CHP’li Gürer: Kredi borçları ve karşılıksız çeklerde endişe verici artış

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’deki kredi borçları ve ekonomik sıkıntılara ilişkin yaptığı açıklamada, karşılıksız çek ve senetlerdeki artışa dikkat çekti. Gürer, küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) bankalara olan kredi borçlarının ağustos ayında 114,6 milyar lira artarak 3 trilyon 927 milyar liraya ulaştığını belirtti.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ANKARA-BHA

Tarım sektöründeki borç yükünün de önemli bir artış gösterdiğini ifade eden Gürer, ağustos ayında 31,5 milyar lira artışla 746,6 milyar liraya çıkan tarım borçlarının yıl başından bu yana 156 milyar lira daha arttığını vurguladı. Gürer, çiftçilerin düşük alım fiyatları nedeniyle ürünlerini maliyetinin altında satmak zorunda kaldığını ve bunun kredi borçlarının geri ödenmesinde ciddi sorunlar yarattığını söyledi.

Karşılıksız çeklerde tarihi artış

Çiftçilerin ürünlerini tüccara çek karşılığı vermek zorunda kaldığını belirten Gürer, son dönemde karşılıksız çek sayısının hızla arttığını ifade etti. Bu yılın ilk sekiz ayında, bankalara ibraz edilen karşılıksız çek sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73,5 artarak 164 bin 268’e yükseldi. Karşılıksız çeklerin parasal tutarı ise yüzde 224 oranında artarak 102,5 trilyon lirayı aştı. Gürer, “Karşılıksız çeklerin parasal tutarı Türkiye tarihinde ilk kez 100 milyar lira sınırını geçti” dedi.

İcra dosyalarında endişe verici yükseliş

Gürer, UYAP verilerine dayanarak icra dairelerine gelen dosya sayısının her hafta arttığını ve muhtarlıklarda icra tebliğlerinin yoğunlaştığını dile getirdi. 13 Ekim itibarıyla icra dairelerinde derdest bulunan toplam dosya sayısının 22 milyon 965 bine ulaştığını ve bu sayının yıl sonuna kadar daha da artmasının beklendiğini kaydetti.

CHP’li Gürer: Kredi borçları ve karşılıksız çeklerde endişe verici artış