Bu kapsamda kavılcadan yapılan çorba, geleneksel Ardahan kaz etinden kavılca pilavı, kavılca makarnası ve kavılca helvası hem yapıldı hem gelen vatandaşlara ikram edildi. Renkli anlara sahne olan etkinlik vatandaşların da yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
Buğdayın atası Ardahan Kavılcası tanıtıldı
KARS-BHA
Ardahan Kavılca Buğdayı’nın yerel, ulusal ve uluslararası seviyede bilinirliğini artırmak, Ardahan Kavılca Buğdayı ile yapılabilecek çeşitli yemekleri ortaya çıkarmak, Kavılca Buğdayı’nın faydalarını tanıtmak amacıyla gerçekleştirilen faaliyet şehir içi ve şehir dışından gelen birçok katılımcı ile gerçekleştirildi.
Öğleden önce Ardahan Üniversitesi Âşık Şenlik Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Panel ve Tadım Etkinliği’nde Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Demirci, Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Nurullah Karaca, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber ve Ardahan Valisi Hayrettin Çiçek açılış konuşmalarını gerçekleştirerek Kavılca Buğdayı ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler verdiler. Konuşmalarda coğrafi işaret tescil belgesine de kavuşan Ardahan Kavılca Buğdayının Ardahan için oldukça önemli bir değer olduğu belirtilirken özellikle son yıllarda devlet teşvikleri ile üretim sahasının genişlemeye başladığı, bununla birlikte kavılca buğdayından alternatif ürünler üreterek tanıtımının yapılması ve pazarının genişletilmesi gerektiği vurgulanan konular arasında oldu.
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Okan Eştürk’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde TÜRES Genel Başkanı ve Türk Mutfak Sanatları Uzmanı Ramazan Bingöl Kavılca Buğdayı’nın mutfağımızdaki yeri ve tanıtımı ile gastroturizme kazandırılması hakkında; İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak Egesel organik sertifikalı Kavılca Buğdayının yaygınlaştırılması ve gerçekleştirilen projeler hakkında konuşmalarını gerçekleştirdi. Dr. Öğretim Üyesi Bilge Aydın’ın Ardahan Kavılca Buğdayı’nın besin değerleri ve özelliklerini anlattığı sunumla devam eden panel, Ardahan Mutfağı üzerine araştırmaları bulunan Filiz Vural’ın Ardahan Gastronomisi ve Kavılca Buğdayı ile ilgili konuşması ile tamamlandı. Panelin ardından Ardahan Üniversitesi Gastronomi ve Aşçılık Bölümlerinin öğretim görevlileri ve öğrencileri eliyle kavılca kullanarak hazırlanan 30 çeşit ürün ile tadım etkinliği gerçekleştirildi. Katılımcılardan tam not alan ürünler Ardahan Kavılca Buğdayı’nın hem lezzetli hem sağlıklı yönünü ortaya çıkardı.
Öğleden sonra ise Ardahan Milli Egemenlik Parkı’nda gerçekleştirilen etkinlikte Ardahan Tarım ve Orman İl Müdürü Fatih Cineviz, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir birer konuşma gerçekleştirirken Türk Mutfak Sanatları Uzmanı Ramazan BİNGÖL ve ünlü şef Ayvaz Akbacak’ın sunumuyla kavılca üzerine workshop yapıldı.
Bunlar da ilginizi çekebilir