15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününe Kadın Çiftçilere Çiçek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününe Kadın Çiftçilere  Çiçek15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla Tokat İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ümit Ok, Kömeç Köyünde çiftçilik yapan Ayten Güneş’i ziyaret etti. Ziyarette günün anısına çiçek ve hediye takdim edildi.

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü dolayısıyla Tokat İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Ümit Ok, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mehmet Demirkol, Kırsalda Kadın Çalışmaları Sorumlusu Neslihan Gözüpek, ve teknik personeller ile Tokat Merkez Kömeç Köyünde çiftçilik yapan Ayten Güneş’i ziyaret etti. Ziyarette günün anısına çiçek ve hediye takdim edildi.

Ayten Güneş Tarım ve Orman Bakanlığı EYDB Başkanlığınca 2017 yılında yürütülen “Tarımda Kadın Girişimciliğinin Güçlendirilmesi Projesi” çerçevesinde Müdürlük bünyesinde açılan Girişimcilik Kursuna katıldı. 2016-2018 yıllarında TRGM tarafından uygulanan “Genç Çiftçi Projesi”nden de yararlanan Güneş 30 bin TL’lik destekle 600 metrekarelik sera kurup sebze yetiştiriciliğine başladı ve aynı zamanda koyunculuk yapan eşine de hayvancılık konusunda yardım ediyor.

İl Müdür Vekili Ümit Ok, ziyarette kadın çiftçileri her zaman destekleyeceklerini vurgulayarak, “Dünya Çiftçi Kadınlar Günü fikrinin ilk olarak 1995 yılında Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen, 4. Dünya Kadın Konferansı’nda ortaya çıktı. Ülkemizde de 1997 yılından itibaren 15 Ekim, Dünya Çiftçi Kadınlar Günü olarak kutlanıyor. Kadınlarımızın evinde eş, kardeş, annelik görevi yanında, her türlü fedakarlıkla eşiyle tarlada ve ahırında tarımın her alanında ve diğer iş kollarında da üreterek ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Çiftçimiz Ayşe Hanım, çevresine örnek, önder, girişimci ve üretken bir özelliğe sahip. Bakanlığımızın Genç Çiftçi projesinden faydalanarak üretim yapıp hem ailesine hem ülkeye katkı sağlıyor. Kendisini her zaman desteklemeye devem edeceğiz.

Kırsal kesimdeki kadınlar günlük yaşamda ve tarımsal faaliyetlerde büyük bir iş yükünü omuzlamaktadırlar. Kadın çiftçilerimiz yeri geldiğinde eşiyle omuz omuza tarlada çift sürmekte, ürün hasat etmekte, yeri geldiğinde ürününü pazara götürüp satışını kendi gerçekleştirmektedir. Gerek bitkisel üretim gerekse hayvansal üretimin tamamında yer almaktadır. Tarımın sürdürülebilirliği açısından kadınlarımız vazgeçilmez, olmazsa olmaz unsurdur. Hayatın temeli olan tarım, tarımın temeli de elbette ki kadınlardır. Onlar olmadan hep bir yanımız eksik kalacaktır. Ülkemizde de tarımsal istihdamda kadınlar % 40 paya sahiptir. Tarlasında, bahçesinde, hayvancılık işletmesinde vb. işlerde gece gündüz demeden çalışarak aile bütçesine, ilimiz ve ülke tarımına ve ekonomisine destek verdiği için sizin nazarınızda tüm kadın çiftçilerimizin, Dünya Kadın Çiftçiler Gününü kutluyor, bereketli bol kazançlar diliyorum” dedi. (Hüseyin Kömür)

15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününe Kadın Çiftçilere Çiçek