ANKARA-BHA
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin pestisit kullanımının Avrupa Birliği (AB) ortalamasının altında olduğunu belirterek, son üç yılda yapılan 250 bin denetimle pestisit kalıntı oranının yüzde 35 azaltıldığını söyledi. Yumaklı, ayrıca gıda güvenliği konusunda önemli bir adım atarak, "Gıda ürünlerinin satıldığı veya tüketildiği yerlerde karekod uygulamasını zorunlu hale getireceğiz" dedi.
Bakan Yumaklı, Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı'nı ziyaret ederek, laboratuvarlarda et ürünlerinden zeytinyağına kadar birçok gıda ürününün analiz edildiğini ve güvenilirliğinin test edildiğini açıkladı. Türkiye genelinde, 41’i kamu, 102’si özel olmak üzere toplamda 143 laboratuvar bulunduğunu vurgulayan Yumaklı, bu laboratuvarlara çeşitli desteklerin sağlandığını ifade etti.
“Denetimler hızla devam ediyor”
Bakan Yumaklı, gıda güvenliği alanındaki denetimlerin hız kesmeden sürdüğünü belirterek, 2023 yılı itibariyle 1,3 milyon denetim gerçekleştirdiklerini ve bu denetimlerde 1,4 milyar lira idari para cezası uygulandığını aktardı. Ayrıca, gıda güvenliği ihlali tespit edilen yerler için 2024 yılında 610 dosya kapsamında suç duyurusunda bulunulduğunu duyurdu.
Yumaklı, “Buradaki amacımız ceza kesmek değil, vatandaşlarımızın gönül rahatlığıyla gıda ürünlerini tüketebilecekleri bir ortam yaratmak” diye konuştu. Son dönemde, “Tarım Cebimde” uygulaması üzerinden karekod ile yapılan denetimlerin sonuçlarının şeffaf bir şekilde paylaşıldığını hatırlatan Bakan, bu uygulamanın kapsamının genişletileceğini vurguladı.
Karekod uygulaması zorunlu olacak
Yumaklı, restoran, market ve kafeterya gibi gıda ürünlerinin satıldığı yerlerde karekod uygulamasının zorunlu hale getirileceğini duyurdu. Bu sayede, vatandaşlar ürünlerin en son ne zaman denetlendiğini anlık olarak öğrenebilecek. “Sağlıklı ve güvenilir gıda haktır. Taahhüt ettiği gereklilikleri yerine getirmeyen işletmelere tolerans göstermeyeceğiz” diyen Yumaklı, gıda güvenliği konusunda kararlılıkla hareket edeceklerinin altını çizdi.
Pestisit kullanım oranı Dünyada ve AB’de Türkiye'nin altında
Pestisit kullanımı ve gıda güvenliği konusundaki yanlış bilgilendirmelere de değinen Bakan Yumaklı, Türkiye’nin pestisit kullanımı ile ilgili Avrupa Birliği ile tam uyumlu olduğunu vurguladı. Son üç yılda 250 bin pestisit denetimi gerçekleştirildiğini belirten Yumaklı, “Pestisit kalıntı oranı yüzde 35 azaldı. Bizim amacımız bunu sıfıra yaklaştırmaktır. Türkiye, pestisit kullanım ortalamasında AB ülkelerinin altında ve dünya ortalamasıyla neredeyse aynı seviyededir” dedi.
Yumaklı, sadece ihracata yönelik ürünlerin değil, tüm üretim aşamalarındaki ürünlerin denetlendiğini ifade ederek, ihracatla ilgili yanlış algıların önüne geçmek gerektiğini söyledi. Ayrıca, özellikle kuru meyve ve fındık gibi ürünlerdeki "aflatoksin" kalıntıları nedeniyle yapılan ürün iadeleri hakkında da açıklamalarda bulundu.
Patates ihracatındaki dezenformasyon
Son olarak, Tunus’a ihraç edilen patateslerle ilgili dezenformasyonlara da değinen Bakan Yumaklı, ürünlerin bitki hastalığı nedeniyle iade edildiğini ve bu tür ürünlerin 2.500 tonunun Mersin Limanı’nda imha edileceğini açıkladı. Yumaklı, "Bu konuda şeffaf bir şekilde süreci izleyen herkesin, imha sürecine dahil olabileceğini belirtiyoruz" dedi.
Yeni yönetmelik ve uluslararası uyum
Bakan Yumaklı, Resmi Gazete'de yayımlanan "Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile gıda ürünlerinin maksimum pestisit kalıntı limitlerinin güncellendiğini de sözlerine ekledi. “Uluslararası güncellemeleri dikkate alarak yeni limitleri belirledik. Bu dinamik bir süreçtir ve biz de her zaman hızlı adaptasyon sağlıyoruz” dedi.