Burdur

Ceviz ezmesine sıkı denetim

Burdur Ticaret ve Sanayi Odası ile resmî kurum temsilcilerinden oluşan komisyon, kent merkezindeki ceviz ezmesi üretim ve satış noktalarında denetim gerçekleştirdi. İncelemelerde ürünün coğrafi işarete uygunluğu, hijyen koşulları ve üretim metodu hakkında işletmelere bilgilendirme yapıldı.

Abone Ol

BURDUR-BHA

Burdur’da bugün kent merkezindeki ceviz ezmesi üretim ve satış noktaları, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BUTSO) saha çalışmaları kapsamında resmî kurum temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından denetlendi. Denetimlerde işletmelerin coğrafi işarete uygun üretim yapıp yapmadıkları, hijyen koşulları, üretim ve paketleme süreçleri gibi kriterler gözden geçirildi.

BUTSO, saha çalışmalarını resmi kurumlarla koordineli olarak yürütmeye devam ediyor. Komisyon, kent merkezindeki ceviz ezmesi imalathaneleri ve satış dükkanlarını ziyaret ederek, ezmenin ticari sunumu, malzeme yapısı, besin değeri, saklama koşulları ve ambalajlama yöntemleri hakkında bilgilendirme yaptı.

BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik, denetimlerin ardından yaptığı açıklamada, “Odamız, üyelerimiz ve kentimizin ekonomik kalkınması için özveriyle çalışıyor. Bu kapsamda kent merkezindeki ceviz ezmeciler ziyaret edildi. Coğrafi işaret şartlarına uygun üretim yapan işletmelere teşekkür eder, eksikliklerin güncel olarak işletme sahiplerine aktarılmasını sağladık” dedi.

Ceviz ezmesinin coğrafi işaretle korunduğunu hatırlatan Keyik, “Burdur Ceviz Ezmesi, 2008 yılında Türk Patent Kurumu’ndan coğrafi işaret alarak korunmaya başladı. Denetimlerde mevzuata uygun üretim yapan veya yapmayan işletmeler tutanakla kayıt altına alındı. Orijinalliğini koruyan işletmelere teşekkür ediyoruz, sertifikaların geçerliliği devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Keyik, Teke Yöresi’nin en anlamlı yöresel ikramlarından birinin Burdur Ceviz Ezmesi olduğunu vurguladı. “İlimizde ve yurt genelinde yaşayan hemşerilerimiz, coğrafi işaretli ve sertifikalı işletmelerin ürünlerini tercih etmelidir” dedi.

Coğrafi işarete uygun Burdur Ceviz Ezmesi’nin içeriği ve üretim yöntemi de hatırlatıldı: Ezmede kuru veya acımış ceviz kullanılmaz; şeker, ceviz ve irmik eşit ölçülerde karıştırılır; cevizin bir kısmı iri bırakılır; karışım kaynamakta olan şerbetle harmanlanır ve tepsiye döküldükten sonra özgün baklava dilimi şeklinde kesilir.

Yusuf Keyik, ürünün sağlıklı ve hafif bir gıda olduğunu vurgulayarak, “Ceviz ve irmik doğal yapısını koruduğu için vücuda faydalı, zihinsel ve fiziksel enerji verici özellik taşır. Coğrafi işaretli Burdur Ceviz Ezmesi, sağlıklı ve dengeli bir gıdadır” dedi.

Burdur Ceviz Ezmesi, yalnızca Burdur’a özgü bir ürün olup, lezzeti ve üretim tekniğiyle komşu illerde de talep görmektedir. Üretimde menşe ile ilgili ceviz ve irmik kullanılması, formül ve metot bakımından Burdur’daki orijinaline uygun olmasını sağlıyor.