Ziraat Odası Başkanları ”Müdahale Edilmezse Ülkece Kaybederiz ”
Betül YILMAZ / AMASYA – BHA
Amasya İl ve İlçe Ziraat Odası Başkanları ortak basın açıklamasında bulundular. Gerçekleşen toplantıda Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa CEBECİ, Suluova Ziraat Odası Başkanı Savaş ÜÇOK, Gümüşhacıköy Ziraat Odası Başkanı Sadık ÇOLAK, Göynücek Ziraat Odası Başkanı Erdoğan BAYBURTLU ve Taşova Ziraat Odası Başkanı Hasan DİKMEN hazır bulundu.
Ulusal ve yerel basın mensuplarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda konuşma yapan Amasya Ziraat Odası Başkanı Mustafa CEBECİ şu ifadelere yer verdi;
”Kıymetli basın mensuplarımız öncelikle davetimize katılımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederiz. Öncelikle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hububat alımında bizlerden desteği ile yanımızda olan Vekillerimiz Sayın Haluk İpek ve Hasan Çilez’e, Ak Parti İl Başkanı Ekrem Toto, İlçe Başkanı Galip Uzun’a, TMO Bölge Baş Müdürü Derya Şahinler ve TMO çalışanlarına teşekkür ederiz. Aynı desteği mısır alımında da bekliyoruz.
Bilindiği üzere Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından 2023 mısır müdahale alım fiyatı olarak açıklanan 6000 tl/ton mısır üreticilerimiz için kabul edilebilir bir fiyat olmadığı ,üreticilerimizin ekim yaptığında mazot 18 tl iken şuan mazot 38 tl civarında. Açıklanan fiyat acilen revize edilmez ise seneye mısır üretim alanı çok düşecektir. Kaybeden sadece üretici olmaz, ülkemiz kaybeder. Mısır müdahale alım fiyatı mutlaka üreticilerin beklentisi doğrultusunda revize edilmelidir.
Diğer bir konu ayçiçeği fiyat belirlemesinde çiftçilerimizin beklentilerini karşılaması ,girdi maliyetleri yüksek olması sebebi ile üretimin sürekliliğini sağlanmalıdır. Şekerpancarı alım fiyatı artan girdi maliyetleri, enflasyon oranı ve üretici kâr marjını dikkate alarak açıklamalıdır.
Üreticilerimizin mağdur olmaması ve üretime yönelebilmesi için 2023 yılı mazot desteklerinin artırılması, geçen yıl olduğu gibi ödemelerin erkene çekilmesi için çalışma yapılmalıdır. Fakat geçen yıl yapılan ve çok sağlıklı olmayan ayni ödemeden vazgeçilip, bu yıl mazot destekleri üreticilerimizin hesabına doğrudan aktarılmalıdır.”
Tarımda kullanılan mazotun fiyatının artması tarımsal ürün arzına vurulan en büyük darbelerden birisidir. Tarımsal üretimin sürdürülebilmesi ve sorunun kökten çözümü için mazottaki ÖTV ve KDV de ciddi anlamda indirim sağlanmalıdır.
Tarımın sürdürülebilirliğinin devam etmesi için tohum desteği sağlanmalıdır. Aksi halde üretim yapamayıp arazileri nadasa bırakarak üretime ara verecektir. Buda ülkemizin ciddi manada katma değer kaybı olacaktır.
Bu sene meyvede sirke sineği, sebzede tuta diye bilinen Akdeniz sineği olarak bilinen haşere ciddi manada üretim kaybına sebep olmuştur. Bununla mücadele konusunda Tarım Bakanlığı, Üniversiteler, Ziraat Odaları, Üretici Birlikleri ortak bir çalışma ile çözüm bulmalıdır, aksi takdirde üreticilerimiz çıkmaza girecektir. Katılımlarınızdan dolayı tekrar teşekkür ederim .”