MÜSİAD Elazığ Şube Başkanı Gürkan SAMEKS Verilerini Değerlendirdi
Sıtkı Taşel/Elazığ – BHA
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği Elazığ Başkanı Tekin Gürkan Temmuz Ayı SAMEKS Verileri ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Temmuz ayı SAMEKS verileri açıklandı.
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Elazığ Başkanı Tekin Gürkan Temmuz Ayı SAMEKS Verilerini değerlendirdi.
BAŞKAN GÜRKAN DEĞERLENDİRDİ
Gürkan, “2023 yılı Temmuz ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 4,0 puan ivme kaybetmiş olmasına karşın 51,3 puanla referans değer üzerindeki seyrini sürdürmüştür. Bu dönemde Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi önceki aya göre 2,6 puan azalış kaydederek 51,6 seviyesine gerilemiştir. Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi ise önceki aya göre 8,4 puan hız kaybederek 50,1 seviyesinde gerçeklemiştir. Sanayi sektöründe yeni siparişlerin hızlı bir şekilde azalmasıyla önceki aya göre üretimin azaldığı görülmektedir. Hizmet sektöründe ise girdi alımlarındaki artış sürmüş, buna karşın iş hacmi negatif bir görünüm arz etmiştir. Söz konusu gelişmeler neticesinde 51,3 seviyesinde gerçekleşen SAMEKS Bileşik Endeksi ekonomik aktiviteye yönelik canlı görünümün 2023 yılı Temmuz ayında da sürdüğüneişaret etmiştir. 50 eşik değeri üzerindeki seyirlerini sürdürmelerine karşın, hem Sanayi Sektörü Endeksi hem de Hizmet Sektörü Endeksinin önceki aya göre artış hızlarının düştüğü görülmektedir” dedi.
SANAYİ SEKTÖRÜ SAMEKS ENDEKSİ
“Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2023 yılı Temmuz ayında, bir önceki aya göre 8,4 puan azalarak 50,1 seviyesine gerilemiştir. Bu dönemde yeni siparişlerin 9,6 puanla hızlı bir şekilde ivme kaybederek 45,7 seviyesine gerilemesi, sektör genelindeki hız kaybının belirleyicisi olmuştur. Böylece üretim alt endeksi de önceki aya göre 15,2 puan birden azalarak 42,7 seviyesine gerilemiştir. Girdi alımları ise pozitif görünümünü Temmuz ayında da sürdürmüş, ilgili alt endeks önceki aya göre 2,7 puan azalmasına karşın 67,6 puanla güçlü seviyesini sürdürmüştür. Önceki aya göre 0,4 puan artış kaydederek 50,2 seviyesinde gerçekleşen nihai mal stoku alt endeksi ve 4,4 puan azalmış olmasına karşın 56,6 puanla referans değer üzerindeki seyrini sürdüren tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise Temmuz ayına ilişkin pozitif bir görüntü sunmuştur. 6,1 puan azalarak 48,4 seviyesine gerileyen istihdam alt endeksi ise sektör genelinde emek talebinin önceki aya göre aldığını işaret etmiştir. Böylece Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi 50,1 puanda gerçekleşmiş ve böylece hız kaybıyla birlikte sektör genelindeki pozitif görünüm Temmuz ayında da devam etmiştir”
HİZMET SEKTÖRÜ SAMEKS ENDEKSİ
“Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, 2023 yılı Temmuz ayında önceki aya göre 2,6 puan azalarak 51,6 seviyesine gerilemiştir. Bu dönemde önceki aya göre 5,5 puan azalarak 42,5 seviyesine gerileyen iş hacmi alt endeksi, negatif seyrini Temmuz ayında da sürdürmüştür. 1,1 puan artış kaydeden girdi alımları alt endeksi ise 68,3 puanlık seviyesiyle güçlü görünümüne bu dönemde de devam etmiştir. Önceki aya göre 15,6 puan birden azalarak 47,0 puana gerileyen nihai mal stoku alt endeksi bu döneme ilişkin olumsuz bir görünüm arz ederken, 0,3 puanlık artışla 51,3 seviyesine yükselen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi ise mal ve hizmet tedarikinde olumlu görünümün sürdüğüne işaret etmiştir. İstihdam alt endeksi ise önceki aya göre 4,6 puan artış kaydederek 53,6 seviyesine yükselmiş ve sektör genelinde emek talebi önceki aya göre artış kaydetmiştir. Söz konusu gelişmeler neticesinde Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi 51,6 puanlık seviyesiyle olumlu görünümünü Temmuz ayında da sürdürmüştür”
SAMEKS YORUMU
“İlk iki çeyreğe ilişkin pozitif görüntüsüyle bu dönemde ekonomik aktivitenin canlılığını sürdürdüğüne işaret eden SAMEKS, Temmuz ayında da 50 eşik değer üzerindeki seyrine devam ederek reel sektörde olumlu görünüme işaret etmiştir. Bu dönemde hem sanayi hem de hizmet sektörü genelinde büyüme sürmüştür. Bununla birlikte her iki sektörde de artış hızının önceki aya göre yavaşlaması dikkat çekmektedir. Sanayi sektöründe yeni siparişlerdeki azalışın etkisiyle azalan üretim ve istihdam alt endeksinin yanı sıra hizmet sektöründe de iş hacminin durağan görüntüsü Temmuz ayında da sürmüştür. Böylece mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, eşik değer üzerindeki seyrine karşın son 5 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşmiştir”