"40 YILDA NE YAPILDI? 48 AYDA NELER YAPACAĞIZ’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

"40 YILDA NE YAPILDI? 48 AYDA NELER YAPACAĞIZ'Tokat Ziraat Odası’nın 40 yıldır bir proje varlığı gösteremediğini öne süren Tokat Arıcılar Birliği Başkanı Ali Demir, kendi başkanlığını yaptığı birliğin hayata geçirilen projelerini referans göstererek başkanlık görevine talip olduğu Tokat Ziraat Odası için projelerini “40 yılda ne yapıldı? 48 ayda Neler Yapacağız’ diyerek anlattı.
 
’Hüseyin KÖMÜR – TOKAT – Birlik Haber Ajansı (BHA)
 
Tokat Arıcılar Birliği’nin 2016 yılından günümüze Türkiye’ye örnek projelerle öne çıktığını, Tokat Ziraat Odası’nın ise 40 yıldır bir proje varlığı gösteremediğini öne süren Tokat Arıcılar Birliği Başkanı Ali Demir bu nedenle Tokat Ziraat Odası başkanlığına aday olduğunu açıkladı. Demir, Tokat Arıcılar Birliği başkanlık dönemindeki projelerini referans göstererek birliği hangi noktalara taşıdıklarını anlatarak Ziraat Odası başkanlığına seçilmesi halinde hangi projeleri hayata geçireceğini aktardı.
 
Tokat Arıcılar Birliği tarafından yapılan projelerle 7 yıldır ilaçlarının ücretsiz karşılandığını, Arıcıların ihtiyacı olan arı yemi, petek dökümü, mum presi, kurulan Bal paketleme tesisi ve bölgede tek olan damızlık tesisi gibi Türkiye’ye örnek çalışmalardan bahseden Ali Demir, ayrıca arı varlığının 10 binden 60 bine çıktığını, hobi olarak yapılan arıcılığın meslek haline geldiğini anlattı.
 
Tokat’ın Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Genel Merkezinde temsil edildiği 7 yıllık süreçte 20 milyon TL’ nin üzerinde proje üretildiğini anlatan Ali Demir, en son geçen yıl Dünya Arı gününün Tokat’ta yapıldığı ve binlerce kişinin katıldığını hatırlattı. Öte yandan Tokat Arıcılar Birliği Tokat’ta en fazla personelin çalıştığı STK olurken üretilen ballar ise profesyonel dağıtım şirketleri ile tüm marketlere dağıtılıyor.
 
“40 YILDA NE YAPILDI? 48 AYDA NELER YAPACAĞIZ’
Tokat Ziraat Odası Başkan Adayı Ali Demir, mevcut oda başkanının 40 yıllık dönemini “40 yılda ne yapıldı? 48 ayda Neler Yapacağız’ başlığıyla projelerini anlattı. Bu projeler arasında Tarım Market Projesi, Analiz laboratuvarı Projesi, Mevcut Hizmet Binası’nın iyileştirilmesi projesi, Çiftçi Akademisi kurulması ,Geleceğimiz İçin Tohumlar Projesi, Makine Ekipman Parkı projesi, Lisanslı Depoculuk Hizmeti Projesi, Slaj Paketleme Projesi önemli başlıkları oluşturuyor.
 
İşte o projeler:
ANALİZ VE SU LABORATUARI PROJESİ
İlimizde çok yoğun bir kimyevi gübre kullanımı olmasına rağmen topraklarımızın tahlil edilmemiş olması kullanılan bu gübrelerin faydasından çok zarar vermesine yol açmıştır. Toprağa atılan gübre az olursa iyi ürün elde edilemeyeceği gibi gereğinden fazla gübre atılması ise hem ürün için zararlı hem de çiftçi için gereksiz bir harcamadır. Ayrıca hangi çeşit gübrenin atılması gerektiğinin bilinmesi de önemlidir. Yanlış veya fazla atılan gübreler topraklarımızın çoraklaşmasına neden olabilir. İşte bu hatalara düşülmemesi için toprağın hangi çeşit gübreye ve ne miktarda ihtiyacı olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Bu ise tarladan alınan numunelerin Laboratuvarda analiz edilmesiyle anlaşılır. Netice olarak uygun gübreleme yapabilmenin birinci şartı toprağı analiz ettirmek ve ürünlerimizin topraktan ne kadar besin maddesi kaldırdığını bilmektir. ilimizde kurulacak olan Toprak Analiz ve Su Laboratuvarı için Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına hazırlamış olduğumuz “HER TOPRAĞIN MEYVESİ FARKLIDIR ” Projesi ile; Kurulması planlanan laboratuvarda azot, fosfor, potasyum gibi makro besin elementleri ile demir, çinko, bakır, mangan gibi mikro besin elementlerinin analizleri yapılabilmekte topraklarımızın asit ve kireç değerlerine bakılabilmektedir. Her toprağın meyvesi farklıdır Projesi sayesinde son teknoloji cihazlar alınacaktır. Bu analizler neticesinde çiftçilerimize uygun gübre tavsiyeleri yapılarak topraklarımızın en iyi şekilde gübrelenmesi sağlanılacaktır. Tarıma yatırım, geleceği kurtarır.
 
SLAJ PAKETLEME PROJESİ
Hayvan beslenmesinde çok önemli bir yeri olan ve çiftçilerimiz tarafından bu önemi anlaşılmaya başlanan silajlık yem çok değerli bir besin maddesidir. Silaj biçimden hemen sonra havasız şartlarda saklanmaz ise bozulup çürümekte ve besleyici özelliğini kaybetmektedir. Paketleme makinesi ile bu sorunlar ortada kalkacaktır.
 
Çiftçilerimizce her ne kadar silaj’ çukurlarında traktörle çiğneme yoluyla sıkıştırılmaya çalışılsa da, kayıp oranı ortalama yüzde 20’ yi bulmakta, hem zahmetli olmakta, hem de yemin hayvan yemliklerine taşınması zor olmaktadır. Yapılan yatırım sadece hayvancılıkla uğraşan çiftçilerime yönelik değildir. Tesislerimizde elde edilen ürün ambalajlandığı ve nakliyatı mümkün olduğu için değerli bir pazar ürünüdür. Bu nedenle Odamız olarak yapacağımız bu hizmet ilimiz ve ülkemiz yem piyasasına önemli bir katkıda sağlayacaktır. Ziraat odası makine parkları projesi ile çiftçimizin hizmetine sunulacaktır.
 
GELECEĞİMİZ İÇİN TOHUMLAR PROJESİ
İlimizdeki hububat yetiştiriciliğinde almış olduğumuz verimler istenilen düzeyde değildir. Bunun en önemli nedenlerinden biri kaliteli ve temiz tohumluk kullanımının yeterli düzeyde olmamasıdır. Bu özellikleri taşıyan tohumlukları yapabilecek bir tesis bulunmamaktadır. Tohum eleme tesisi yapılarak çiftçilerimizin hizmetine sunulacaktır. Temizlenip sınıflandırılan tohumluk; ilimizdeki etkili olan bazı hastalık ve zararlılara karşı ilaçlanması sağlanıp kurulacak olan tesiste iki adet selektör bulunacak; biri arpa diğeri ise buğday olmak üzere, tesisimize alınacak arpa ezme ve kırma makinesi ile tohum elemeleri sonucunda ortaya çıkan elek altı diye tabi; edilen ve tohumluk vasfı taşıyan ürünler de ezilerek hayvan yemine dönüşecektir.
 
TARIM MARKET PROJESİ
Tokat Ziraat Odası olarak sadece evrak işleri ve tarımsal yayım değil çiftçimiz lehine ticari faaliyette bulunulacaktır. Odamız hem kimyevi gübre hem zirai ilaç hem de alet ekipmanlarda ve tohumculukta, sulama ekipmanlarında önemli ve güçlü bayilikleri alarak hem de devletimizin iştiraki olan TİGE’den direk tohum bayiliği almak suretiyle sektörde devamlı söz sahibi olacaktır. Alanında uzman ziraat mühendisleri sayesinde masa başında değil arazide hizmet çalışmaları yapılarak hem kullanım hem de üretim aşamalarında hizmet verilecektir. Bu sayede çiftçilerimizin ihtiyacı olan tarımsal giderleri hem kaliteli hem de piyasa değerleri altında maliyetine yakın fiyatlarla ve üstün hizmet anlayışı ile çiftçilerimizin kapısına kadar götüreceğiz. Destek Verin öretelim, İthalata Son Verelim!
 
LİSANSLI DEPOCULUK HİZMETİ PROJESİ
Bu sistemde Çiftçilerimiz ürünlerini güvenli ve sigortalı bir şekilde depolanması, üreticiye finansman imkanı sunulması ve ticaretin kolaylaştırılması amacıyla geliştirilen bir sistemdir. Ürünler devlet garantisinde olup tamamı sigorta kapsamındadır. lisanlı depolara bu bölgede yetiştirilen Buğday, Arpa, Yulaf, Mısır vb. ürünlerinizi verebileceksiniz.
 
MEVCUT HİZMET BİNAMIZIN İYİLEŞTİRİLMESİ PROJESİ
Girişte bulunan kiralık işyerleri tohum yem, gübre, zirai ilaç ve bitki koruma ürünleri satış yeri olarak kullanımı 1 kat çiftçilerime kullanımı kolaylaştırması için geniş bankolar koyarak daha hızlı hizmet sunulması, bekleme bölümleri yapılması, ÇKS dosyalarının her çiftçi bir ziraat mühendisi ile doldurması her çiftçinin bir tarım danışma olması masada değil sahada üretilecek ürünün belirlenmesi. En üst katta idari bölüm, muhasebe ve 150 kişilik bir toplantı salonu yapılarak çiftçi toplantıları ve eğitimleri yapılması planlanmaktadır.
 
ÇİFTÇİ AKADEMİSİ KURULMASI
Çiftçi eğitimleri düzenlenerek tarımsal üretim konularında çiftçilere bitkisel üretim, seracılık, hayvancılık gibi konularda sertifika ile hem üretim ve pazarlama konularında deneyim ve mesleki yeterlilik ile devlet hibelerinden daha fazla yararlanmaları sağlanacaktır. Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile her köyümüzde kurslar açılacaktır.
 
ZİRAAT ODASI TARIM İL MÜDÜRLÜĞÜ KAMPÜSÜNDE
Tarım İl Müdürlüğünde çiftçi kayıt sistemi biriminin hemen yanına Ziraat Odası şubesi açılarak üreticilerimiz artık tüm işlemlerini tek çatı altında hayvan sağlığı şubesi, ÇKS birimi ve damızlık sığır yetiştiricileri birliği, damızlık koyun keçi birliği, damızlık manda yetiştiricileri birliği, arı yetiştiricileri birliği gibi birliklerde olan işlemlerini yapabileceklerdir.
 
HİBE VE DESTEKLER
İlimizde yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösteren çiftçilere destekleme hibeleri veren IPARD TKDK ( Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 1 OKA (Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı 1 DOKAP ( Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı gibi kuruluşlardan şu zamana kadar ziraat odası olarak faydalanılmamıştır. Odamız çiftçisi bu desteklerden mahrum kalmıştır. Yeni dönemde çiftçilerimiz bu desteklemelerden faydalanarak gelirleri arttırılacaktır. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

"40 YILDA NE YAPILDI? 48 AYDA NELER YAPACAĞIZ’