İsviçre Merkez Bankası Faiz Artırdı

İsviçre Merkez Bankası politika faizini beklentiler doğrultusunda 25 baz puan artırdı. İsviçre’de faiz oranı böylelikle 1,75 oranına yükseldi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Haber: Bahtiyar Okumuş

BERN – İsviçre’nin Ulusal Merkez Bankası (SNB) para politikası değerlendirmesinin bir parçası olarak bugün yapılan açıklamada, kilit faiz oranını ve vadeli mevduat faizini 25 baz puan ( % 0,25) oranında artırdığını açıkladı. SNB’den yapılan açıklamaya göre gösterge faiz oranı yüzde 1.50 den yüzde 1,75’e çıkarıldı. Piyasaların beklentisi de faizde 25 baz puan artış olacağı yönündeydi. Açıklama bizzat İsviçre Merkez Bankası Başkanı Thomas Jordan tarafından yapıldı.

Thomas Jordan açıklamasında faiz artışının enflasyon ile mücadelede en belirgin etkenlerden birisi olduğunu söyledi. Öte yandan SNB’nin bu artışla, halen yüzde iki hedefinin üzerinde olan ve henüz sona ermemiş olan enflasyona karşı tavır aldığı yorumları yapılıyor.

Faiz değişikliği Cuma günü yürürlüğe girecek. Tüm etkilerin hissedilmesi bir yılı bulabilir ki bu da para politikasını çok zorlaştıracak.

Merkez Bankası yaptığı açıklamada, yarından itibaren geçerli olan faiz artışından sonra bile fiyat istikrarını sağlamak için daha fazla faiz artışın göz ardı edilemeyeceğini belirtti. Enflasyon Mayıs ayında yüzde 2,2 ile son aylarda geriledi. Ancak bu düşüşün başlıca nedeni özellikle düşen petrol ve gaz fiyatlarının ithal ürünlerde ki fiyat düşüklüğüne bağlanıyor.

SNB’ye göre, kalıcı ikincil etkiler, yüksek elektrik fiyatları ve kiralar ile yurt dışından gelen enflasyonist baskılar, enflasyonu bu yıl ve gelecek yıl yüzde 2,2’de, 2025’te yüzde 2,1’de tutabilir tahmini yapılıyor.

İsviçre ekonomisi kötü durumda değil, üretim kapasiteleri son zamanlarda tamamen kullanıldı, işgücü piyasası sağlam, hizmet sektörü ivme kazanıyor ve endüstri de eskisinden daha iyi durumda. Ancak, Merkez Bankası yılın geri kalanında sadece ılımlı bir büyüme bekliyor. Yurt dışından gelen talebin gerilemesi, enflasyon nedeniyle satın alma gücünün azalması ve finansman koşullarının daha kısıtlayıcı olması baskılayıcı etki yapacağı düşünülüyor.

Genel olarak, İsviçre ekonomisinin bu yıl yaklaşık yüzde 1 oranında büyümesi muhtemel olarak hesaplanıyor. Ülkede İşsizlik Mart ayında tahminlerden yüzde 0,2 daha yüksek oranda seyretti. SNB, bu ortamda işsizliğin muhtemelen biraz artacağını ve üretim kapasitelerinin kullanımının bir miktar düşeceğini tahmin ediyor.

 

SNB, açıklamasında gerek duyulması durumunda döviz piyasasına müdahale etmeye devam edeceklerine işaret ederek, İsviçre frangının hala “çok değerli” olduğuna dikkat çekti

İsviçre Merkez Bankası Faiz Artırdı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir