Türkiye’den mezun sağlık elemanlarının Almanya’da eğitim alarak burada çalışmasına yönelik program yürüten SABEV yetkilileri, “Almanya kalifiye eleman istiyor ama vizeleri vaktinde vermiyor” diyorlar.
HAMBURG / ANKARA- 1995 yılında kurulan, merkezi Ankara’da olan Sosyal Hizmetler Araştırma, Belgeleme, Eğitim Vakfı (SABEV) tarafından 2017 yılından beri Türkiye’den Almanya’ya yönelik sağlık alanında eğitim programı başarıyla devam ediyor. SABEV Proje Koordinatörü Nevriye Kayış, SABEV’in Almanya’da Diakonie ve diğer bazı kurumlarla yapmış olduğu anlaşma çerçevesinde her yıl 50-60 sağlık meslek lisesi veya sağlık alanından mezun olan ve Almanya’da denklik alma imkanı olmayan öğrencileri Almanya’daki kurumlara yerleştirdiklerini söyledi. İlk giden öğrencilerin mezun olup Almanya’da tanınan diplomalarıyla işe başladıklarını ifade eden Kayış, “Türkiye’de sağlık alanından mezun kişileri B2 seviyesinde Almanca eğitiminin ardından Almanya’da anlaşmalı olduğumuz hastane, sağlık kurumu veya yaşlılar yurdu gibi yerlere yerleştiriyoruz. Burada gençlerimiz dual sistemde, yani okulda teori, işyerinde pratik eğitimle eğitilerek 3 yılın ardından bakım uzman personeli veya hemşire olarak diplomalarını alıyorlar. Almanya’da sağlık ve bakım sektöründe kalifiye eleman eksikliği nedeniyle bu kişilerin işsiz kalması söz konusu olmuyor” dedi. Bu proje için Türkiye’den her yıl yaklaşık 300 kişinin başvurduğunu belirten Kayış, “Almanya’daki hastane ve kurumlar bizzat Türkiye’ye gelip tercüman eşliğinde yapılan mülakatla öğrencilerini kendileri seçiyorlar. Seçilen öğrenciler 1 yıllık dil kursuna başlıyor ve ardından Almanya’da iki hafta staj yaparak ilk izlenim fırsatını yakalıyor. Masrafları ise onları seçen kurumlar üstleniyor. Daha sonra vize prosedürü başlıyor. Vizesini alanlar eğitim sürecinde ilk yıl 1150, ikinci yıl 1250 ve üçüncü yıl 1350 euro brüt maaş alıyor. Sonra da resmen işe başlayabiliyor” şeklinde konuştu.
ALMANYA KALİFİYE ELEMAN İSTİYOR AMA VİZE VERMİYOR!
Almanya’da alınan dual eğitimin gençlerin ufkunu genişlettiğini ve iş piyasasındaki şanslarını da artırdığını hatırlatan Kayış, “Türkiye’de işsiz olup da iş bulamayan gençler Almanya eğitim sisteminde eğitim aldığı ve dil öğrendiği zaman Türkiye’deki iş şanslarını da artırmış oluyorlar. Almanya’daki iş ve meslek eğitimi tecrübelerinizi Türkiye’de de değerlendirebilirsiniz. Bu noktada dil her zaman çok önemli. Almanya’ya yönelik hayalleriniz varsa öncelikle dilinizi geliştirin” tavsiyesinde bulundu. Yürüttükleri program kapsamında yaşanan vize sorunlarına da dikkat çeken Kayış, “Almanya hem kalifiye eleman açığından dolayı Türkiye’den eleman talep ediyor hem de Almanya’ya gelmek isteyenlerin vize sorunlarına çözüm üretmiyor. Alman konsoloslukları bu konuda bilgilendirmiyor, yardımcı olmuyor. Vize işlemleri bazen 5 aya kadar sürebiliyor. Bazı durumlarda gençler meslek eğitimine zamanında başlayamadığı için eğitim bir yıl sonraya ertelenebiliyor, onlar da öğrendikleri dili bu süreçte unutabiliyorlar” dedi.
(Nebahat Uzun) (Erdal Altuntaş)