Çamlıhemşin Konaklar Mahallesi ve Ortan Köyü Dayanışma ve Kalkınma Derneği’nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklama şöyle;
“Bugün için 400 m2 üzerine, 18 misafir odası, Müzesi, yerel el sanatları taktim köşesi, eğitim ve sosyal amaçlı kullanımı ile hizmete girmiş olan TAŞ MEKTEP’i, zamanında köylüler kendi özel mülkiyetlerindeki bir arazi üzerinde ve milletin altınlarını da bozdurmak şeklinde katkıları ile inşa ettirip ve bir tanede şehit verip, 1938 yılında Millî Eğitim Bakanlığına vermiştir.Eğitim dönemi geçtikten sonra bu okul işlevini kaybettiği ve mezbelelik haline geldiği için Milli Eğitim Bakanlığı bu binayı İl Özel İdaresine vermiştir.
Derneğimiz olan KON-OR ise ata yadigarı olan bu binayı mezbelelikten kurtarıp faydalı bir eser haline getirebilmek için faaliyete geçmiştir
On yıl süre ile kiralanan bu yıkıntı binanın tamamına yakını köylünün katkısı ile sadece duvarları kalacak şekilde temizlenmiş, tekrar inşa ettirilmiş ve bugünkü TAŞ MEKTEP adı verilen Çamlıhemşin Kültür ve Konuk Evi’ne dönüştürülmüştür.
Aynı zamanda Kültürel Varlık olarak da tescil de ettirilmiştir. On yıllığına kiralanan bu yerin neredeyse tamamı inşaat ile geçmiştir. Sözleşme uzatımında ise bazı akbabaların devreye girmeleri ile önce sözleşme birer yıla indirilmiş, son birkaç senedir de Ecrimisil yolu ile güya göz yumuluyor gibi bir konuma geçirilmiştir.
Nihayetinde bu yıl kendisine ulaştırılan KAPALI ifadesi ile Milli Eğitim Bakanlığı, mevcudiyetinde yer alan Gastronomi bölümü talebeleri için “Lisenin mevcut yerinde iki mutfak olmasına rağmen“ sadece mutfak talebine ihtiyaç vardır diye bu binayı geri istemektedir. 18 odanın ne olacağı belirtilmemiştir.Bizler atalarımızdan yadigâr kalan bu KÜLTÜREL VARLIĞIN aynı şekilde bütün maliyeti üstlenmiş olan köy derneğinde kalabilmesi için her türlü girişimde bulunacağımızı bildirir, saygılar sunarız.
Çamlıhemşin Konaklar Mahallesi ve Ortan Köyü Dayanışma ve Kalkınma Derneği KON-OR yönetim kurulu adına Başkan İshak YÜCEL”