Ay takvimine göre aralık ayının sekizinci günü kutlanan Laba Bayramı ile birlikte Çin’de geleneksel yeni yıl olan Bahar Bayramı için geri sayım başlıyor. Yeni yılın perdesini açan Laba Bayramı’nda Laba lapası adı verilen özel bir yemek yapılıyor.
Laba lapasının malzemeleri arasında kırmızı fasulye, yeşil fasulye, bakla, nilüfer tohumu, darı, pirinç, yapışkan pirinç yer alıyor. Bu özellikleriyle aşureye benzeyen Laba lapasının içine tercihe göre, ceviz, kestane, hünnap, yer fıstığı ve kuru üzüm de konulabiliyor. Lapa lapasında da tıpkı aşure tüm malzemeler hepsi su ile karıştırılıp ateşte haşlanır.
Laba lapasının dışında bayramda Laba sarımsağı (bir tür sarımsak turşusu) ve Laba soya peyniri gibi yöresel yemekler de yeniliyor. Laba günü ay takvimine ve Budizm’e göre aralık ayının sekizinci gününde Buda’nın aydınlandığı gün olarak bilinir. Tapınaklar bugünü kutlamak için ziyaretçilere lapa ikram eder. Günümüzde bu bayram dini içeriğinden ziyade geleneksel bir halk alışkanlığı olarak sürdürülüyor.
Çin Uluslararası Radyosu (Birlik Haber Ajansı-BHA)