Gayrimenkuller, gerçek değerleri üzerinden vergilendirilecek
2026'dan itibaren Türkiye'de gayrimenkul alım satımlarında önemli bir değişiklik yapılması planlanıyor. Yeni uygulama ile gayrimenkuller, gerçek değerleri üzerinden vergilendirilecek. Bu değişiklik, gayrimenkulde rayiç bedel sebebiyle oluşan vergi kayıplarını önlemeyi ve piyasalarda daha fazla şeffaflık sağlamayı hedefliyor.
İlgili bakanlıklar, kamu gelirlerinin artırılması ve gayrimenkul sektöründe vergi adaletinin sağlanması umuduyla çalışmalar yürütüyor. Gayrimenkulün vergilendirilmesine ilişkin dünyadaki örnekler de inceleniyor. Cumhurbaşkanlığı yıllık programında, nesnel ölçütlere dayalı bir gayrimenkul değerleme sistemine ihtiyaç olduğuna dikkat çekilmişti.
Değişiklik çerçevesinde, gayrimenkul değer değişimlerinin takip edilebilmesi ve taşınmaz değer haritalarının oluşturulması için teknik altyapı geliştirilecek. Bu sistem, Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’ne entegre edilecek. Teknik çalışmalar tamamlandıktan sonra, gayrimenkullerin alım satımı için gerçek değer üzerinden vergilendirme konusunda bir kanun değişikliği yapılması bekleniyor.
Mevcut uygulamada, gayrimenkul alım satım işlemlerinde alıcı ve satıcı ayrı ayrı binde 20 oranında tapu harcı ödemekle yükümlü. Alıcı ve satıcının, gayrimenkulün emlak vergisi değerinin altında olmamak kaydıyla gerçek alım satım bedelini beyan etmesi gerekiyor. Alım veya satım işlemi sonrasında, beyan edilen bedelin gerçek durumu yansıtmadığı tespit edilirse, eksik alınan harç cezalı olarak talep ediliyor.
Ayrıca Gelir Vergisi Kanunu’na göre, iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde satılan gayrimenkullerden elde edilen gelir, değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor. Değer artışı kazancının hesaplanmasında, satış bedelinden endekslenmiş alış bedeli, tapu harcı gibi giderler ve o yılın istisnası düşülerek kalan kazanç üzerinden gelir vergisi alınıyor.
Yeni uygulamanın, 2026 yılı itibarıyla hayata geçeceği belirtiliyor.