Köln’de ikinci kez “Dualı Gömlekler” sergisi açıldı

Almanya’nın Köln kentinde Osmanlı sultanlarının tılsımlı gömleklerine dair muhteşem eserlerden oluşan “Dualı Gömlekler” sergisi açıldı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Köln’de ikinci kez “Dualı Gömlekler” sergisi açıldı

İlhan Kılıç / Köln – BHA

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Köln Genel Merkez’de düzenlenen sergide hattat Dr. Mehmet Vanlıoğlu, tezhip sanatçısı Ayşe Vanlıoğlu ve 7 kişilik çalışma ekibi tarafından hazırlanan 30 eser, Alman ve Türk sanatseverlerle buluştu.

 

 

DİTİB’in kuruluşunun 40’ıncı yıl dönümü münasebetiyle MoscheeForm’un organize ettiği serginin açılışına; Türkiye’nin Köln Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Hilal Uzer, Eğitim Ataşesi Muhterem Dilbirliği, DİTİB Yönetim Kurulu Üyeleri Eyüp Kalyon, Adem Onur’un yanı sıra sanatsever katıldı.

Yurt dışında Almanya başta olmak üzere Japonya, Bosna Hersek, Arnavutluk, İtalya, Fransa ve Türkiye’de de 10’un üzerinde “Dualı Gömlekler” sergisi açan hattat Dr. Mehmet Vanlıoğlu ve tezhip sanatçısı Ayşe Vanlıoğlu, ikinci kez Köln DİTİB Merkez Camii’nde sanatseverlerle buluşmanın sevincini yaşadıklarını belirttiler.

Yurt dışında ve Türkiye’de sergilerimiz büyük ilgi gördü

Tezhip sanatçısı Ayşe Vanlıoğlu, “Osmanlı sultanlarının zırhlarının içine giydikleri ve üzerinde dualar yazılı ve bezemeler olan gömleklerin replikalarını yaparak tarihi bir aktarım yapmak istedik. Türkiye’de ve birçok ülkede sergiler düzenledik ve çok büyük ilgi gördü. Şimdi de Köln’e ikinci kez geldik.” dedi.

Osmanlı sultanlarının dualı gömlekleri üç-dört yılda dokunarak, ayet, hadis ve sembollerle süslendiğini ifade eden hattat Dr. Mehmet Vanlıoğlu, “Dualı Gömlerler” ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “Bu gömleklerin sırları hala çözülememiştir. Uzmanlar, üzerlerindeki şifrelerin Osmanlı tarihine ışık tutabileceğine inanıyor. Sultanlar, korunmak ve şifa bulmak gayesiyle giyerdi. Gömleklerin üzerindeki ayet ve dualar, giyen kişiye moral ve motivasyon sağlardı. Gömlekler, sadece padişahlar için değil, çocuklar ve özel şahıslar için de yapılırdı. Kumaşlar genellikle Denizli’den getirilir ve Celi, Sülüs ve Küfi yazı çeşitleriyle işlenirdi. Topkapı Sarayı’nda sergilenen bu gömlekler, farklı kültür ve dinlerde de benzer şekillerde bulunur. Orijinaline sadık kalarak dua niyetiyle ayet, hadis ve dualar seçerek bir sergi koleksiyonunu oluşturduk.”

DİTİB Genel Sekreteri Eyüp Kalyon, Almanya’daki 858 cami derneği ile DİTİB olarak kültürel, dini ve sosyal hizmetler ürettiklerini belirtti. Kalyon, tüm bu faaliyetleri Allah rızasını gözeterek gerçekleştirdiklerini vurguladı. Sanatın, insanın farklı duyularına hitap eden önemli bir unsur olduğuna değinen Kalyon, tasavvuf musikisi ve geleneksel sanatlar gibi eserlerin göze ve kulağa hitap ettiğini söyledi. Sanatın, Arapça kökenli bir kavram olarak, Allah’ın yaratma fiilinden ilham alarak insanların duygularını aktarmak için uygulanan bir eylem olduğunu ifade etti.

Medeniyetin büyümesinde sanatın çok önemli unsur olduğunu söyleyen Kalyon, “Dualı Gömlekler Sergisi”nin bu anlayışın bir yansıması olduğunu dile getirdi. Sergide, gömlekler üzerine Kur’an-ı Kerim ayetleri, hadis-i şerifler ve duaların işlendiğini anlattı. Dinin sadece camide değil, aile ve arkadaş hayatı gibi yaşamın her alanında önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Kalyon, serginin de bu anlayışı yansıttığını belirtti. Sanatçı Ayşe Vanlıoğlu ve Dr. Mehmet Vanlıoğlu’nu tebrik eden Kalyon, serginin hayırlara vesile olmasını temenni etti.

Eğitim Ataşesi Muhterem Dilbirliği de, dualı gömleklerin Osmanlı saray tarihinin bir parçası olduğunu ve padişahlar tarafından çeşitli vesilelerle giyildiğini belirtti. Dilbirliği, bu gömleklerin kültürün bir parçası olarak sadece Türkiye’de değil, Avrupa ve dünyanın çeşitli yerlerinde sergilenmesinin tarihin tanıtılması açısından çok değerli olduğunu vurguladı.

Köln Muavin Konsolosu Hilal Uzer, düzenlenen sergi açılışında, etkinliğin kadim bir tarih ve ecdat buluşması olduğunu ifade etti. Uzer, bu tür faaliyetlerle geçmiş ve gelecek arasında köprü işlevi gördüklerini, tarihsel misyon ve hedefleri gelecek kuşaklara aktarıldığını belirtti.

Bu anlamlı sergiye ev sahipliği yapan DİTİB’e ve sergide emeği geçenler başta olmak üzere tüm katılımcılara teşekkür etti. Bu gömleklerin üzerindeki ayetler, hadisler ve dualarla insanların kendilerini daha güvende hissettiklerini söyleyen Uzer, duanın iman ve ibadeti de kapsayan geniş bir anlam taşıdığını vurguladı. Çalışmanın da bir dua olduğunu belirterek, insanlığın iyiliği için çalışmanın önemine dikkat çeken Uzer, üç kıtaya adaletle hükmetmiş ecdadın izinden giderek ve akıl ile kalp dengesini kurarak hem bu dünya hem de ahiret için çalışmaları gerektiğini söyledi.

Serginin ilk gününde, kare ve yıldız gibi geometrik şekillerin yanı sıra Kadem-i Saadet, Süleyman mührü, Zülfikar ve lale gibi anlamlı motiflerin yer aldığı ve Osmanlı sultanlarının korunmak ve şifa bulmak gibi pek çok sebeple giyindikleri “Dualı Gömlekler” sergisine, sanatseverler yoğun ilgi gösterdi.

Köln DİTİB Genel Merkez Sergi Salonu’nda düzenlenen “Dualı Gömlekler” sergisi, 23 Haziran’a kadar tarih ve sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Köln’de ikinci kez “Dualı Gömlekler” sergisi açıldı