Putin ve Aliyev, Azerbaycan uçağının düşmesiyle ilgili görüştü Putin ve Aliyev, Azerbaycan uçağının düşmesiyle ilgili görüştü

RABİA ŞAHİN/ANKARA-BHA

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Taşkent Konferans Salonu’nda “Dinmeyen Acı: Hocalı Soykırımı” başlıklı uluslararası sempozyum düzenlendi. Sempozyumda, 1992 yılında Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesinde Ermeni kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Hocalı Katliamı'nın insanlık tarihindeki yeri, uluslararası hukuk boyutu ve Türkiye ile Azerbaycan ilişkilerine etkileri ele alındı.

Açılış konuşmalarını yapan Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Atar, “Batının vicdan mekanizması söz konusu Türkler olduğunda çalışmamıştır. Bu acı gerçeklere rağmen ülkemiz bunu anmakta ve hatırlatmakta geri kalmıştır. Bir daha bu acıları yaşamamak için teknolojik araç, gereçlere sahip olmamız ve bağımsızlığımızı elden bırakmamamız gerekiyor.” dedi. Misafirlere teşekkürlerini ileterek sempozyumu başlattı.

Untitled Design-4Sempozyumun moderatörlüğünü ise Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Çetin Elmas üstlendi. “Hocalı’da yaşanan soykırım yalnız Türk milletine değil dünyaya karşı işlenmiş bir suçtur. Hocalı’yı unutmadık, unutmayacağız.” dedi. Konukları tanıtarak konuşmalarına başladı. 

Azerbaycan Milletvekili Dr. Tenzile Rüstemhanlı, “Hocalı meselesi Azerbaycan Türklerinin ve Türk dünyasının en acılı günlerindendir. Sadece Türk oldukları için, kimlikleri sebebiyle etnik temizlik ile Türklerin uğradığı bu soykırım dünyanın gözü önünde yapıldı. Türk Milleti ise tarihte hiçbir zaman soykırım yapmamıştır.”

Azerbaycan Milletvekili Sabina Salmanova “Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘Hocalı katliamını unutmayacağız’ derken; Cumhurbaşkanı Aliyev de muzaffer bir zafer kazanıldığını söylemişti. Ermenilerin işlediği cinayetlerin Azerbaycan halkına karşı hukuk önünde uluslararası alanda soykırım olarak kabul edilmesini istiyor ve bunun için de mücadele ediyoruz. Yaşasın Türk dünyası.” diyerek sözlerini noktaladı.

Türk Düşünce Merkezi Başkanı Melahat Gurbanova ise, Hocalı’nın yalnızca Azerbaycan ve Türk Halkı için değil dünya insanlığına yapılmış bir soykırım olduğunu, insanlığa yakışmayan bir zulüm yaşandığını söyledi. 

Tarihçi Prof. Dr. Kemal Çiçek, Hocalı Soykırımı’nı tarihi yönleriyle ele alarak; “Ermenistan toprakları Türkiye’den bakınca başka, dünyadan bakınca başka görünüyor. Sanırsınız Azerbaycan Ermenistan’ı işgal etmiştir(!). Karabağ toprakları Türklerin ilk yerleştikleri yerlerdi. Rusya yoktan bir Ermenistan cumhuriyeti yarattı. Ruslar bu toprakları ermenileştirmek için uzun soluklu bir proje inşa ettiler.” dedi.

Azerbaycan Basın Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi Agil Alesger, “Bir milletin bir asırda üç defa soykırıma uğraması toplumsal hafızasının zayıf olduğunu gösterir. Toplumsal hafızamızı diri tutmamız lazım. Hocalı Soykırımı’nın Türk dünyasının ortak hafızasından silinmemesi gerekiyor.” diyerek sempozyumun son konuşmasını yaptı. 

Alanında uzman isimlerin katkılarıyla; Türk İnternet ve Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, Birlik Haber Ajansı (BHA) Genel Müdürü Muhammet Kaçar, BHA Genel Yayın Yönetmeni Orhan Kemal Erkılıç’ın da katıldığı etkinlikte Hocalı Soykırımı’nın unutulmaması ve uluslararası toplum nezdinde daha fazla gündeme getirilmesi gerektiği vurgulandı.

Dinmeyen Acı: Hocalı Soykırımı Sempozyumu konuklara verilen plaket takdimi ile sona erdi. 
I M G 3505