ü

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kira tahsil ettiği çarşılar ve iş hanlarındaki dükkan kiralarına yapılan yüksek zam oranını değerlendiren Edirne Bedesten Çarşısı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı; “Bu kiralar enflasyon oranında artmalıydı. 5 yıl içerisinde kira artışı sürekli enflasyon ve üzerinde yapıldı. Bunda esnafın bir kabahati yok. Geldiğimiz noktada ‘ev kiraları şu kadar oldu’ deyip de esnafın sırtına tekrar bir yük bindirilmesi bize çok doğru gelmedi. Böyle olmazsa içimizden birçok arkadaşımız bu kiraları ödeyemeyecek, icralık olacaklar, dükkanlarını bırakmak zorunda kalacaklar. Bunlar da evlerine ekmek götüren insanlar. Enflasyonu bu rakamlara getiren esnaf değil ki, şimdi sopayı esnaf yiyor” dedi.

Edirne Bedesten Çarşısı Dernek Başkanı Hakan Fındıklı, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Edirne’deki iş yeri kiralarına yapılan zammı değerlendirdi. Kentte Alipaşa, Bedesten ve Arasta çarşılarının yanı sıra Vakıf İş Hanı’nda bulunan çok sayıda iş yerinin kirasında yeni miktarlar belirlendi. Alipaşa ve Arasta çarşılarına göre Bedesten Çarşısı’nda müşteri sirkülasyonunun daha az olduğuna dikkat çeken Fındıklı, yapılan yeni artışın değişkenlik gösterdiğini, Bedesten Çarşısı özelinde kiralara yüzde 400’e varan artış yapıldığını dile getirdi.

WhatsApp Image 2024 11 29 at 16.01.18 | Edirne Ahval Gazetesi
Fındıklı; ‘Esnaflar dükkanları bırakmak zorunda kalacak’ | Edirne Ahval Gazetesi

‘KİRALARI ARTIRMAK İÇİN HER ZAMAN SEBEPLERİ VAR’

Bedesten Çarşısı’nın içindeki dükkanların kirasının 10 bin lira, dışındaki dükkan kiralarının 15 bin lira olarak belirlendiğini aktaran Fındıklı; “Her çarşının kendine göre özellikleri var. Bedesten Çarşısı, bu çarşıların içerisinde en zayıfı. Bu çarşının ortalama kiraları 4 bin ile 6 bin lira civarındaydı. Yıllık enflasyon yüzde 62,5 açıklandı. 2 gün önce yüzde 43,5’lik yeniden değerleme oranını açıkladılar. Şimdi döndüler bizim kiralara; çarşısının içerisindeki dükkanların kirası minimum 10 bin lira olacak, dışarısındaki kiralar 15 bin lira olacak dediler. Böyle bir yaklaşım bize yanlış geldi. Biz kira sözleşmelerini imzalarken, bize her zaman söylenen TEFE-TÜFE oranında kiralarımızın artacağıydı. Bunu söylüyorlar ama bundan sonraki kiracılığın devam ettiği süreçte, kiraları artırmak için her zaman bir sebepleri var. Bazen bunun adına ‘güncelleme’, bazen ‘emsal’, bazen ‘rayiç’ diyorlar, bazen de ‘şehre Bulgar çok geliyor, burası turist alıyor’ diyorlar. Haksız olan, mağdur olan sürekli esnaf oluyor” şeklinde konuştu.

WhatsApp Image 2024 11 29 at 16.01.17 | Edirne Ahval Gazetesi
Fındıklı; ‘Esnaflar dükkanları bırakmak zorunda kalacak’ | Edirne Ahval Gazetesi

‘ENFLASYON ORANINDA OLMALIYDI’

Konuya yönelik girişimde bulunmaları konusunda Edirne Valisi Yunus Sezer ve AK Parti Edirne İl Başkanı Belgin İba’ya da çağrıda bulunan Fındıklı; “Bu kiralar enflasyon oranında artmalıydı. Siz 5 yıl önce 2019’a girerken zaten bir güncelleme yaptınız. Bunu herkes de kabul etti. Bu 5 yıl içerisinde kira artışı sürekli enflasyon ve üzerinde yapıldı. Bunda esnafın bir kabahati yok. Geldiğimiz noktada ‘ev kiraları şu kadar oldu’ deyip de esnafın sırtına tekrar bir yük bindirilmesi bize çok doğru gelmedi. İnşallah sayın Valimiz ve AK Parti İl Başkanımızın girişimleriyle bundan geri dönülecektir. Onların yardımlarıyla bu iş hal yoluna girecek, orta yol bulunacaktır” diye konuştu.

‘ENFLASYONU BU NOKTAYA GETİREN ESNAF DEĞİL, AMA SOPAYI ESNAF YİYOR’

İlk etapta bu yıl kiralara yüzde 100’lük bir zam beklediklerini kaydeden Fındıklı, birçok esnafın mevcut zam oranıyla oluşan kiraları ödeyemeyeceğini söyledi. Fındıklı; “Bedesten Çarşısı’nın iç tarafındaki dükkan kiraları için bizim düşündüğümüz; 7-7,5 bin liralık bir rakamdı, o da aşağı yukarı yüzde 100’lük bir artışa denk geliyordu. Bu da çok iyi bir rakam. Bir sonraki yıl da böyle yaparsanız, rakamlar tekrardan istedikleri seviyeye 1 yılda değil de 2 yılda ulaşırdı, esnaf da mutlu olurdu. Böyle olmazsa içimizden birçok arkadaşımız bu kiraları ödeyemeyecek, icralık olacaklar, dükkanlarını bırakmak zorunda kalacaklar. Bunlar da evlerine ekmek götüren insanlar. Bunlar, bu çarşılarda yaşanmasın. Sadece bizim için değil, bu Alipaşa’da da Arasta’da da Vakıf İş Hanı’nda da olacak. Enflasyonu bu rakamlara getiren esnaf değil ki, şimdi sopayı esnaf yiyor. Bizim arzumuz bu sene yüzde 80-90 oranında yapılıp, önümüzdeki yılda da enflasyonun üzerinde zam yapılması. O zaman onların da istediği noktaya gelecek” ifadelerini kullandı.

‘VAKIF İŞ HANI’NDA YÜZDE 1000’E VARAN ZAM YAPILDI’

Çarşı ve iş hanlarında yapılan zam oranlarını da paylaşan Fındıklı; “Bedesten Çarşısı’nda yüzde 300 de var 400 de zam oranı var. Ama Vakıf İş Hanı’na bakıldığında yüzde 800-900-1000 oranında yapılmış zamlar var. Alipaşa ve Arasta’da da yüzde 300-400 oranında zamlar yapıldı” açıklamasını yaptı.

Adem Batuhan SEVER