Ordu’da Tarım Makineleri Parkı Tanıtım Etkinliği düzenlendi

Ordu Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde kurulan ve fındık altı alanların yanı sıra makineli tarımın yapıldığı ilçelerdeki üreticilere büyük kolaylık sağlayacak olan Tarım Makineleri Parkı tanıtım etkinliği düzenlendi. Programda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’da üretimi attıracaklarını belirterek “Biz Ordu’da bir zihniyet değişimi yapıyoruz, dönüşüm yapıyoruz. Belki ezber bozuyoruz. Bunları yaparak boş zaman bırakmayacağız. Biz boş zamanları üretimde kullanacağız” dedi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ordu’da Tarım Makineleri Parkı Tanıtım Etkinliği düzenlendi

ORDU – BHA
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in ‘kendi kendine yeten şehir’ sloganıyla atıl tarım arazilerini tarıma kazandırmak, kırsal kesimdeki üreticilerin gelir kaynaklarını arttırmasını sağlamak, ürün çeşitliliğini desteklemek ve birim alandan daha fazla gelir edilmesi amacıyla başlattığı tarım yatırımları giderek büyüyor.
Bir 4 kişi ve yazı görseli olabilir
Bu doğrultuda Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından desteklenen “Ordu İlinde Tarımsal Mekanizasyon Altyapısının Geliştirilmesi Projesi” doğrultusunda içerisinde toprak işleme makineleri, hasat ve harman makineleri ve ilaçlama makineleri olmak üzere toplam 28 adet makinenin bulunduğu Tarım Makineleri Parkı Kuruldu.
Ordu tarımına yeni bir soluk katacak uygulama öncesi tanıtım programı düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi hizmet binası önüne gerçekleştirilen etkinliğe Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in yanı sıra DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Mesudiye Ziraat Odası Başkanı Mustafa Başarslan ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Bir 6 kişi ve yazı görseli olabilir
Programda konuşan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu tarımını mekanize hale getirmek için çalışmaların sürdüğünü söyledi.
Fındığın dışında yeni üretim alanları ve ürün çeşitleri oluşturduklarını aktaran Başkan Güler, “Bugün burada çok anlamlı bir iş yapıyoruz ve Ordu tarımını mekanize hale getiriyoruz. Daha önceleri de bu çalışmalar yapıldı ancak bu kez çok daha kapsamlı bir çalışmayı hayata geçiriyoruz. Tıpkı enerji gibi şimdi de önümüzde bir gıda krizi var. Gıdasız hiçbir hareket olmaz. Bu da tarım ile oluyor. Ordu olarak bizim 6 bin 1 km kare alanımız var. Biz burada sadece fındık işinin yapılacağını düşünüyoruz. Birde kivi üretimi yapıldı. Artık yepyeni ürünlerimiz var. Salepten siyez buğdayına, yoncadan patatese kadar birçok ürün var. Biz şimdi bunları elle değil makine ile ekip biçeceğiz” diye konuştu.
Bir 1 kişi ve yazı görseli olabilir

“Ezber bozuyoruz”

Klasik belediyeciliğin dışına çıkarak Ordu’da zihniyet değişimi yaptıklarını ve bu çalışmalarla ezberleri bozduklarının altını çizen Başkan Güler, “Biz Ordu’da bir zihniyet değişimi yapıyoruz, dönüşüm yapıyoruz. Belki ezber bozuyoruz. Bunları yaparak boş zaman bırakmayacağız. Biz boş zamanları üretimde kullanacağız. Laf üretmeyeceğiz, dedikodu üretmeyeceğiz. Bu sayede zenginliğimizi arttıracağız. Bazıları diyorlar ki bu makineler uygun değil. Bizim şuanda tertemiz yaklaşık 100 bin dönüm yerimiz var. Bunun yaklaşık 30 bin dönümünü işliyoruz ve çok çeşitli ürünler yapıyoruz. Mesudiye ilçemiz başta olmak üzere mekanik tarım yapılacak birçok ilçemiz var. Hepsinde kullanılacak. Fındık altında hayata geçirdiğimiz 5’li karma yemlerde de kullanılacak. Ordu’da fındık dışında yeni üretimler yapıyoruz. Sadece 35 milyon yumurta üretiyoruz. Ordu aynı Ordu, bunları yapmak yanlış mı? Belediye olarak yolda yapıyoruz su da yapıyoruz. Yolda ve suda 50 yılın rekorlarını kırdık. Bunları yaparken de yeni bir belediyecilik anlayışı ortaya koyduk. Kendi kendine yeten şehir oluşturmak için çalışıyoruz. Göçü tersine çevirebiliriz. Ordu zengin, inşallah hep birlikte daha da zenginleştireceğiz” şeklinde konuştu.
Programa katılan proje ortağı DOKAP Başkanı Hakan Gültekin, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in göreve geldiği günden bu yana Ordu’da her alanda güzel işlere imza attığını belirtti.
Tarım ve hayvancılığın teknoloji ile buluşmasının önemine de vurgu yapan Gültekin, şöyle konuştu:
“Ben 3 senedir DOKAP’tayım. DOKAP İdaresi Başkanlığını yürütüyorum. Farklı açılışlarımızda Sayın Bakanımız, Büyükşehir Belediye Başkanımızla bir araya geldiğimiz toplantılar oldu. Şehirlerimizi marka şehirler yapmak için sadece şehrin alt, üstyapısına dokunarak büyütemezsiniz. Sayın Bakanımızın geldiği günden bugüne kadar turizminden yeşil yoluna, eğitiminden kültürüne, tarımından hayvancılığa kadar uyguluyor ve uygulama ile ilgili de hedefleri var. Ben kendisine çok teşekkür ediyorum. Ordu’muz güzeldi, daha güzel olması için kendileri ekibiyle yoğun bir çaba sarf ediyor. Biz de DOKAP İdaresi olarak elimizden geldiği kadarıyla bütçemizin öngörülerini değerlendirmelerini yaparak bugüne kadar destek verdik bundan sonra da desteklerimiz devam edecek. Bu ekipmanlar önemli bir çalışmanın ürünü. Eğer tarım ve hayvancılık yapacaksak bunu teknoloji ile buluşturmamız lazım. Hem verimliliğini artıracağız hem kapasitesini artıracağız ve gelecekle ilgili de vatandaşlarımızı tarım ve hayvancılıktan uzaklaştırmamış olacağız. Biz üreticilerimiz için tarım ve hayvancılıkla ilgili önemli çalışmalarda altyapısını tamamlayacak şekilde el attığımız da inşallah istediğimiz sonuca ulaşacağız. Ben özellikle bu ekipman ve bunun gibi projelerde çalışan gayret gösteren Başta Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Genel Sekreterimize ve ilgili daire başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Üreticilerimize şimdiden hayırlı olsun diliyorum”
Büyükşehir Belediyesinin Ordu tarımına desteklerinin aralıksız sürdüğünü vurgulayan Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz ise konuşmasında şunları kaydetti:
“Ordu yine güzel günlerinden birisini yaşıyor. Büyükşehir belediyemizin, DOKAP’ımızın tarıma olan destekleri artarak devam ediyor. Büyükşehir Belediyemiz tarafından hazırlanan ve DOKAP’ın destekleriyle hayata geçirilen bu proje ile inşallah Mesudiye ilçemizde ihtiyaç duyulan makine ekipmanları vatandaş gelecek makine ekipman parkından alacak kendi ihtiyacını giderip yerine bıraktıktan sonra tekrar bir başkasının faydalanması sağlanacak. Bizim ilimizde 230 bin dekar civarında tarla alanımız var. 95 bin dekar civarında tarıma uygun olup şu an ekilip dikilmeyen arazimiz var. 62 bin dekar civarında da nadas alanı var. 120 bin dekar civarındaki nadas ve tarla alanı Mesudiye ilçemizde bulunuyor. Bu alanlarda uzun zamandır Büyükşehir Belediyemiz ve DOKAP Başkanlığımız ver Bakanlığımızın sağladığı kaynaklarla bu atıl alanların üretime kazandırılması noktasında ciddi çalışmalar yapıldı. Bu alet ve makineler bölgede üretimin artışına çok ciddi katkı sağlayacaktır. Elle ekim yaptığınız zaman 10-12 kg tohum ektiğiniz yerde bu makinelerle 4 kg tohum ekeceksiniz. Tohumluk maliyetimiz düşecek. İş gücü maliyemiz ciddi oranda düşecek. Bu makine ve ekipmanların kullanımıyla ilimizde tarım çok daha iyi yerlere gelecek”
Mesudiye tarımına büyük katıları olacak olan çalışma dolayısıyla Başkan Güler’e teşekkürlerini ileten Mesudiye Ziraat Odası Başkanı Mustafa Başarslan ise şu ifadelere yer verdi:
“Ordu tarımını Mesudiye ilçemizde geliştirmek üzere Büyükşehir Belediyemiz, DOKAP ve Tarım İl Müdürlüğümüzün gayretleriyle çiftçimizi teknolojiyle buluşturacak bir yatırım yapıldı. Ben hepsine çok teşekkür ediyorum. İşte er işte meydan. İnşallah bu makineleri Ordu’nun Adana ovası sayılan Mesudiye’nin topraklarında işlenmemiş yaklaşık 200 bin dönüm arazisinde ileriki yıllarda hep birlikte müşahede edeceğiz.”
Konuşmaların ardından Tarım Makineleri Parkı’nın açılışı gerçekleştirildi. İş makinelerinin gezilmesinin ardından program sona erdi.
Ordu’da Tarım Makineleri Parkı Tanıtım Etkinliği düzenlendi