Çin, uzak galaksilerde meydana gelen patlamalardaki ilk ışık demetlerini gözlemlemek için bu yılın sonunda Einstein Probe adlı yeni bir X-ışını uydusu fırlatmayı planlıyor. Uydunun bir süpernova patlamasından gelen ilk ışık demetinin yakalanması, yerçekimi dalgalarının kaynağının aranması ve belirlenmesine yardımcı olması, evrendeki daha uzak ve daha sönük gök cisimlerinin ve geçici fenomenlerin keşfedilmesine katkı sağlaması bekleniyor.
Einstein Probe uydusunun baş bilim insanı Yuan Weimin, uzay araştırmalarıyla ilgili ulusal bir sempozyumda, uydu projesi geliştirmelerinin son aşamaya girdiğini belirtti. X-ışını olaylarının geçmişte mümkün olandan daha derin ve geniş bir şekilde tespiti için en yeni “ıstakoz gözü” teleskopunun uyduya kurulacağı da duyuruldu.
Istakoz gözünden ilham alan teknoloji, bilim insanlarının çeşitli X-ışını kaynaklarını uzun süre gözlemlemelerine ve nasıl dönüştüklerini daha iyi anlamalarına olanak sağlıyor. Istakoz gözü teleskopu teknolojisi 2010'dan bu yana geliştiriliyor. Başarılı bir şekilde test edilen teknoloji 2022'de gökyüzünün ilk büyük alanlı X-ışını haritalarının geri gönderilmesine yardımcı oldu. (Birlik Haber Ajansı-BHA)