ANKARA-BHA
ATO Meclis Salonu'nda gerçekleşen panelin açılışında, ATO 65 No'lu Danışmanlık Hizmetleri Meclis Üyesi Ramazan Kahraman, Sürdürülebilir Gelecek Derneği Başkanı Nejla Aykaç, Ankara Kalkınma Ajansı İleri Teknoloji Birim Başkanı Erdem Koçoğlu, Başkent Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Levent Çolak ve OSTİM Teknik Üniversitesi Sürdürebilirlik Ofisi Yöneticisi Doç. Dr. Tolga Erkan birer konuşma yaptı.
"Toplumsal bilinci artırmayı hedefliyoruz"
ATO 65 No'lu Danışmanlık Hizmetleri Meclis Üyesi Ramazan Kahraman, ATO olarak sürdürülebilirliği öncelikli bir konu olarak gördüklerini ve bu alanda çalışmalara yoğunlaştıklarını belirterek, özellikle iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için üzerlerine düşen sorumluluğun bilincinde olduklarını söyledi. Kahraman, "Bu doğrultuda binalarda enerji verimliliğini artırmak ve kaynaklarımızı daha verimli kullanmak adına önemli adımlar atmak istiyoruz. Kurum ve kuruluşlarla iş birliklerimizi güçlendirerek daha fazla farkındalık oluşturarak, toplumsal bilinci artırmayı hedefliyoruz" dedi.
"Geleceğimizi korumak bugünden başlar"
Sürdürülebilir Gelecek Derneği Başkanı Nejla Aykaç, iklim değişikliği, doğal kaynakların tükenmesi, enerji krizleri ve ekosistem bozulmalarının yalnızca bireysel yaşamları değil toplumların barışını da tehdit eder hale geldiğini söyledi. Sadece yeni projelerde değil var olan yapılarda da dönüşüm yapmak gerektiğini belirten Aykaç, enerji verimliğini, sadece yeni binalarla sınırlandırmanın geçmişte yapılan hataları tekrar etmek olduğunu kaydetti. Aykaç, "Geleceğimizi korumak bugünden başlar mottosuyla hareket ediyor, çözümün bireyde, kurumda ve politikada eş zamanlı var olması gerektiğine inanıyoruz. Mevcut yapı stokunun enerji dönüşümünde adaptasyonu da en az yeni teknolojiler kadar önceliklidir" diye konuştu.
"Yeşil teknoloji startuplarına destek"
Ankara Kalkınma Ajansı İleri Teknoloji Birim Başkanı Erdem Koçoğlu, konuşmasında Ankara Kalkınma Ajansı'nın, hayata geçirdiği "Yeşil Ankara Hızlandırma Programı"yla, yeşil teknoloji startuplarına, ürün-pazar analizi, ticarileşme yol haritaları, Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi farklı modüllerde eğitim verdiklerini belirterek, "Özellikle yeşil teknoloji alanında çalışan startupların büyüme ve ticarileşme süreçlerine katkı vermeye çalışıyoruz" dedi.
"Çözümler üretmeye çalışıyoruz"
Başkent Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Levent Çolak, konuşmasında dünyanın her köşesinde hızla yaygınlaşan endüstriyel faaliyetler başta olmak üzere örgütlü, örgütsüz insan faaliyetlerinin enerji kullanımına dikkat çekerek "Doğal kaynaklar ve çevre üzerinde oluşan tahrip edici baskılarla birlikte hem ekosistemlerin hem de sosyal, kültürel ve ekonomik varoluşun sürdürülebilirliği hayati önem taşıyor. Küresel kuraklık, sel, kentsel altyapılardaki riskler gibi sorunlar için çözümler üretmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
OSTİM Teknik Üniversitesi Sürdürebilirlik Ofisi Yöneticisi Doç. Dr. Tolga Erkan, üniversite çalışmaları hakkında bilgi vererek "Enerji verimliliği yüksek, su tüketimi az akıllı binalar üzerinde çalışıyoruz" dedi.
"Sera gazı emisyonlarının yüzde 75,6'sı enerji sektöründen"
Açılış konuşmalarının ardından Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Tanrıvermiş moderatörlüğünde gerçekleşen panelde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İklim Değişikliği Başkanlığı Sera Gazı Azaltım Politikaları Dairesi Başkanı Abdurrahim Durmuş, Türkiye'nin Akdeniz havzasında bulunduğunu ve iklim krizinden etkilendiğini ifade etti. İklim değişikliğinin en büyük sebebinin küresel sera gazı emisyonları olduğunu vurgulayan Durmuş, "Küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 75,6'sı enerji sektöründen kaynaklanmaktadır" dedi. Paris İklim Anlaşması gereği iklim değişikliğiyle mücadelede ülkelerin ulusal katkı beyanlarıyla yerine getirmesi gereken sorumluluklar olduğunu anlatan Durmuş, "İklim değişikliği küresel bir sorun, hepimiz bununla mücadele etmek zorundayız. Ancak her ülkenin kabiliyeti ve sorumluluğu farklı" diye konuştu.
“Hala enerji verimliliği bağımlılığında yapacağımız işler var"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Proje Destekleri Daire Başkanı Ersoy Metin ise Türkiye'nin iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin farkında olduğunu, bu etkileri ortadan kaldırmak için başta enerji ve sanayi sektörü olmak üzere çalışmalar yürüttüğünü belirtti.
Gelişmiş ülkelere bakıldığında Türkiye'nin enerji yoğunluğunun hala yüksek olduğunu bildiren Metin, "Ama OECD ve dünya ortalamasının oldukça altındayız. Hala enerji verimliliği bağımlılığında yapacağımız işler var. Enerji verimliliği bağımlılığında yaptığımız işler de hep emisyon azaltımı ve iklim değişikliğine katkı sunan çalışmalar" dedi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü Enerji Verimliliği Tesisat Daire Başkanı Hüseyin Namık Sandıkcı da Bakanlık olarak yaptıkları mevzuat çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Panelde, Enerji Verimliliği Tesisat Şube Müdürü Yıldız Çağan, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tombul, Ankara Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Daire Başkanlığı Enerji Yönetim Şube Müdürü Fatih Kadıoğlu ve İklim Aktivisti Erdal Açıkgül konuşma yaptı.