Şirket ortaklarına uzmanından ödeme uyarısı!

Vergi Müfettişi Metin Çelik, vergi mevzuatında yapılan düzenleme gereği; şirket tahsilatlarının, şirket tüzel kişiliğine ait banka hesabı üzerinden yapılmasının daha önemli bir hale geldiğini söyledi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yapılacak ödemelerin şirket hesabından yapılması gerektiğinin altını çizen Vergi Müfettişi Metin Çelik, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Şirketler tarafından yapılan mal/hizmet satışlarına ilişkin ödemelerin alıcılar tarafından, şirket ortağının banka hesabına gönderilmesi, özellikle vergi incelemelerinde sıkça karşılaşılan bir durum. Bu durum incelemelerde dikkate alınsa da doğrudan özel usulsüzlük cezasını gerektirecek bir durum değildi. Ödemenin/tahsilatın banka üzerinden yapılmış olması yeterli görülmekte ayrıca özel usulsüzlük cezası kesilmemekteydi.

213 sayılı Kanunun mükerrer 355’inci maddesine eklenen beşinci fıkra ile; yapılan bir mal/hizmet satışına ilişkin tahsilatın banka üzerinden ancak başkalarının adı ve/veya hesabı kullanılarak yapılması durumunda, 02.08.2024 tarihinden itibaren, hem satış işlemini yapan mükellefe hem de adını veya hesabını kullandıran tarafa ayrı ayrı özel usulsüzlük cezası kesilecek. Kesilecek ceza tutarı, maddede belirtilen ceza tutarlarından az olmamak üzere işlem tutarının %10’u olarak belirlenmiş olup ceza üst sınırı 20 milyon Tl olarak belirlendi.

Şirket tarafından yapılması gereken bir tahsilatın ortak tarafından yapılması yukarıda yer alan kanun hükmünde belirtilen tanıma birebir uyduğundan; tahsilatın ortağa ait banka hesabına gönderilmesi durumunda, hem şirket hem de ortak adına özel usulsüzlük cezası kesilmesi gerekecek.

Ceza tutarı ne kadar?

Maddeye göre 02.08.2024 tarihinden 31.12.2024 tarihine kadar (bu tarihler dahil) kesilmesi gereken ceza tutarı, 20.000 TL’den az olmamak üzere, ödeme tutarının yüzde 10’u.

Örneğin şirket ortağının hesabına gelen tahsilat tutarının 80.000 TL olduğunu varsayarsak; bu tutarın %10’u her ne kadar 8.000 TL olsa da kesilmesi gereken ceza tutarı 20.000 TL’den az olamayacağından; hem şirket hem ortak adına ayrı ayrı 20.000 TL özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Şirket ortağının hesabına gelen tahsilat tutarı örneğin 400.000 TL ise, hem şirket hem ortak adına ayrı ayrı, tutarın %10’u olan 40.000 TL özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibi farklı kişiler olabilir

Yapılan düzenlemeyle ilgili olarak, mal ve hizmet alımlarında müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı kişi olması durumunda ceza kesilip kesilmeyeceği hususunda kamuoyunda bir tereddüt oluşmuştu.

Konu ile ilgili olarak Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; mal teslimi veya hizmet ifası yapılan müşteri ile ödemeyi yapan kart sahibinin farklı kişiler olması hususunun düzenleme kapsamında cezaya tabi fiiller arasında sayılmadığı belirtildi. Diğer bir ifadeyle ödemeyi yapan kart sahibinin kim olduğunun bir öneminin bulunmadığı, bu nedenle ödeme yaparken başkasının kredi kartını kullanmaktan dolayı özel usulsüzlük cezası uygulanması gibi bir durumun söz konusu olmadığı hususu açıklığa kavuşturuldu.”

Şirket ortaklarına uzmanından ödeme uyarısı!