ortak)
Ömer Bozyap (Ocak Restoran Executive Chef, Ortak)
16:15-16:45 Usla Akademi ile Bici Bici’nin Yolculuğu
Hülya Acar (Usla Akademi Genel Koordinatörü)
Cenk Akaya (Usla Akademi Şefi)
16:50-17:30 Adanalı Genç Şefler Sahnede
09 EKİM 2022 – MERKEZ PARK – GENÇ ŞEFLER YARIŞMASI
(Genç Şefler Yarışması Çadırı)
12:00-13:00 Adana Lezzet Festivali Liseli Genç Şefler Bireysel Yarışması
13:30-14:30 Adana Lezzet Festivali Genç Şefler Bireysel Yarışması
17:00 Ödül Töreni
09 EKİM 2022 – KAPANIŞ KONSERİ – MERKEZ PARK
21:00 MANUŞ BABA – (Adana Merkez Park Konser Sahnesi) (Karadeniz Son Havadis)