BİROL GÜNGÖRDÜ – ÇANAKKALE BHA
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürütenGüney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) hibe desteği ve Eti Maden ile Enerjisa Üretim’in eş finansman sağladığı “Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu” Güdümlü Projesi’nin sözleşme imzaları 15 Mart 2023 tarihinde atıldı.
“Güney Marmara Hidrojen Kıyısı” Vadi Projesi ile Ufuk Avrupa Çerçeve Programı kapsamında hak kazanılan 8 milyon EUR hibe desteğinden sonra Vadiye ve Bölgenin Hidrojen Ekonomisine yerli ve yeni bir katkı daha sunulacak. Türkiye’nin En Büyük Kapasiteli İlk Yerli Yeşil Hidrojen Tesisi Bandırma Enerji Üssü’ne Kurulacak
Proje başvuru sahibinin Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü; proje iştirakçilerinin ise Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve Sabancı Üniversitesi’nin olduğu proje ile Türkiye’nin en büyük kapasiteli ilk yerli yeşil hidrojen tesisi TÜBİTAK MAM ve ASPİLSAN Enerji tarafından Bandırma Enerji Üssü’ne kurulacak. Başlangıç adımı olarak nitelenen bu pilot projeden sonra kısa süre içerisinde Türkiye’nin MW ölçeğinde ilk yerli elektrolizörünü geliştirecek kapasiteye ulaşılması hedefleniyor.
Bölge Denizüstü Yenilenebilir Santraller ve Hidrojen Alanında Uzmanlaşacak
24 ay sürecek proje kapsamında 2 önemli fizibilite çalışması da ortaya çıkarılacak. Bandırma-Biga hattına kazandırılması düşünülen “Güney Marmara Yeşil Endüstri Bölgesi”nin fizibilite çalışması ile sanayinin planlı ve temiz üretim odaklı gelişmesi için önemli bir adım atılmış olacak. Yeşil dönüşüm sürecinde Türkiye’nin eğitim merkezi olmak isteyen Güney Marmara’ya, IPA fonu ile hayata geçirilen Yenilenebilir Gençlik Enerjisi (Re-YOU Operasyonu) ile Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde kurulan Yenilenebilir Enerji Eğitim Merkezleri’nden sonra “Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge Test ve Eğitim Merkezi” de kazandırılarak, Bölgenin denizüstü yenilenebilir santraller ve hidrojen alanında uzmanlaşması sağlanacak. Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi ve TÜBİTAK MAM’ın koordinasyonunda Merkez’in fizibilite çalışması tamamlanacak.
Uygulamalar Tüm Türkiye’ye Örnek Teşkil Edecek ve Sanayi Ölçeğinde Daha Büyük Çalışmaları Tetikleyecek
Kalkınma Ajansları tarafından fonlanan güdümlü projeler arasında en büyük eşfinansmanoranı ile hayata geçirilecek “Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu” projesi ile Türkiye’nin ilk yenilenebilir enerji parkı olması hedeflenen Bandırma Enerji Üssü’ndeki uygulamaların, tüm ülkeye örnek teşkil etmesi ve bu uygulamalar ile sanayi ölçeğinde daha büyük çalışmaları tetiklemesi bekleniyor. Türkiye’nin ilk hidrojen üretim ve dağıtım merkezinin oluşturulması hedefiyle çıkılan bu yolda önemli bir adım daha atılmış olacak. 2053 yılında sera gazları açısından net-sıfır bir konuma gelmek için sanayi alanında en önemli girişimin “Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu” olması amaçlanıyor.
Güney Marmara’da Türkiye’nin ilk yeşil endüstri bölgesini sıfırdan kurmak için başlayacak olan çalışmalar ileyeşil dönüşüm sürecinde önemi daha da artacak olan Bor mineralinden katma değeri daha yüksek ürünler elde etmek için yeni endüstri bölgelerinin oluşması, bu alandaki sinerjiyi daha da tetikleyecek. (Birlik Haber Ajansı-BHA)