Sulama ücretlerine yapılan yüzde 50 indirim Çiftçilerimize hayırlı olsun.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sulama ücretlerine yapılan yüzde 50 indirim Çiftçilerimize hayırlı olsun.Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci, Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesinde çiftçilerle bir araya geldi.
 
Bakan Kirişci, Kahramanmaraş’ta Türkoğlu Kaymakamlık binasındaki Türkoğlu Koordinasyon Merkezi’nde, yetkililerden çalışmaların son durumuna ilişkin bilgi aldı.
 
İlçe merkezinde esnafı ziyaret eden Kirişci, daha sonra Millet Meydanı’nda çiftçilerle sohbet edip taleplerini dinledi.
 
Kirişci, çiftçilerin sulama ücretlerine yapılan yüzde 50 indirimden kaynaklanan memnuniyetlerinden kendilerinin de mutluluk duyduklarını söyledi.
 
“Tarımsal Sulama Amaçlı Su Kullanım Hizmet Bedelinin Desteklenmesine İlişkin Karar”ın, Cumhurbaşkanı imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Kirişci, kararın üreticilere hayırlı olması temennisinde bulundu.
 
Bakan Kirişci, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olarak üretim yapan çiftçilerin bu yıl tarımsal sulamadan kaynaklı kullanım hizmet bedellerini yüzde 50 oranında destekleyeceklerini vurgulayarak “Geçtiğimiz 4 yılda pandemi oldu, devamında Rusya-Ukrayna savaşı başladı. Tedarikte, üretimde aksamalar oldu. Bir taraftan da dünya ile aynı şekilde Türkiye’de enflasyonda yükseliş oldu. Biz bütün bunlara rağmen vatandaşlarımıza hibe uygulamasına devam edeceğiz.” diye konuştu.
 
“TOPLAMDA 9 MİLYARLIK FATURANIN YARISINI BİZ KARŞILAMIŞ OLACAĞIZ”
 
Bakanlık olarak her zaman çiftçinin yanında olduklarının ve onları desteklemeye devam edeceklerinin altını çizen Kirişci, şu değerlendirmede bulundu:
 
“Çiftçilerin 2023 yılı tarımsal sulama ücretleri bize 4,5 milyar gibi mali külfet getirmiş olsa da biz üreticimize destek vermek ve onları ekonomik olarak rahatlatmak peşindeyiz. Bundan üreticilerimizin memnuniyet duyduğunu biliyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bütün sulama sistemlerini teknolojik olarak basınçlıya çevireceğiz ve sulanmadık bir karış alan da bırakmayacağız. Özellikle bu 8,5 milyon hektar teknik ve ekonomik olarak sulanabilir alan dediğimiz alanın, şu anda 7 milyonuna geldik. Önümüzde 1,5 milyon hektarlık bir alan var. Allah izin verirse onu da bu 5 yılda yapacağız. Bunun önemli bir kısmını da vatandaşımıza bedelsiz olarak ulaştıracağız.”
 
Hiçbir zaman çiftçiye zarar ettirmeyeceklerini vurgulayan Kirişci, sözlerini şöyle bitirdi:
 
“Bundan sonra daha da tertipli, düzenli, kurallı olacak. Üreticimizi bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. 2023 bütçemiz sadece tarımsal destek noktasında 55,5 milyar lira. Bu bahsettiğimiz açıklamada, üreticimizin sulamayla ilgili maliyetin yüzde 50’sini alıyoruz. Toplamda 9 milyarlık faturanın yarısını biz karşılamış olacağız. Bu da üreticimizi, sulamanın getirdiği bir maliyet noktasında rahatlatacak.”
 
“BÜYÜK BİR DEVLET OLMANIN BÜTÜN EMARELERİNİ SAHADA GÖSTERDİK”
 
Bakan Kirişci çiftçilerle buluşmasının ardından muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle de bir araya geldi.
 
Bakan Kirişci toplantıda yaptığı konuşmada, 6 Şubat’taki depremlerde Kahramanmaraş’ta 12 bin 561, 11 ilde ise 50 binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini söyledi.
 
Depremin üzerinden 80 gün geçtiğini belirten Kirişci, bu süreçte büyük bir devlet olmanın bütün emarelerini sahada gösterdiklerini bildirdi.
 
Vatandaşların enkaz altından kurtarılması, insani ihtiyaçlarının karşılanması, çadır ve konteyner kentlerde barınmalarının sağlanmasının ardından kalıcı konutları bir an önce bitirerek vatandaşlara teslim etmeye gayret ettiklerini dile getiren Kirişci, 11 ilde eşzamanlı çaba harcadıklarını kaydetti.
 
Depremin ilk günü Hatay koordinatörlüğüyle görevlendirildiğini ancak havalimanının bozulmasından dolayı Hatay’a inemediğini, Adana üzerinden Hatay’a karayolu ile saat 10.15’te ulaşabildiğini anlatan Kirişci, “Şunu ifade etmeye çalışıyorum, büyük bir afetti. Bu asrın falan değil, tarihin yazdığı, yazabileceği en büyük felakettir. Bu felaketi rabbim bir daha ne dostlarımıza, ne de düşmanlarımıza, kimseye göstermesin.” diye konuştu.
 
1999 depreminin, Kahramanmaraş merkezli depremlerin hem etkilediği alan, hem de can kaybı açısından 3’te 1’i kadar olduğunu belirten Kirişci, bu kadar büyük bir depremde 28 günde konut yapıp, 80’inci günde vatandaşlara teslim ettiklerini anlattı.
 
Türk milletinin sadece kendisi için üreten, düşünen bir millet olmadığını, mazlum ve mağdur milletlerin sesi olmaya çalıştığına dikkati çeken Kirişci, bunu yaparken de savunma sanayinde 2002 yılında yüzde 20’lerde olan yerlilik ve millilik oranını yüzde 80’lere yükselttiklerini vurguladı.
 
Türkiye’de enerjisini artık teknolojiye harcayan bir gençlik oluştuğunu ifade eden Kirişci, “Ancak göz var görmez, kulak var duymaz, kalp var hissetmez. Allah bunları ıslah eylesin. Biz milletimizin yanındayız. Bu millet büyük bir millet. Bu millete 16 Mayıs 1916’da dayatılan, gizli olan anlaşmanın ikinci safhasını hayata geçirmek isteyenler var ama bu millet, bu güçlü devlet ve şu anda sahibi olduğumuz o üstünlükler, Allah’ın izniyle bu oyunu bozdu. Biz sadece savunma ekseninde yaşayan bir ülke değiliz. Biz bunu aştık.” dedi.
 
Türk devletlerinin her zaman yanında odluklarını kaydeden Kirişci, “İHA’lar SİHA’lar, askeri anlamda sağladığımız lojistik destekler var. Azerbaycan halkı o aziz gardaşlarımız kendine geldi, Türkiye’yi yanlarında gördüler ve 30 yılık Karabağ işgaline biz son verdik. Libya’ya gidiyoruz, ‘ne işimiz var’ diyorlar, Suriye’ye gidiyoruz ‘ne işimiz var’ diyorlar. ‘Balkanlar’da ne işimiz var, Kafkasya’da ne işimiz var’ diyorlar. ‘Ne işimiz var’ derseniz, o kardeşlerimizle hemhal olamazsanız. Günü geldiğinde sizden bunun hesabını sorarlar. O kardeşlerimiz biliyor ki artık dünyanın sesi ve soluğu haline gelen bir Türkiye Cumhuriyeti Devleti var. Ekonomik güçlüklerimiz yok mu, var. Bunların da üstesinden geleceğiz.” diye konuştu. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Sulama ücretlerine yapılan yüzde 50 indirim Çiftçilerimize hayırlı olsun.