Büyükşehir’den Gemlik’e Yatırım
Bursa Büyükşehir Belediyesi, özellikle Gemlik Körfezi’ni kirlilikten arındıracak bir yatırımın daha startını verdi.
Hasan ÖZDEMİR/BURSA – BHA
Bursa Büyükşehir Belediyesi, mevcut 16 adet atıksu arıtma tesisi, 51 adet paket atıksu arıtma tesisi, 63 adet doğal atıksu arıtma tesisi, 108 adet terfi merkezi ve 1 adet çamur yakma tesisi ile birlikte Bursa’nın yüzde 95’ini kapsayacak şekilde atık su arıtımı sağlıyor.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, mevcut tesislerin kapasitesini artırma çalışmalarına Orhangazi’yi de ekledi.
Orhangazi ilçesinde ihtiyacı karşılayamayan günlük 17 bin metreküp kapasiteli tesisin kapasitesini 51 bin metreküpe çıkacak ilave tesisin temeli atıldı.
Yaklaşık 18 milyon Euro’ya mal olacak yatırımla AB standartlarında ileri biyolojik kentsel arıtma sonucunda arıtılmış atık sular filtrasyon ve ultraviyole dezenfeksiyondan sonra Karsak Deresi’ne verilecek.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yıllardır tankerle su taşınan birçok köyü kesintisiz içme suyuna kavuşturduklarını dile getirdi.
“Bir park açsak, derler ki: ‘Belediye çalışıyor’. Burada yaptığımız işi törene katılan sizler görüyorsunuz. Buraya 18 milyon Euro harcanacak. Söylerken kolay söyleniyor. 540 milyon TL civarında bir parayı buraya harcayacağız. Harcamamız lazım çünkü suyumuzu temiz tutmamız lazım. Derelerimizi temiz tutmamız lazım. Sağlığımızın yerinde olması için altyapı önemli. Arıtma sistemlerimizin düzgün ve kapasitesinin yüksek olması lazım”
Başkan Aktaş, 30-40 yılın ihtiyacını karşılayacak bir altyapıyı oluşturduklarını söyledi.
“İlçemizde 85 kilometre içme suyu, ayrıca pınar kaynağı ve isale hattı olmak üzere 112 kilometre içme suyu çalışması yaptık. 26 kilometre kanalizasyon, 14 kilometre yağmur suyu hattı döşedik. Olası sel ve su baskınlarına karşı 1.200 metre dere temizliği yaptık. 8 adet içme suyu deposu yaparak yaz aylarında tankerle su taşınan pek çok mahallede bu sorunu tamamen ortadan kaldırdık. Ayrıca 4 adet doğal atık su arıtma tesisi ve 6 adet paket atık su arıtma tesisini ilçemize kazandırarak doğaya deşarj edilen tüm atık suları arıtmadan geçiriyoruz. Bugün de atıksu arıtma tesisini 17 bin metreküp kapasiteden 51.000 metreküp kapasiteye çıkarıyoruz. Önümüzdeki en az 30-40 yılın ihtiyacını karşılayacak bir altyapıyı oluşturmuş oluyoruz”
Teknolojik gelişmelerin tehdidi altındaki doğal yaşam ve çevreyi koruyacak politikaları, çalışmalarının merkezine aldıklarını hatırlatan Bursa Milletvekili Emel Gözükara Durmaz, çevre, su, gıda gibi tüm imkan ve kaynakların sahibi değil emanetçisi olduklarını kaydetti.
“Çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla belediyelerimiz ve bakanlıklarımızın işbirliği ile ülkemizin doğal kaynaklarını atalarımızdan devraldığımız gibi koruyarak, gözeterek ve büyüterek bizden sonraki nesillere devredecek gerekli düzenlemeleri de hayata geçiriyoruz. Çevreye yapılan yatırımın geleceğe yapılan yatırım olduğu bilinciyle topraklarımız ve su kaynaklarımızı gelecek nesillere daha temiz bırakmak için temelini attığımız atık su arıtma tesislerin Bursa’mıza hayırlı olmasını diliyorum. Doğal kaynakların korunması yönünde yaptıkları çalışmalardan dolayı da başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum”