Gündem

Bakan açıkladı: Velivizyon platformu hayata geçiriliyor

2024-2025 eğitim öğretim yılını 3 konu başlığına ayırdıklarını anlatan Tekin, bunlardan birinin, ailelerin eğitim öğretim süreçlerine daha proaktif biçimde dâhil edildikleri süreci başlatmak olduğunu dile getirdi.

Abone Ol
BHA
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Netflix, Habitat Derneği ve TOBB Kreatif Endüstriler Meclisi iş birliğiyle TOBB İkiz Kuleleri Konferans Salonu'nda, bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen "Geleceğin Ekranı Zirvesi"ne katıldı.
Bakan Tekin, konuşmasına tüm öğretmenlerin 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutlayarak başladı.
"Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü" dolayısıyla da değerlendirmede bulunan Tekin, şiddetin farklı türlerde kendini gösterdiğini söyledi.
Bakan Tekin, "Dijital mecralardaki şiddetten tutun, uluslararası mecralardaki şiddete kadar bir yılı aşkın süredir Filistin, Gazze'de devam eden soykırım meselesine varan şiddetle karşı karşıyayız. Şiddetin her türlüsünü altını kalın çizgilerle çizerek kınıyoruz ama bizim kınamamız yetmiyor. Şiddetle mücadelenin ana aktörleri medya bugün burada. Kadına yönelik şiddet konusunda hassasiyetimizi artıracak işler, yapımlar yapmalarını istiyoruz. Yaşadığımız çağa yakışmayan bir şiddet türü. Hep beraber kadına yönelik şiddeti de sonlandırmış oluruz." diye konuştu.
Millî Eğitim Bakanlığı olmadan geleceğin ekranının olamayacağını vurgulayan Tekin, "Türkiye'de şu anda 18 milyon öğrenci, 1 milyon 200 binin üzerinde öğretmen ve yaklaşık olarak, sadece okul bazlı değil kurum bazlı olarak, 100 binin üzerinde fiziki yapı anlamında kurumumuz var. Bu, devasa bir yapı... Bizimle bu konuda işbirliği yapan herkese kapılarımızı açmak isteriz." ifadesini kullandı.
Bakanlığın bu zirveden bağımsız olarak dijital okuryazarlık ve ebeveyn okuryazarlığı projelerini yaptığını aktaran Tekin, eski Bakan Nabi Avcı'nın medya okuryazarlığını 2013'te ilk başlatan kişi olduğunu anımsattı.
Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile Türkiye'de 12 yıllık zorunlu eğitimde ve okul öncesi eğitim kurumlarında müfredatı yenilediklerini kaydederek, dijital okuryazarlığın da bütün programların içerisine yedirdikleri başlıklardan olduğunu bildirdi.
Bakan Tekin, "Dijital alanda çocuklarımızın yetkinliklerinin artırılmasını, sadece bir ders bazında değil, bütün hayat becerileri anlamında kazanmasını istiyoruz. Maarif Modeli'nin önemli kazanımlarından biri, bu... Çocuklarımıza teorik kazanımları yanında hayat becerileri verecek bir başlık oluşturduk." bilgisini paylaştı.

"Aileler için yedi sekiz dakikalık dizinin yer aldığı Velivizyon platformu hayata geçirildi"

2024-2025 eğitim öğretim yılını 3 konu başlığına ayırdıklarını anlatan Tekin, bunlardan birinin, ailelerin eğitim öğretim süreçlerine daha proaktif biçimde dâhil edildikleri süreci başlatmak olduğunu dile getirdi.
Bakan Tekin, "Okulların açıldığı ilk haftayı, okula yeni başlayan çocuklarımızın aileleriyle birlikte adapte olacakları bir organizasyonla başlattık. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte yürüttük. Bunu gelenekselleştirmek istiyoruz ve o haftayı 'Okula Başlama Bayramına' dönüştürmek istiyoruz. RTÜK ve Netflix yetkilileri burada, bu konularda bize verecekleri destekler bizi mutlu edecektir." açıklamasında bulundu.

Aileler için yedi sekiz dakikalık dizinin yer aldığı Velivizyon platformunu da hayata geçirdiklerini ifade eden Tekin, öğrenciler ve aileleri için yaptıkları çalışmaları anımsattı.

Yusuf Tekin, ailelere ve çocuklara ilişkin süreçlerin sağlıklı yürüyebilmesi için yasal düzenlemelerle güvence altına alınması gerektiğine işaret ederek, "Dijital medyanın sağlıklı kullanımı için, korunmaya muhtaç tüm kesimlerin korunabileceği bir yasal metni, ilgili kamu otoriteleri ile paylaşmak üzere hazırlıkların içindeyiz. Bütün bu etkinliklerin sağlıklı sonuçlara erişebilmesi ve başarılı olabilmesi, Netflix gibi platformların toplumlar tarafından benimsenebilmesi için kuşkusuz kültür unsurlarına saygı göstermesiyle mümkün olacaktır." sözlerini sarf etti.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin de Millî Eğitim Bakanı Tekin ile her zaman mutlulukla iş birliği yaptıklarının ve medya okuryazarlığı konusunda çalıştıklarının altını çizdi. Şahin, "Biz içerikleri ne kadar oluşturursak oluşturalım, ne kadar sert tedbirler alırsak alalım, dijital medya okuryazarlığını yaygınlaştırmadığımızda bu tedbirlerin karşılığının olmadığını gördük. Bir anne baba, ekran karşısında kaç saat geçireceğini bilmiyorsa, ekranda çocuklarına ne izletmesi gerektiğini bilmiyor ve kurgu ile gerçeği ayırt edemiyorsa siz ne kadar yasaklarsanız yasaklayın bunun başarıya ulaşma şansı olamaz." değerlendirmesinde bulundu.