Zonguldak

CHP İl Yönetimi GMİS’i ziyaret etti

CHP Zonguldak İl Başkanı Devrim Dural, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) özelleştirilmesine karşı olduklarını vurguladı ve yeni işçi alımlarının gerekliliğine dikkat çekti. GMİS Genel Başkan Vekili İsa Mutlu ise TTK'nın stratejik önemine işaret ederek özelleştirme girişimlerine karşı direniş mesajı verdi.

Abone Ol

ZONGULDAK-BHA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Devrim Dural ile İl Sekreteri Onur Altuntaş, İl Başkan Yardımcıları Umut Orhan ve Sevim Keleş, Genel Maden İşçileri Sendikası’nı (GMİS) ziyaret ederek GMİS Genel Başkan Vekili İsa Mutlu, Genel Sekreter Yener Arslanbuğa, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Tayfun Demir ile görüştü.

CHP İl Başkanı Dural, 30 Kasım 2024 tarihinde Zonguldak’ta CHP PM Üyesi Saniye Barut’un başkanlığında düzenlenecek olan ve STK’ların katılacağı çalıştaya GMİS Yönetimi davet etti.

DURAL: TTK, ASLA ÖZELLEŞTİRİLEMEZ BİR KURUMDUR

CHP İl Başkanı Devrim Dural, ziyarette “TTK, asla özelleştirilemez, kapatılamaz ve özel sektörün insafına bırakılamaz bir kurumdur” dedi.

Dural şöyle konuştu; “Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) yaşatılması, gelişmesi verilen mücadelenin bayraktarlığını yapıyorsunuz, işin doğrudan içindesiniz. Biz de CHP olarak elimizden geldiği ölçüde, elimizden gelenin de fazlasıyla kurumumuzun yaşatılabilmesi için, geliştirilebilmesi için, artık bir noktada kapanmaması için, özelleştirilmemesi için hepimiz birlikte bir mücadele veriyoruz, mücadele vereceğiz.

İktidar olursak özelleştirme söz konusu olmaz. O tehlike tamamen ortadan kalkmış olur. İktidar olacağız ve özelleştirme tehlikesini savuşturacağız, bertaraf edeceğiz.

Yapılmak istenileni de kurulmak istenilen oyunu da görüyoruz. Örtülü özelleştirme metotlarıyla bizim bu güzide kurumumuzu bir şekilde özelleştirme potasına sokmaya çalıştıklarının da net bir şekilde farkındayız.

Bir süre önce birlikte vermiş olduğunuz bir mücadele var. Bu mücadele sayesinde bu biraz geri plana atıldı. Ama bu mücadelenin devam ettirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Yıl başında birçok arkadaşımızın TTK’dan emekli olacağını biliyoruz. Kurumumuzun daha yaşatılabilir bir kurum olabilmesi için yeni işçi alımının gerekliliğinin de farkındayız. Bu konuda da iktidara hep birlikte baskı yapacağız.

CHP iktidar olduğunda TTK’nın norm kadroyla çalışır hale gelebilmesi için bütün çabayı göstereceğiz.

Aslolan Kurumu norm kadroya kavuşturabilmek. Kurumun norm kadroya kavuşturulmadığı her an kurumun kömür çıkartma konusundaki eksikliklerini de görüyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Sayın Başkanımız yaptığı açıklamada TTK’nın makine-teçhizat eksikliğinden bahsetti. Bu konuda da iktidara sesleniyoruz. Kurumumuza bir an evvel işçi alımları noktasında tekrardan bunu harekete geçirmelerini, makine-teçhizat eksiğinin de tamamlanması noktasında inisiyatif almaları gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Son olarak şunu söylüyorum; TTK, asla özelleştirilemez, kapatılamaz ve özel sektörün insafına bırakılamaz bir kurumdur.”

MUTLU: YENİ İŞÇİ ALIMI İÇİN ACİLEN ADIM ATILMALIDIR

GMİS Genel Başkan Vekili İsa Mutlu da ziyaretten memnuniyet duyduklarını belirterek “TTK’nın özelleştirilmesine yönelik yapılacak her türlü girişimin karşısında dimdik duracağımızı, nefesimizin sonuna kadar mücadele edeceğimizi buradan tekraren belirtmek isteriz” dedi.

TTK’da emekliliklerin sürdüğüne dikkat çeken Mutlu; “Yeni işçi alımı için bir an önce adımlar atılmalıdır” dedi.

Mutlu şunları söyledi; “Öncelikle genel başkanımızın selamlarını sizlere iletiyoruz.

Türkiye Taşkömürü Kurumu, Zonguldak’ın var olma nedeni, demir-çelik fabrikalarının burada var olma sebebidir. O nedenle TTK demek Zonguldak demek, Zonguldak demek TTK demektir. Etle tırnak gibi birbirinden ayrılmaz bir bütündür.

TTK’nın özelleştirilmesine yönelik yapılacak her türlü girişimin karşısında dimdik duracağımızı, nefesimizin sonuna kadar mücadele edeceğimizi buradan tekraren belirtmek isteriz.

Tabii ki bir işçi alımı süreci yaşandı. Genel Maden İşçileri Sendikası olarak öncelikle emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Ama bu işçi alımının yeterli olmadığını, günden güne emekliliklerin çoğaldığını, hele hele önümüzdeki yıl başında emekliye ayrılacakların sayılarının bir hayli fazla olacağını ifade ediyoruz. 2024 yılında emekli olanların 2025 yılında emekli olanlara göre maaşlarında yüzde 30-35’lere varan farklar bulunması nedeniyle emeklilik sayısında patlama olacağını düşünüyoruz. Bu hem TTK hem de diğer kamu kuruluşları için bir handikap olacak. Bu nedenle yeni işçi alımı için bir an önce adımlar atılmalıdır. En azından emekli işçilerin yerine acilen yeni işçi alınıp üzerine norm kadroyu tamamlamak için bir çalışma yapılması gerektiğini ifade ediyoruz.

TTK; Türkiye’nin taşkömürü üretimi yapan tek kuruluşu. Dolayısıyla ülkemizin bulunduğu bölge coğrafyasında yaşananlara baktığımızda TTK’nın sahip olduğu stratejik önem bir kez daha ortaya çıkıyor.

Bugüne kadar emeğin yanında, emekçinin yanında olduğunuz için teşekkür ediyoruz.

Zonguldak ve bölgesinin her kesiminden güç alarak mücadele ettik. Zonguldak söz konusu olduğunda, TTK söz konusu olduğunda, emek ve emekçi söz konusu olduğunda bütün taraflar bir araya gelme becerisini gösterebiliyor.

Sizlere de verdiğiniz destekler için, bundan sonra da emek ve emekçi için yanımızda duracağınızı ifade ettiğiniz için ayrıca teşekkür ediyorum”.