Tarihi alanda ‘Gazi köylerde şifa çiçekleri açıyor’prjesi hayata geçirildi
BİROL GÜNGÖRDÜ / ÇANAKKALE – BHA
Tarihi Alan Şifa Bahçesin’deki ilk hasat şenliği programına Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, Alçıtepe Köyü sakinleri ve projenin en önemli paydaşları kadın kooperatif üyeleri ve vatandaşları katıldı.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, proje için Tarihi Alanda en çok ziyaretçi alan Alçıtepe Köyünün seçildiğini, bu alanda daha önceden bir kuyu olduğu ve işlevini yitirdiği tespit edilmesinin ardından bu alana yeni bir kuyu açılma işlemi gerçekleştirildiğini kaydetti. Kaşdemir, Tarihi Alan Şifa Bahçesinde öncelikle zemin çalışmaları yapılarak drenaj hattı çekildiğini, alanın toplamda 20 adaya bölünmüş ve her bir ada için ayrı damla sulama sistemi uygulandığını belirterek şunları söyledi;
“Burada yetişen bitkiler hasat edilerek Seddülbahir köyünde inşası devam eden yağhane de bulunan distilasyon makinesi ile yağları çıkartılıp Tarihi Alanı tanıtımı için gelen ziyaretçilere sunulacak. İnsanlık tarihi boyunca bitkilerden şifa arayışı sürmüştür. Bu sebep ile farklı amaçlarla kullanılan bu bitkiler, kurutularak, ezilerek, toz haline getirilerek ya da yağı çıkartılarak çeşitli şekillerde de kullanılmıştır. Her bir bitkinin kendine has işlevi vardır. Osmanlı döneminde de bu tür şifalı bitkiler gerek hastalıkların tedavisinde gerek vücut direncini ve bağışıklığı arttırmada önemli rol oynamıştır. Tarihi Alan Şifa Bahçesinde farklı bitki çeşitliliklerine yer verilerek bu önem vurgulanmıştır. Tarihi Alan Şifa Bahçesinde kullanılan bitkilerin neredeyse tamamından yağ elde edilebildiği gibi birçoğunu da kurutarak çay veyahut baharat olarak kullanılabilmektedir” dedi.
Alçıtepe köyünde oluşturulan yüzlerce metrekarelik bahçelerde Lavanta, ıtır, çikolatalı nane, limonlu nane, tıbbi adaçayı, kırmızı çiçekli yerörtücü kekik, aynısefa, reyhan, mercan köşk, anadolu adaçayı, ekinezya, ayva ağacı, papaz eriği, mürdüm eriği, çikolatalı Trabzon hurması, bodur elma ağacı, hünnap, kayısı vişne ağacı,sivri kekik, bilyeli kekik, biberiye, vetiver, züfa otu, yaraotu, civan perçemi, nane, ıhlamur, limon çimeni, melisa limon otu, biberiye gibi şifalı ve tıbbi aromatik bitkiler yetiştiriliyor.