Yaklaşık 40 kişilik ekibin yer aldığı topluluk, bugün Edirne Büyük Sinagogu’nda düzenledikleri atölye çalışmasıyla, ekibinin her üyesinin farklı bakış açısı ve çizim tekniğiyle tarihi sinagogu eskiz çalışmalarına konu etti.
‘EDİRNE’NİN TARİHİ MEKANLARINDA BİREBİR ÇİZİMLAR YAPIYORUZ’
Trakya Üniversitesi Şehir Eskizleri Topluluğu Başkanı, Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü öğrencisi Beyza Arte, yaşadıkları ve seyahat ettikleri kent, kasaba ve köylerde bir konum üzerinde çizim pratiği yapan küresel bir sanatçı topluluğu olan ‘Urban Sketchers’ topluluğunu kendilerine örnek aldıklarına vurgu yaptı. Arte; “Topluluk bünyesinde, Edirne teması ile çizim yapmaktayız. Edirne’nin tarihi bölgeleri ve mekanlarında birebir çizimler yapıyoruz. 2007 tarihinde kurulan Urban Sketchers grubunun, Edirne şubesi gibi çalışma gerçekleştiriyoruz. Urban Sketchers, dünya çapında şehir manzaralarını, günlük yaşamı çizimlerle belgelemeye çabalayan bir topluluk.
Biz bunu Trakya Üniversitesi bünyesinde, Edirne kentinde yapmayı amaçladık. Edirne’nin tarihi bölgelerinde gezerek birebir orada çizimler yapıyoruz. Bu çizimleri yıl sonunda sergi düzenlemeyi planlıyoruz. Sadece etkinliklerde değil, etkinlik dışında da çizimler yapıyoruz. Bir kafede otururken mekanı eskizleyerek bizimle paylaşabiliyorlar” diye konuştu.
‘ŞEHRİN GÜNLÜĞÜNÜ TUTUYORUZ’
Yaptıkları çalışmalarla, adeta kentin günlüğünü tuttuklarını ifade eden Arte, bu tarz etkinliklere devam edeceklerini kaydetti. Arte; “Bugün yaptığımız etkinlik Edirne’nin önemli tarihi mekanlarından biri olan Edirne Büyük Sinagogu’ndayız. Öğrenciler ayrı şekillerde, kendi bakış açısı ile çizimler yapıyor. Şehrin günlüğünü tutuyoruz. Bu açıdan önemli olduğunu düşünüyoruz. Şimdiye kadar sıklıkla Kaleiçi mevkiinde çizimler gerçekleştirdik. Güzel Sanatlar Fakültesi’nde önümüzdeki günlerde, 2’inci Bayezid Külliyesi, Selimiye Cami ve Sveti George Bulgar Kilisesi’nde etkinlikler gerçekleştirmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.
Adem Batuhan SEVER