“Kiralık Bir Ev Bulmak Hayal Oldu”
Aydın İnşaatçılar ve Emlakçılar Odası Başkanı Alaattin Durmaz, alınan yüzde 25 kira artışı kararının ekonomik koşullardan dolayı uygulanamadığını ifade ederek, Aydın’da ki konut sektörünün durumunu değerlendirdi. Durmaz, “Bu fahiş fiyatlar karşısında vatandaşımızın ev sahibi olması imkansız hale gelirken kiralık bir ev bile bulmak hayal oldu” dedi.
Aydın’da konut sıkıntısı yaşandığını ve fahiş kira fiyatlarından dolayı herkesin mağdur olduğunu belirten Başkan Alaattin Durmaz, “Herkes bu fahiş kira artışlarından konutların yüksek bedellerinden şikayetçiler. Baktığımızda vatandaş şikayetçi mi? şikayetçi, devlet şikayetçi mi? şikayetçi. Yüzde 25 sınır getirdiler. Fakat bunlar gerçekçi çözüm değil. Sadece şikayet ediyoruz. Sonuç olarak baktığımızda konut açığımız var. Özellikle sosyal konutta çok açığımız var. Orta gelirli vatandaşımızın yaşayabileceği 2+1, 3+1 tarzında 100 metrekarelik, 110 metrekarelik konutlarda sıkıntı var. Bu durum yapı maliyetlerinin çok yükselmesinden kaynaklanıyor. Acayip bir enflasyonla karşı karşıyayız. Ve bu nedenden dolayı yapı malzemesi fiyatları da çok yükseldi. Bunun yanında işçilik maliyetleri de çok yükseldi. Dolayısıyla yapı maliyetini doğrudan etkiledi. Bu fahiş fiyatlar karşısında vatandaşımızın ev sahibi bile olması imkansız olurken kiralık bir ev bulmak bile hayal oldu. Aydın’da bir ailenin oturabileceği çok mütevazı bir konutun kirası 7-8 bin liradan başlıyor. 10-15 bin liraya çıkan kiralar var. Bu gelirlerle bu kiralar nasıl ödenecek? İnsanlar başta ortada kalmamak için evi kiralamak zorunda kalıyor. Ama daha sonra ödemelerde problemler yaşanıyor. Devletimizin belirlediği yüzde 25 artış da çok gerçekçi olmadı. Bazı ev sahipleri mağdur. Baktığınızda aynı sitede veyahut aynı blokta bulunan dairelerden birinin kirası 8 bin lira, diğer daire kirası bin 500 lira. Şimdi bu da gerçekçi olmadı. Kiracı, yüzde 25 zam yapabilirsin daha fazla zam yapamazsın diyor ev sahibine. Bu sefer ne oluyor? ev sahipleri çeşitli yöntemlerle kiracılarını evden çıkarma yoluna başvuruyor. Esaslı tadilat yapacağız, oğlum evlenecek, kızım gelecek gibi bahanelerle kiracılarını evden çıkarmaya çalışıyorlar. Ben halkımıza özellikle şunu söylemek istiyorum; Bir şekilde uzlaşalım diyorum. Taşınma maliyetleri, abonelik maliyetleri vesaire bunları üst üste koyduğunuzda ciddi maliyetler ortaya çıkıyor. Ev sahiplerine de kiracılara da çağrıda bulunuyorum. Ortak noktada buluşalım. Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz. Kiracılar da bir adım atsın, ev sahipleri de bir adım atsın ve ortada buluşalım. Yoksa önümüzdeki günlerde herkes adliyenin yolunu tutacak. Uzlaşma, ara buluculuk sistemi devreye girdi fakat bunlar çözüm olmayacak” diye konuştu.
“Göçmenler Memleketine Gönderilmeli”
Konut sıkıntısının nedenlerini ve çözümlerini dile getiren Durmaz, “Yaşanan bu konut darlığının ilk sebebi maliyetlerden dolayı yeni inşaatların yapılmaması, imalatta bir sıkıntı var. Diğer sebebi ise göçmenler. Şimdi bakıldığında göçmenler olmasa birçok daire boşta kalacak. Memleketlerine gitmiş olsalar bu evler boşalacak ve piyasanın dengelenmesini sağlayacak. Ama şimdi baktığımızda boş daire yok, kiralık daire yok. Şimdi bir de bir tayinler söz konusu. Bunun yanında üniversite sınavları açıklandı ve yerleştirme sonuçları açıklanacak. Öğrencilerimiz şehrimize akın edecek. 1+0 daire bile bulmakta zorluk çekiyoruz bu öğrenciler ne yapacak? Önümüzdeki günlerde bu sıkıntılar iyice büyüyecek. Acil tedbir alınması lazım. Göçmenler memleketine gönderilmeli çünkü önce bizim kendi halkımıza ev lazım. Kendi halkımızı düşünmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
“Taşınmaz Ticareti Yetki Belgesi Olmayan Emlakçıyla İş Yapmasınlar”
Emlakçı adı altında çok sayıda kaçak korsanın faaliyet sürdürdüğünü ve çok fazla şikayet aldıklarını vurgulayan Başkan Durmaz, şunları söyledi; “Ortada çok fazla sayıda kaçak korsan, emlakçı adı altında faaliyet sürdürüyor. Bunlardan dolayı vatandaşımızdan çok şikayet geliyor. Biz gerekli açıklamaları yapıyoruz halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz fakat ne yazık ki bunlar bitmiyor, tükenmiyor. İnsanlar emlakçı adı altında çeşitli gruplara sızıyorlar. Özellikle üniversite öğrencilerimizi dolandırıyorlar. Biz bu konuda da gerekli çalışmaları yapıyoruz ama bir sefer daha halkımızı uyarmak istiyorum. Ne olur taşınmaz ticareti yetki belgesi olmayan emlakçıyla iş yapmasınlar. Bu belgenin sorgulamasını da taşınmaz ticareti bilgi sistemi üzerinden yapabilirler. Bizi, emlakçılar odasını arayabilirler. Biz de bu konuda bilgi veririz. Kesinlikle kayıt dışı kaçak korsanlarla iş yapmasınlar paraları boşa gitmesin. Öğrencilerin yerleştirme sonucu açıklandıktan sonra üniversite güzergahında bir stant açacağız. Kayıt yaptırmaya gelen öğrencilerimizin hepsine bilgilendirici broşür vereceğiz. Bu tarz dolandırıcılara inanmasınlar zarara uğramasınlar diye biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Çünkü Türkiye’nin dört bir yanından bu çocuklar bizim şehrimize geliyorlar. Bu çocuklar ve aileleri Aydın’ımızı iyi hatırlamalılar, iyi anlamalılar. Şehrimiz kötü imajla anılmasın diye çalışacağız.”
“Sosyal Konut Üretimine Geçilmesi Gerekiyor”
Sosyal konut üretimi yapılırsa piyasanın dengeleneceğini söyleyen Durmaz “Bazı Avrupa ülkelerinde sadece kiralık konut üretimi yapılıyor. Gerek merkezi yönetimler gerekse yerel yönetimler, kiralık konut üretimi yapıyorlar. Bunu satış amaçlı değil piyasayı dengeleme amaçlı yapıyorlar. Mesela diyelim ki TOKİ Aydın’da 500 tane, bin tane konut yaptı. Bu dairelerin kirası 3 bin lira. Benzer nitelikteki başka bir dairenin kirası ise 7 bin liraysa eğer insanlar 7 bin lira oraya vereceğime 3 bin liraya TOKİ’de otururum diyor. Dolayısıyla piyasa dengeleniyor. Gerek devlet eliyle gerekse bu şekilde yatırım yapacak olanlara arazi tahsisi, vergi muafiyeti vesaireyle bir şekilde çok acil sosyal konut üretimine geçilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.