ANKARA-BHA

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), dünya havacılık tarihinde yeni bir kilometre taşına imza attı. Baykar’ın yaptığı açıklamaya göre Bayraktar TB2, otonom virilden kurtarma manevrası testlerini başarıyla tamamladı ve bu manevrayı gerçekleştiren ilk insansız hava aracı oldu.

Geçtiğimiz yıl otonom fıçı tonosu manevrasını başarıyla icra eden TB2, şimdi de havacılıkta oldukça riskli kabul edilen viril durumuna kasıtlı olarak sokularak gelişmiş kontrol algoritmaları sayesinde bu durumdan otonom şekilde çıkmayı başardı. Kritik öneme sahip bu manevra sayesinde, Bayraktar TB2 platformunun kontrol kaybı senaryolarında görevine güvenle devam edebilmesi sağlandı.

HAVACILIKTA TEHLİKELİ BİR DURUM: VİRİL

Viril; hava aracının dengesini yitirerek kendi ekseni etrafında hızlı şekilde dönmesi, ani irtifa kaybı yaşaması ve kontrol kaybı yaşadığı bir uçuş durumu olarak biliniyor. Bu durumdan otonom olarak kurtulabilmek, bugüne dek hiçbir SİHA tarafından başarılamamıştı. Bayraktar TB2, uçuş testi sırasında bu duruma kasıtlı olarak sokularak hem uçuş kontrol sistemlerinin hem de yazılım kabiliyetlerinin sınırlarını başarıyla test etmiş oldu.

YENİ NESİL TB2T-AI: SAVAŞ SAHASINDA OYUN DEĞİŞTİRİCİ

Baykar, turbo motor ve yapay zekâ sistemleriyle donatılan yeni nesil Bayraktar TB2T-AI modelinin uçuş testlerinin de Keşan’da başarıyla sürdüğünü duyurdu. Yüksek hız, irtifa ve akıllı uçuş yeteneklerine sahip bu yeni model, sahada daha uzun süre görev yapabilme ve daha zorlu görevleri otonom şekilde icra edebilme potansiyeline sahip.

Amasya'da korkutan deprem sonrası Bakan Yerlikaya'dan açıklama Amasya'da korkutan deprem sonrası Bakan Yerlikaya'dan açıklama

GÖKYÜZÜNDE 1 MİLYON SAATLİK UÇUŞ BAŞARISI

Bayraktar TB2, dünya üzerinde 1 milyon saatten fazla havada kalarak Türk havacılık tarihinde rekor kırdı. Bu süre boyunca yaklaşık 150 milyon kilometre yol kat eden milli SİHA, dünyanın çevresini 3.742 kez dolaşmaya eşdeğer bir mesafeye ulaştı. Bu rekorla Bayraktar TB2, en uzun süre başarıyla görev yapan ilk milli hava aracı unvanının da sahibi oldu.

KÜRESEL LİDERLİK: TÜRKİYE, SİHA İHRACATINDA ZİRVEDE

Baykar, Bayraktar TB2 ile elde ettiği ihracat başarıları sayesinde Türkiye’yi küresel SİHA pazarının lideri konumuna taşıdı. 2023 yılı itibarıyla Türkiye, ABD, Çin ve İsrail gibi ülkeleri geride bırakarak SİHA ihracatında dünya lideri oldu. ABD merkezli CNAS’ın raporuna göre Türkiye, küresel SİHA pazarının yüzde 65’ini tek başına elinde bulunduruyor.

Baykar, bugüne kadar Bayraktar TB2 için 34 ülke, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 11 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzaladı. 2023 yılında 1,8 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren şirket, 2024’te de bu rakamı koruyarak Türkiye savunma ve havacılık sektörünün ihracatının dörtte birini tek başına gerçekleştirdi.

Bayraktar TB2, NATO üyesi 6 ve Avrupa Birliği üyesi 4 ülkenin envanterine girmeyi başardı. Son olarak 19 Kasım 2024’te Hırvatistan ile imzalanan anlaşmayla birlikte Avrupa’daki yaygınlığını da artıran milli SİHA, yüksek teknolojisi, düşük maliyeti ve sahadaki etkinliğiyle uluslararası alanda tercih edilen bir savunma ürünü haline geldi.

YÜZDE 93 YERLİLİK ORANI

Baykar, Bayraktar TB2’nin tüm kritik bileşenlerini, yazılım ve donanım sistemlerini İstanbul’daki Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Merkezi’nde yüzde 93 yerlilik oranıyla üretiyor. 13 farklı mühendislik disiplininden oluşan güçlü AR-GE ekibi sayesinde Baykar, savunma teknolojilerinde Türkiye’nin küresel ölçekte en rekabetçi firmalarından biri konumunda.