Et fiyatlarında fren patladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Et fiyatlarında fren patladıAydınlı kasap işletmecileri, yılbaşı öncesi 97-98 lira bandındaki kesim fiyatlarının 170 liraya çıktığını belirtirken, kırmızı ette fiyatın nerede duracağını kestiremediklerini ifade etti.

Mehmet Aydın – AYDIN – Birlik Haber Ajansı (BHA)

Aydın’ın Efeler İlçesi’nde, dede ve baba mesleğini sürdürdüğünü belirten Serkan Üstün, kırmızı et fiyatlarının, süt ve yem fiyatlarındaki fiyat dengesinin sağlanamadığından kaynaklı olduğunu belirtirken, 2011 yılında yaşadıkları sert fiyat düşüşünün yaşanmasından da endişe ettiklerini ifade etti.

“ARTAN ET FİYATINDA SERT DÜŞÜŞ OLMASINDAN ENDİŞE EDİYORUZ”

Et fiyatlarının son iki aydır hızla yükseldiğini kaydeden Üstün Kasap İşletmecisi Serkan Üstün, “Et fiyatları şuan devlet müdahale etmediği müddetçe duracağı benzemiyor. Bu durum bize de, vatandaşa da olumsuz yansıyor. Lokanta ve pide salonu başta olmak üzere işletmeciler de mağdur ve fiyatları sürekli revize etmek durumunda kalıyorlar. Şuanda üreticiler hayvanını satmak istemiyor, çünkü yerine koyma kaygısı var üreticilerimizde. Süt fiyatlarının düşük olmasından dolayı inekler çok fazla kesildi. Yılbaşı öncesi karkas et fiyatları 97-98 TL bandındaydı, şuan 170 TL bandına gelmiş durumda ve yarın kaç liradan hayvan keseceğimizi bilmiyoruz. Bu nedenle bizim satışlarımız da düşüyor, kar marjlarımız da. Et fiyatları bugüne kadar baskılandı, özellikle son beş yıl içerisinde. Yani et fiyatlarının bu sayede yükselmesi engellendi ama üretim boyutu düşünülemedi. Et fiyatı baskılanırken yem fiyatları hiç baskılanmadı. Et fiyatına yüzde 100 zam geldi ama yem fiyatlarına yüzde 300-400 zam geldi ve bu kısmı ile hiç kimse ilgilenmedi. Üretici bu nedenle çok mağdur, çünkü ben de bir üreticiyim ve iki ayrı çiftliğimiz var. Bu çiftliklerdeki kapasitemizi yarıya düşürdük. Çünkü yem fiyatlarının hakkından gelemedik. Bunun sütün çok ucuz olması ve üreticinin süt ineklerini kestirmesinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Süt fiyatları şuan hak ettiği yere geldi, inek kesimleri durdu. Önümüzde Ramazan ayı var, her Ramazan’da et fiyatlarının arttığını herkes bilir. Ramazan’ın yaklaşması, fiyatların artması üreticilerimizde ‘fiyatlar daha da artar’ düşüncesini tetikliyor ve hayvanlarını kestirmek istemiyor. Devlette deprem felaketini yoğunlaşınca bu olaylara biraz duyarsız kaldı. Elinde hayvanını tutan üreticiler hepsi bir anda kestirmek isterse ve devlette bir müdahalede bulunursa et fiyatlarında sert bir düşüş yaşanabilir. Çünkü biz bunu 2011 yılında yaşadık ve o dönem çok sert düşüşler yaşandı ve çok kişi de mağdur oldu” ifadelerini kullandı.

“YARINIMIZI KESTİREMEZ OLDUK”

Hem mesleği hem de soyadı kasap olan meslekte 5 kuşak olduğunu belirten Özgür Kasap, et fiyatlarının durdurulabilmesi için öncelikle yem ve diğer maliyetlerin sabitlenmesi gerektiğini savundu. Özgür Kasap, “Son iki aylık bir dönem içerisinde kilogram bazında ette yaklaşık 70 TL civarı bir artış oldu. Bu maliyetlerin artışından, hayvancılığın geriye gitmesinden ve hayvancılığa verilen desteğin eksik olmasından kaynaklanıyor. Bu şartlar oluşmayınca fiyatlara yansıyor. Her geçen gün hayvan sayımız azalıyor. Üretici hayvan bakmak için zor günler yaşıyor. Bunun nedenlerin başında yem fiyatlarının artması geliyor. Bu nedenlerden dolayı et fiyatlarında yüzde 100’e aşan artış yaşandı. Fakat önümüzdeki günler neyi gösterir bunu ön göremiyoruz, fiyat artışlarının devam edeceğini düşünüyoruz. Bu durum karşısında vatandaşın alım gücü azalıyor. Kendi gelirleri sabit ama tüketim fiyatları artıyor. Bu sadece et ürünlerinde değil tüm kalemlerde fiyat artışları meydana geldi. Et fiyatlarındaki artışın durdurulabilmesi için üreticilerimizin hayvan beslemesi, yem fiyatlarının ve mazotun fiyatlarının öncelikle sabitlenmesi gerekiyor. Bunlar yapılırsa ancak hayvan sayımız artar. Artan fiyatlarla karkas et fiyatı 170 TL olunca kıyma 220-230 liraya çıktı. Fakat yarın ne kadar olacağını bilemiyoruz, çünkü yarınımızı kestiremez olduk” diye konuştu. (Birlik Haber Ajansı-BHA)

Et fiyatlarında fren patladı