Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden sektör zirvesine ziyaret
GÜMÜŞHANE – BHA
İletişim Başkanlığı Erzincan Bölge Müdürlüğü eşliğinde gerçekleşen ziyaretlerde öğrenciler sektör ile birebir etkileşimde bulunarak, sektörün işleyişini ve stratejilerini daha yakından gördüler. Sektör zirvesine yapılan ziyaretler genç iletişimcilere sektörü tanıma ve kendi kariyer yönetimlerini belirleme hususunda büyük katkı sağladı.
İletişim sektörünün önde gelen kurumlarını ziyaret edip öğrencilerin okulda edindiği teorik bilgilerini pratik uygulamalarla desteklemek amacıyla düzenlenen teknik gezi, ilk gün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nı ziyaret ederek başladı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinlikte ilk olarak Personel ve Eğitim Dairesi Başkanı Aysu Aksu Günay konuşmasını yaptı. İletişim Başkanlığı bünyesinde bulunan birimleri tanıtan bir sunum yapan Günay, İletişim Başkanlığı’nın en önemli görevinin halkı doğru bilgilendirmek olduğunu söyledi. İletişimin ve doğru bilginin öneminden bahseden Günay, öğrencilere sunumunda İletişim Başkanlığı’nın sektördeki görevlerinden ve öneminden söz etti.
Bir bilginin doğruluğunun teyit edilmesinin gerekliliğini dile getiren Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, “Türkiye dezenformasyonla mücadele meselesinde dünyada öncü bir rol oynuyor. Türkiye en çok dezenformasyona uğrayan bir ülke. Dezenformasyonla mücadele etmenin ne kadar önemli olduğunu öngörüp böyle bir merkez kurulmaya karar verildi. Henüz birçok ülkede böyle bir merkez yok” diyerek ülkemizin haber teyit edilmesi hususunda önemli gelişme sağladığını söyledi. Konuşmasının sonlarında öğrencilerin sorularını yanıtlayan Kardaş, bilginin doğruluğunun hayati bir rol oynadığını ifade etti.
İletişim Başkanlığı Basın ve Yayın Daire Başkanı Doç. Dr. Oğuz Göksu’nun sunumuyla devam eden etkinlik, öğrenciler tarafından yoğun ilgi gördü. Temel meselelerinin yayın üretimi olduğunu açıklayan Göksu, İletişim Başkanlığı bünyesinde yayınlanan kitapları öğrencilere tanıttı. Çok sayıda çalışanla kısa sürede kusursuz yazı yazmanın zorluklarından ve sorumluluklarından bahsetti. Türkiye Marka Ofisi Uzman Personeli Doğahan Giritlioğlu ise ülkemizin adının nasıl markalaştığını, bu yolda nasıl stratejiler geliştirdiklerini anlattı. Daha sonrasında Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı İletişim Görevlisi Mustafa Tolga Karaoğlu’nun tanıtım sunumuyla devam eden etkinlikte, öğrencilere İletişim Başkanlığı hakkında doğrudan bilgiler sunuldu. Genç iletişimcilerin sektörü yakından takip ettikleri teknik gezideki ilk günleri böylelikle sonlandı. Gençlik ve Spor Bakanlığı Misafirhanesinde istirahat eden öğrenciler, ikinci günde de sektörün önde gelen kurumlarını ziyaret etmeye devam etti.
Anadolu Ajansı’nı ziyarette bulunan öğrenciler Anadolu Ajansı Stratejik İletişim ve Dış İlişkiler Müdürü Hazal Duran öncülüğünde ülkemizde basın adına önemli bir konumda olan haber ajansı hakkında eğitim aldılar. Anadolu Ajansı’nın çalışma sistemi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen genç iletişimciler, sektörde yer almak için nasıl niteliklere sahip olmaları gerektiği konusunda aydınlatıldı. Geziye katılan öğrenciler Anadolu Ajansı çalışanlarının da güler yüzü ve ilgisiyle günlerine Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nu ziyaret ederek devam ettiler.
Genel Sekreterlik Biriminden Araştırmacı Dr. Bahadır Avşar’ın TRT bünyesinde bulunan birimleri ve TV Kanallarını anlattığı sunumuyla başlayan TRT gezisi, genç iletişimcilerin meraklarını giderdi. TRT kurumunun ülkemiz için ne kadar değerli olduğundan söz eden Avşar, “Dünyanın en büyük kamu yayıncısıyız. Biz iletişimi çok hızlı sistematize edip onun yöntemini çok güçlü olarak dünyaya aktarabiliyoruz” dedi. TRT müzesine gidilerek iletişim araçlarının tarihi geçişi öğrencilere çeşitli gösterimlerle aktarıldı. TRT ofis yapısını ve çalışma sistemini yakinen inceleme şansı bulan genç iletişimciler, sektörde işlerin nasıl ilerlediğini yakından takip etme fırsatı yakaladılar.
TRT Haber Koordinatörü Ahmet Görmez de öğrencilere nasıl yol izlemeleri gerektiğini ve kendilerini nasıl geliştirebileceklerini aktardı. Gençlerin sorularını yanıtlayan Görmez, öğrencilik hayatlarında uzmanlaşmaları gerektiği alanı belirleyip yol almalarının yerinde olacağını vurguladı. TRT Haber Spikeri Canan Reçber canlı yayın öncesi Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle bir araya gelerek tecrübelerinden bahsetti. Yaptıkları işin zorluklarından söz eden Reçber, işini severek yapmanın önemli olduğunu dile getirdi. TRT binasında bir gün geçiren genç iletişimciler, sektörde deneyim sahibi olan insanlarla bir araya gelerek kendi kariyer yönetimleri hakkında bilgi sahibi oldular.
Gerçekleşen teknik gezi ile ilgili açıklamalarda bulunan Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Merkezi Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Elif Kütükoğlu, “Sektörün kalbine dokunduğumuz bu tarz etkinlikler, öğrencilerimizin gelişmesi ve kendi motivasyonlarını sağlaması adına çok verimli oluyor. Üç günlük gezi boyunca hepsinde o ışıltıyı görmek muazzam bir duyguydu. Medya profesyonelleri ile tanıştılar, vakit geçirdiler, eğitim aldılar ve pek çok konuda bilgi sahibi oldular. Bundan sonraki sürecin daha nitelikli çalışmalar çıkarma noktasında ilerleyeceğini düşünüyorum” dedi.
Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya Merkezi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Kaan Gez ise, “Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Erzincan Bölge Müdürlüğü’nün aylar önce planladığı bu teknik gezide öğrencilerimiz medya profesyonellerinden çeşitli eğitimler alma imkanı buldular. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Anadolu Ajansı ve TRT gibi kurumları gezdiklerinde işin mutfağını görmüş oldular. Bu teknik gezinin fakültemiz ve öğrencilerimiz için ayrıcalık olduğunu düşünüyorum. Eğitimler sonrasında daha üretken ve çalışkan bir sürece gireceklerini umuyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.