TÜRKİYE VE HIRVATİSTAN TİCARET HACMİ HEDEFİ : 5 MİLYAR DOLAR

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TÜRKİYE VE HIRVATİSTAN TİCARET HACMİ HEDEFİ : 5 MİLYAR DOLARErdoğan, verimli toprakları, gelişmiş ulaşım altyapısı, zengin yenilenebilir enerji kaynakları ve yetişmiş iş gücü olan Hırvatistan’ın Avrupa pazarlarına yakınlık gibi ilave avantajlara da sahip olduğunu, Türkiye ile Hırvatistan’ın gerçekleştireceği kapsamlı ekonomik ve ticari iş birliklerinin, ülkelerin yanı sıra bölgenin gelişmesine de katkı yapacağına inandığını vurguladı.
 
Milanovic: “Bu yılın sonunda da 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz”
 
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanović,Hırvatistan ve Türkiye’nin ekonomik ilişkilerini geliştirmek için istekli olduğuna işaret ederek, “İçinde bulunduğumuz durumu aslında mükemmel fırtına olarak tanımlayabiliriz. Evrensel ve ulusal ekonomilerde belirsizlik, risk ve stres oldukça yüksek seviyede. Bu, siyaset için de geçerli” dedi. Ekonomiye etki eden büyük güçlerin olduğuna dikkati çeken Milanović, “Siyasete etki edecek güçleri tanımlayabilir miyiz bilmiyorum? Bunlardan daha önemlisi dengenin ve karşılıklı saygının önemidir.” diye konuştu.
 
Milanovic, “Türkiye ve Hırvatistan arasında uzun yıllardır devam eden ilişkiler ekonomiyle daha da güçlendi. Geçen yıl dış ticaret hacmi rekor seviyeye ulaşarak 846 milyon dolara ulaştı ancak yeterli değil. Bu yılın sonunda da 1 milyar doları aşmayı hedefliyoruz” dedi. Milanovic, son yıllarda Hırvatistan’a gelen yatırımcıların da arttığına dikkati çekerek bunların en çok turizm, enerji ve bankacılık alanlarında olduğunu aktardı. Kovid-19 salgını döneminde Türk yatırımcıların gelmeye devam ettiğine işaret eden Milanovic, ülkesinin ise Avrupa Birliği (AB) üyesi ve ekonomik anlamda istikrarlı bir ülke olarak yatırımcılara gerekli koşulları sunduğunu belirtti.
 
Olpak: “Türk iş dünyası olarak iş birliği yapmaya hazırız”
 
DEİK Başkanı Nail Olpak,Türk işdünyası temsilcileri olarak, Türkiye ve Hırvatistan arasındaki ticaret hacminin daha da artması için çalışacaklarını belirterek, “Dünyaca kendini kanıtlamış müteahhitlerimizin bu alanda açığı olan Hırvatistan’da altyapı ve taahhüt işlerini takip etmesini öneriyoruz.Diğer önemli bir konu ise, Hırvatistan’da önemli ölçüde otel yatırım fırsatları mevcut. Özellikle 4 ve 5 yıldızlı otel ihtiyacı var. Zagreb’de yalnızca 3 adet 5 yıldızlı otelin olması bunun bir göstergesi. Bu konuda iş birliği yapmaya Türk iş dünyası olarak hazırız.Kara yolu taşımacılığımız için önemli bir transit ülke konumundaki Hırvatistan ile tedarik zinciri ve lojistik alanlarında iş birliğimizi arttırabiliriz.
Deniz turizmi ve yat imalatı da diğer önemli fırsatlar.Ayrıca, Türk firmalarımızın Hırvatistan’daki diğer orta ve büyük ölçekli ihalelere girerek burada aktif rol oynamalarını bekliyoruz.Bunlara ilaveten de, bilgi ve networkun özellikle günümüz dünyasında ne kadar önemli olduğu malum. DEİK ailemizin tüm dünyaya yayılmış 151 İş Konseyine ait networkünü, Hırvat dostlarımızla birlikte kullanmaya her zaman hazırız” dedi.
 
Lider Medya İhracatçılar Kulubü Genel Yayın Yönetmeni Miodrag Šajatović,”Salgın sonrası dönemde gerçekleştirilen Türkiye-Hırvatistan İş Forumu, iki ülke iş insanları için önemli bir değer. Türkiye ve Hırvatistan iş dünyalarının iş birlikleri bölgesel ölçekte önem taşıyor. Özellikle enerji sektöründe ön görülen önümüzdeki dönem projeksiyonları hepimizi etkiliyor. Bu kapsamda, Türk ve Hırvat iş dünyalarının birlikte ortaklık düzeyinde hareketi önemli” dedi.
 
Hırvatistan-Türkiye İş Forumunda, iki ülke iş insanları arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.
 
Hırvatistan-Türkiye İş Forumu’nun sponsorları ise, Yapı Merkezi, TAV ve Kalyon oldu. (Hakan Kısaca)

TÜRKİYE VE HIRVATİSTAN TİCARET HACMİ HEDEFİ : 5 MİLYAR DOLAR