GT Voice: ABD’nin endüstriyel hedefleri, Çin’den ayrılma yutturmacası ile çatışıyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GT Voice: ABD'nin endüstriyel hedefleri, Çin’den ayrılma yutturmacası ile çatışıyorGT Voice: ABD’nin endüstriyel hedefleri, Çin’den ayrılma yutturmacası ile çatışıyor
 
Biden yönetiminin, elektrikli araçların (AGH’LER) ve diğer yeşil teknolojilerin yerli üretimini teşvik etmek için çeşitli önlemler ve teşvik politikaları benimseme çabalarına rağmen, Washington’un Çin’e bağımlılığı azaltma konusundaki siyasi söylemi, iddialı endüstriyel hedefleriyle giderek daha fazla çelişiyor gibi görünüyor.
 
Bloomberg’in “Çin, ABD’nin ‘Akü Kayışında’ Bir Yer Buluyor” başlıklı bir görüş yazısı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çinli EV akü devi Contemporary Amperex Technology Co (CATL) ve ABD’li otomobil üreticisi Ford Motor’un Virginia veya Michigan’da bir akü üretim tesisi kurmayı düşündüklerini söyledi. Böylece ABD’nin Çin’den ekonomik “ayrılma” konusundaki siyasi yutturmacası bir kez daha su yüzüne çıktı. ABD’nin milyarlarca dolar yatırım planlarına rağmen, ABD’de EV’in benimsenmesini hızlandırmanın önündeki yolun mevcut siyasi atmosferin ortasında hala birçok engellerin olabileceği sonucuna vardı.
 
Makale aslında, her şeyden önce, politika engellerini savunan çeşitli Çin karşıtı sesler içeren ABD’deki siyasi ortamın ve Çin tedarik zincirlerine karşı ticari anlaşmazlıkların, Ford ve CATL arasındaki gibi endüstriyel zincirlerin normal işbirliğini engelleme veya raydan çıkarma riski taşıyabileceğine dair yaygın bir endişeye işaret ediyor.
 
Bu endişe, özellikle Washington’un temiz enerjinin benimsenmesini teşvik etme çabalarının Çin tedarik zincirlerine bağımlılığı azaltmakla giderek daha fazla karıştığı bir zamanda haklı görünüyor.
 
Küresel EV sanayi zinciri açısından, ABD bazı üst düzey teknolojilere sahip olabilir, ancak ABD’nin tüm sanayi zincirinin kontrolünü ele geçirmesi imkansızdır. Özellikle Çin, batarya üretimi gibi bazı orta ve düşük kaliteli endüstriyel zincirlerde kendi avantajlarını ve rekabet avantajlarını kazanarak küresel EV üretiminin ön saflarında yer almıştır. Bu anlamda, ABD kendi EV sanayi zincirini evde kurmak istiyorsa, ABD’nin tedarik zincirini sorunsuz bir şekilde sürdürmesi için ilgili Çin teknolojisi ve şirketleri şarttır.
 
Ancak ABD, Çinli şirketlere iyi bir yatırım ortamı sağlamak yerine Çinli şirketleri tedarik zincirinden çıkarmaya çalışıyor ve bu da yalnızca kendi EV endüstrisinin gelişiminde daha fazla engele yol açacak.
 
Örneğin, Cuma günü Las Vegas’taki CES tüketici elektroniği etkinliğinde ABD Enerji Bakanı Jennifer Granholm, Biden yönetiminin temiz enerji baskısını özetleyen bir sunum yaparken, EV pil tedarik zincirini Çin’in kontrolünden çıkarma gereğini vurguladı.
 
Gerçekten de gelişme, ABD’deki sanayi politikası açısından kaçınılmaz çatışmayı ortaya koyuyor. Bir yandan Biden yönetimi, imalat işlerinin geri dönüşünü kolaylaştırmak ve Amerikan üretimini canlandırmak için Enflasyonu Düşürme Yasası’ndaki sübvansiyonlar gibi çeşitli teşvik tedbirlerini benimseyerek yerli ve yabancı şirketleri üretimi ABD’ye taşımaya teşvik etmek istiyor. Öte yandan, Çin ile olan stratejik rekabet açısından ABD’li politikacılar, kilit endüstrilerdeki tedarik zincirlerinde Çinli şirketlerin varlığını engellemek istiyor.
 
Temel olarak, Washington’un Çin ve ABD sanayi zincirlerinin son derece tamamlayıcı olduğunu kabul etme konusundaki isteksizliği aslında ABD sanayi politikasında önemli bir çelişki kaynağıdır. Politikayı fiili sınai kalkınmaya öncelik vermek, yalnızca şirketlerin normal işbirliğine zarar vermekle kalmayacak, aynı zamanda sınai kalkınmanın düzenini de bozacaktır. Ford ve CATL arasındaki potansiyel işbirliği durumunda, politika engellerini aşmalarına izin verecek bir yapı bulsalar bile, tedarik zinciri işbirliğinin verimliliği hala zayıflayabilir.
 
ABD’ye yatırım yapmak isteyen Çinli şirketler için, özellikle Çin’in öncü olduğu yüksek teknoloji sektörleri söz konusu olduğunda, ABD’nin siyasi ortamını çevreleyen risklere karşı dikkatli olmaları konusunda uyarılmaları gerekir. Bazı Biden yönetim yetkililerinin, Tiktok’un benzersiz Çin algoritmik teknolojisini temsil eden ABD yan kuruluşunun satışı için baskı yaptığı bildiriliyor. Tiktok’un karşı karşıya kaldığı bu tür siyasi rüzgarlar, teknoloji soygunu konusunda alarm verecek kadar yeterli, bu yüzden Çin’in ABD’nin ABD’ye yatırım yapan Çinli şirketleri yağmalamasına karşı dikkatli olması gerekiyor.
 
Haber  : Güneş Altuner
Kaynak : Global Times

GT Voice: ABD’nin endüstriyel hedefleri, Çin’den ayrılma yutturmacası ile çatışıyor