“Kenevir yatırımı milli bir projedir”
SAMSUN/Mehmet Yazıcı – BHA
Havza OSB’ye 30 Milyon yatırım yapıldı
Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam, Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Muammer Tufanoğlu ve diğer yetkililer ile çiftçiler de katıldığı endüstriyel kenevir hasadı yapıldı. Samsun Havza Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) 30 milyon dolar yatırımla kurulan kenevir işleme fabrikası tohumdan nihai ürüne kadar üretim zinciri oluşturacak.
Türkiye’de kenevir ekimi yasaklanmıştı
Eski dönemlerde lifleri sicim, halat, yelken ve kumaş üretiminde kullanılan, yaprakları ve çiçeği de ilaç, merhem olarak kullanılan kenevir, 1920’den sonra bioyağ, bioyakıt ve kompozit üretiminde kullanıldı. Ancak daha sonra kötü niyetli kullanımlar nedeniyle ekimi yasaklandı. Türkiye de bu ülkelerden biriydi. 2016 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan tebliğle, kenevir yetiştirilecek yerlerde, ekiminin izne bağlanması, gerekli kontrollerin yapılması ve izinsiz ekimlere uygulanacak işlemlere ilişkin esaslar belirlendi. 2019 yılında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir üretimini yeniden yaygınlaştırmak ve ülkemizin kenevir üretim hacmini artırmak için bir karar aldıklarını açıklaması ve 20 ilin pilot bölge olarak belirlenmesiyle, kenevire yönelik tarımsal politikalar yeniden şekillendi.
Talimat Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan
Fabrika, Samsun tesisinde ham ve boyalı elyaf üretimi, boyalı ve ham iplik üretimi, kıtık üretimi, kıtıktan yüzde 100 doğal kedi kumu ve hayvan altlığı üretimi yapacak. Amasya’nın Suluova ilçesinde fabrikanın üretimi için ekilen kenevirlerin hasadı ve bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Keneviro firmasının çalışmalarıyla ilgili 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kenevir üretimini yeniden yaygınlaştırmak ve ülkenin kenevir üretim hacmini artırmaya yönelik açıklaması sonrası 20 ilin pilot bölge olarak belirlenmesiyle kenevire yönelik tarımsal politikalar yeniden şekillendiğini hatırlatan firmanın yönetim kurulu başkanı Uğur Balkuv, “Bu yatırım milli bir projedir” dedi.
10 yıllık üretim ve satış hakkı alındı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde ıslah çalışması tamamlanan yerli sertifikalı tohum Narlı’nın 10 yıllık üretim ve satış haklarını aldıklarına değinen Uğur Balkuv, “İlk yıl verilen Narlı anaç tohumlar ve yerel Narlı Saray tohumu ile sözleşmeli tarım modeli ile 700 dekar ekim yaptık. Ayrıca deneme üretimlerinde de 110 dekar keten ektik. Bu ürünlerin hasatları gerçekleşti. 2023 yılında Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün geliştirmiş olduğu sertifikalı Yılmaz tohumunun ihale ile 10 yıllık üretim ve satış haklarını aldık. 2023’te yine sözleşmeli tarım modeli ile 301 çiftçimizle 5 bin 200 dekar kenevir ektik. 15 çiftçimizle bin 500 dekar keten ekiyoruz. Kenevirde 3 bin 700 dekar sap hasatları tamamlandı” diye konuştu.
Kenevirden kumu bile kedi yapılıyor
Kademeli olarak tesisin tüm fonksiyonları ile bitmesini 2024 Ocak sonu olarak planladıklarını anlatan Balkuv, “Bu tesisimizde ilk etapta ham ve boyalı elyaf üretimi, boyalı ve ham iplik üretimi ve kıtık üretimi planlıyoruz. Ayrıca kıtıktan yüzde 100 doğal kedi kumu ve hayvan altlığı üretimi planlıyoruz. Kendi yaptığımız Ar-Ge’ler sonucu yüzde 100 kenevirden yüksek performansı olan kedi kumu ürettik” şeklinde konuştu. Etkinliğe, Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam, Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Muammer Tufanoğlu ve diğer yetkililer ile çiftçiler de katıldı.