ANKARA-BHA

Güney Kore'deki KAIST Üniversitesi'nden araştırmacılar, retina hasarını onarıp görme yetisini kalıcı olarak geri kazandırabilen bir tedavi geliştirdi. Klinik denemelerin 2028 yılında başlayacağı planlanıyor.

KAIST Üniversitesi'nde yapılan araştırmalar, görme kaybına yol açan retina hasarını tersine çevirebilen bir tedavi yöntemi ortaya çıkardı. Bu tedavi, görme yetisini kalıcı bir şekilde geri kazandırma potansiyeline sahip ve ilk defa bu alanda kayda geçen bir tedavi olarak dikkat çekiyor.

Araştırmaya liderlik eden Prof. Jin Woo Kim ve ekibi, tedaviye direnç gösteren retina hastalıklarında önemli bir rol oynayan PROX1 adlı proteini engelleyerek, göz sinirlerinin yeniden oluşmasını sağladı.

PROX1 proteini görsel onarımın engeli olarak tespit edildi

Araştırmalara göre, PROX1 proteini retina onarımını engelleyen önemli bir faktör. Sinir hücrelerinin gelişiminde rol oynayan bu protein, hasar gören retina bölgelerinde birikerek onarım sürecini durduruyor. Bilim insanları, bu proteinin balıklarda bulunmadığını ve bunun balıkların retina onarımında daha başarılı olmalarına olanak sağladığını keşfetti.

Yeni antikorla görme yetisi geri kazanıldı

Araştırma ekibi, PROX1'i etkisiz hale getiren özel bir antikor geliştirdi. Celliaz adlı biyoteknoloji firmasıyla ortaklaşa geliştirilen bu antikor, farelerde retina hücrelerinin yeniden oluşmasını sağlayarak görme yetisinin geri kazanılmasını sağladı. Uygulanan tedavi sonucunda farelerdeki görme yetisi 6 ay boyunca sürdü.

Sağlık Bakanlığı, 12 ilde eş zamanlı teftiş başlatıyor Sağlık Bakanlığı, 12 ilde eş zamanlı teftiş başlatıyor

Klinik denemeler 2028'de başlayabilir

Araştırma ekibi, bu tedaviyi insanlarda uygulamak için hazırlıklara devam ediyor. Dr. Eun Jung Lee, "PROX1'i etkisiz hale getiren CLZ001 adlı antikorun son aşamasındayız. Bir sonraki adım klinik öncesi çalışmalara geçmek olacak," diyerek çalışmaların insan deneylerine yönelik ilerleyeceğini belirtti.