”Osmanlı Gerdanlığı” olarak bilinen Mostar Köprüsü 31 yıl önce yıkıldı

Bosna Savaşı sırasında Hırvatların saldırıları sonucu 9 Kasım 1993'te yıkılan Mostar köprüsü, kentte yaşayanlar tarafından "kara gün" olarak hatırlanıyor.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mine KÖSELER/BURSA-BHA

Bosna Savaşı sırasında Hırvatların saldırıları sonucu 9 Kasım 1993’te yıkılan Mostar köprüsü, kentte yaşayanlar tarafından “kara gün” olarak hatırlanıyor.

Hersek bölgesinde Neretva Nehri’nin en derin ve en dar alanına kurulan “Osmanlı gerdanlığı” adıyla da bilinen köprü, 5 asırdır hem şehrin iki yakasını hem de Boşnak ve Hırvatları birleştirerek kültür ve medeniyetleri buluşturuyor.

Bosna Savaşı ve Köprünün Yıkılışı

Savaşta Hırvat Savunma Konseyine bağlı topçu birliklerinin, 8 Kasım 1993’te başlattığı yoğun top atışlarına dayanamayan Mostar Köprüsü, bir gün sonra yıkıldı. Köprünün yıkılması, dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Mostar Köprüsü’nün yıkılması her yıl 9 Kasım’da törenlerle anılıyor.

Mimari ve Kültürel Önemi

Mimar Hayreddin tarafından 1566’da inşa edilen ve bulunduğu şehire adını veren Mostar Köprüsü, Bosna Hersek’te en çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Boşnak ve Hırvatlar arasındaki bağlantıyı sağlayan köprü, gençler tarafından bir atlama platformu olarak da kullanılıyor.

2005 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil oldu

9 Kasım 1993’te yıkılan Mostar Köprüsü, Türkiye ve diğer uluslararası desteklerle 2004’te yeniden inşa edilerek açıldı. 2005’te UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edildi.

 

”Osmanlı Gerdanlığı” olarak bilinen Mostar Köprüsü 31 yıl önce yıkıldı