Bayburt Üniversitesi “Türk Yüzyılı ve Dede Korkut” Paneline Ev Sahipliği Yaptı

Bayburt Valiliği ile Bayburt Belediyesi koordinasyonunda devam eden Bayburt Dede Korkut 27. Uluslararası Kültür ve Sanat Şöleni kapsamında Bayburt Üniversitesinin ev sahipliği yaptığı "Türk Yüzyılı ve Dede Korkut" panelinde, Dede Korkut anlatı edebiyatının tarihe ışık tutan farklı yönleri akademinin önde gelen isimlerinin anlatımıyla ufuk açıcı bir bellek okumasına dönüştü.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayburt Üniversitesi “Türk Yüzyılı ve Dede Korkut” Paneline Ev Sahipliği Yaptı

Yaşar Yıldız-Bayburt [BHA]

Türk yüzyılını bir vizyon olarak geleceğin inşası anlamında ele alan bilimsel etkinliklerden farkla tarihin tersi yönündeki bir geçmiş zaman ve bellek okuması olarak yorumlayan panel, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rafet Metin’in moderatörlüğü; Atatürk Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Özgür Güvenç ile Prof. Dr. Gülhan Atnur, Ankara Üniversitesinden Prof. Dr. Üçler Bulduk, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesinden Prof. Dr. Alpaslan Demir ve Yozgat Bozok Üniversitesinden Prof. Dr. Yunus Özger’in sunumlarıyla gerçekleşti.

Panelin açış konuşmasını yapan Prof. Dr. Rafet Metin, Dede Korkut edebiyatının tarihsel önemine dikkat çekerek, “Merhum tarihçimiz ve büyük ilim insanımız Fuad Köprülü’nün de takdir ettiği gibi, tüm Türk edebiyatını terazinin bir kefesine, Dede Korkut edebiyatını diğer kefesine koysak; Dede Korkut ağır gelir. Bugün, Türkiye’nin geleceği üzerine gelişen bir vizyon ve eylem planı gibi görülse de Türk Yüzyılının tarihsel köklerinin de bir o kadar önemli olduğunu vurgulayacak olan değerli görüşleri dinlemek ve müzakere etmek için toplanmış bulunuyoruz. Türk mitolojisi, geleceğe ilişkin manevra ve çözüm alanlarını yeniden kavramak için engin bir kaynaktır. Panelistlerimize ve şölen komitemize katkıları için şükranlarımızı arz ederiz.” dedi.

Panelde Prof. Dr. Üçler Bulduk tarafından “Dede Korkut, Oğuzlar ve Anadolu’daki İzleri”, Prof. Dr. Alpaslan Demir tarafından “Anadolu’daki Türklerin Serüveni”, Prof. Dr. Yunus Özger tarafından “Dede Korkut Diyarı Bayburt’ta Öne Çıkan Şahsiyetler”, Prof. Dr. Gülhan Atnur tarafından “Dede Korkut Anlatılarında Ozanlar Geleneği ve Dede Korkut’ta Türk Bağlarının İzleri” ve Prof. Dr. Ahmet Özgür Güvenç tarafından “Dede Korkut Anlatılarında Hukuk” başlıklı sunumlar yapıldı. Soru-cevap esnasında çok yönlü perspektifler üretilirken, tarihi şahsiyetlerin gelecekteki kimliklenme süreçleri üzerindeki rolü tartışıldı.

Panel sonunda Belediye Başkanı Hükmü Pekmezci ve Rektör Prof. Dr. Mutlu Türkmen tarafından katılımcılara plaketleri takdim edildi. Panele Pekmezci ve Rektör Türkmen’in yanı sıra Garnizon Komutanı Albay Dr. Talha Övet, Emniyet Müdürü Nihat Uzun, il protokol temsilcileri, akademisyenler, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Bayburt Üniversitesi “Türk Yüzyılı ve Dede Korkut” Paneline Ev Sahipliği Yaptı