Isparta’da kayısı üretimi 50 bin tonu aştı

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği Isparta’da, ITSO toplantı odasında Oda ve Borsa yönetimleriyle bir araya gelerek, iş dünyasının ihtiyaçlarını ve taleplerini dinledi.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ISPARTA-BHA

Toplantıda söz alan Isparta Ticaret Borsası Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Hüdai Şahin, üyelerimizin ve ihracatçılarımızın yaşadığı sıkıntılar hakkında bilgilendirmede bulundu. Başkan Şahin, Isparta’nın elma, kiraz, kayısı ve gül üretimi ile ilgili önemli veriler paylaştı.
Başkan Şahin konuşmalarında şunları kaydetti:

“Isparta, Türkiye’nin önemli elma üretim merkezlerinden biridir. Türkiye’de üretilen yaklaşık 4,6 milyon ton elmanın dörtte biri, yani yaklaşık 1,1 milyon tonu Isparta’da üretilmektedir. Ancak son yıllarda Isparta’nın elma ihracatında düşüş yaşanmaktadır.

2022 yılı: 173.000 ton
2023 yılı: 105.000 ton
2024 yılı: Yaklaşık 85.000 ton (beklenen)

Bu düşüşün ana nedenleri arasında Rusya pazarındaki daralma ve Hindistan’a yapılan sevkiyatlardaki zorluklar bulunmaktadır. Isparta ve Türkiye’nin elma ihracatını artırmak için yeni pazarlar bulması gerekmektedir. Ana hedefimiz olan Mısır, yıllık 356 milyon dolarlık elma ithalat hacmi ile dünyada elma ithal eden ülkeler arasında üçüncü sırada yer almaktadır.

Coğrafi konumu ve büyük ithalat hacmi nedeniyle, Mısır ile mevcut Serbest Ticaret Anlaşmasına elmanın dahil edilmesi, Isparta ve Türkiye’nin elma ihracatında önemli bir değer artışı sağlayabilir.

Isparta Kiraz Üretimi ve İhracat Durumu

Isparta, Türkiye’nin kiraz ihracatında önemli bir paya sahiptir. Türkiye’nin toplam kiraz ihracatının %30’u Isparta’dan gerçekleştirilmektedir. Ancak, 2023-2024 yıllarında üretici fiyatlarında yaşanan sıkıntıların aşılabilmesi için; Avrupa ya bağımlılığımızın azalması gerekmektedir. Bunun için, Çin pazarının yeniden açılabilmesi; Uzak Doğu pazarında daha aktif olabilmemiz için uçak kargo fiyatlarında indirime gidilmesi gerekmektedir.

Isparta Kayısı Üretimi ve İhracat Durumu

Yaklaşık 26.000 dekarda üretimi yapılan Kayısı; Bölgemizin üretimde yükselen değeri olmuştur. 2023 yılı 34.000 ton üretimi ile ihracatımıza değer katmıştır.
Dikili çeşitlerin %90’ı ihracata uygun çeşitlerdir. Isparta’nın değerini arttırabilmek adına kayısının Borsamızın kotasyon listesine dahil edilmesi gerekmektedir.

Isparta Gül Üretimi ve Gül Suyu Tüketimi

Isparta, Türkiye’nin ve dünyanın önemli gül üretim merkezlerinden biridir. Türkiye’deki gül üretiminin %85’ini ve dünya gül üretiminin yaklaşık %50’sini Isparta karşılamaktadır. İlimizde 35.000 dekar alanda yaklaşık 10.000 ton gül üretilmektedir. Türkiye’de yıllık yaklaşık 3.000 ton gül suyu ve sentetik ürünler tüketilmektedir. Bu tüketimin büyük bir kısmı sentetik ürünlerden oluşmakta olup, doğal gül suyu tüketimi sadece 500 ton civarındadır.

Sürdürülebilir üretim için doğal gül suyunun tüketiciye anlatılabilmesi gerekmektedir. Bunu gerçekleştirmek için hazırlatmış olduğumuz doğal gül suyu filminin kamu spotu olarak oynatılması önem arz etmektedir. Sentetik ürünlere maalesef “SENTETİK GÜL SUYU” ibaresi yazılabilmektedir. “Gül suyu” ibaresinin kaldırılması durumunda doğal gül suyuna olan talebin artacağı görüşündeyiz.” ifadelerini kullandı.

Bakan Bolat, daha sonra Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nın Gül Toplantı Salonu’nda düzenlenen istişare Toplantısı’nda sektör temsilcileri ile bir araya geldi. STK İstişare toplantısının ardından Ürün Güvenliği Denetimleri Isparta Servisi’nin açılışı gerçekleştirildi.

Isparta’da kayısı üretimi 50 bin tonu aştı