Hayvanlarınızı Sıcak Havalardan Koruyun

Aydın Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Şahin, artan sıcaklıklar karşısında hayvan sahiplerinin dikkat etmesi gerekenleri anlattı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayvanlarınızı Sıcak Havalardan Koruyun

Aydın Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Şahin, artan sıcaklıklar karşısında hayvan sahiplerinin hayvanlarını daha serin zamanlarda gezmeye çıkarmasını ve sahipsiz hayvanlar için de sokaklara birer kap su bırakılması gerektiğini söyledi.

Başkan Şahin son dönemlerde olağan dışı sıcaklıklarla karşı karşıya olduklarını söyleyerek, “Sıcaklıkların 45 derecenin üzerine çıktığı anlar oluyor. Rekor üstüne rekor kırılıyor. Meteorolojinin de vermiş olduğu bilgiler bu noktada. Tabii bu dönemlerde diğer günlere nazaran hayvanlarımızın sıvı kayıpları daha fazla oluyor. Biliyorsunuz vücudumuzun büyük bir bölümü sudan oluşuyor. Bu hayvanlarda da bu şekilde. Hücre içi sıvılar, hücre dışı sıvılar vesaire bütün faaliyetler su kökenli yürür ve su hayattır. Bizim de maalesef sahipsiz hayvanlarımız bu süreçte çok yoğun ısılarda, bizler gibi gölge alanlara ya da serin alanlara hemen ulaşamayabiliyorlar. Soğuk suya ya da suya erişimleri çok kısıtlı. Biz istediğimiz zaman hem gölgeye gidebiliyoruz hem istediğimiz kadar sıvı alabiliyoruz. Yaşamsal faaliyetimizi devam ettirebiliyoruz. Ama onlarda bu çok mümkün değil. Tabii bu süreç içerisinde onlar bizim gibi çok rahat da hareket edemiyorlar. Çünkü doğadalar ve birtakım tehdit altındalar. Yer değiştirmeleri gerekiyor. Kaçmaları gerekiyor. Hareket etmeleri gerekiyor. Tepki vermeleri gerekiyor. Birtakım metabolizmayı hızlandırıcı aktiviteler de yapıyorlar. Dolayısıyla metabolizma da çok hızlanınca sıcağın etkisiyle çok ciddi sıvı kaybı sonrasında bilinç bozukluğu başlıyor ve Allah korusun ölümler olabiliyor.” dedi.

“Onların Sağlığı Bizleri De Doğrundan Etkiliyor”

Sıcaklardan dolayı sıvı kaybı yaşayan hayvanlarda bilinç kaybı bozukluğu başladığının altını çizen Şahin, “Normal şartlarda bir hayvan arabaların çok aktığı ya da seri trafik akışının olduğu bölgelere kolay kolay çıkmaz. Ancak bilinç bozukluğu olduğunda yollara atlayabiliyorlar. Yola atladıklarında hem kendi canları riske giriyor hem de sürücüler trafikte ciddi anlamda tehlike yaşıyor. Dolayısıyla biz birlikte yaşıyoruz. Onların refahı, onların konforu bizleri de doğrudan etkiliyor. Onların sağlığı, bizleri de doğrudan etkiliyor. Vatandaşlarımızın tabii ellerinden çok fazla bir şey gelmeyebilir. Ancak şunu yapmak kolaydır. Kapımızın önüne, iş yerlerimizin önüne, evimizin önüne buzlu, soğuk su koyabiliriz. Hayvanlar oradan gelip sıvı ihtiyaçlarını giderebilir. Bunun yanında yolda, kenarda, köşede yatmış, halsiz hayvanlarla bu süreç içerisinde çok karşılaşılabilir. Çok ciddi sıvı kaybından kaynaklı bilincini kaybetmiş, genel durumu oldukça bozulmuş. Sıvı kaybını vatandaşlarımız kendileri de anlayabilir. Hayvanların ciltlerini, derilerini tutup bıraktıklarında geri tekrar aynı yerini alır. Ancak sıvı kaybı çok yoğun olduğunda onu çekerseniz ve tekrar yerine gelmesi uzun sürerse anlayabilirler ki o hayvanda ciddi anlamda bir sıvı kaybı vardır. Hemen ilk etapta dudaklarını ıslatabilirler, ağızlarını ıslatabilirler. Bu süreç içerisinde de belediyenin ilgili birimine müracaat edip bu durumu anlatabilirler.” dedi.

“Hayvanlarımızı Serin Tutacağız”

Evcil hayvanları olanlar içinde tavsiyelerde bulunan Şahin, “Evcil hayvan sahipleri hayvanlarını tuvalet ihtiyacı için dışarıya çıkarıyorlar. Onlardan hayvanlarını insanlarda olduğu gibi saat on iki ile üç buçuk arasında güneş ışığına mağruz bırakmamalarını ve çok sıcak ortamlarda yürütmemelerini istiyoruz. Sıcaklar çok ciddi derecede arttı. Bu sıcaklıkta asfaltlar ve yollar bile eriyor. Bunların hayvanlarımıza çok ciddi derece de zararları var. Yoğun sıcağa maruz kalmış betonun üzerinde hayvanlarımız çok uzun süre yürüdüğünde, patilerde yanıklar şekillenebiliyor. Bunlar çok daha ileri seviyeye ulaşabiliyor. Dolayısıyla hayvanlarımızı gölgede, serinlikte, sabah serinliğinde olabilir, akşam serinliğinde olabilir bu saatlerde yürütmeliyiz. Onun haricinde evlerde de çok ciddi anlamda sıcağa maruz kalan hayvanlarımız oluyor. Biz gün içerisinde bu hayvanlarımızla da karşılaşıyoruz. Dili dışarıda, ağzı açık soluma şeklinde özellikle kedilerde mesela bunu çok bariz bir şekilde anlayabilirler. Normalden çok daha farklı hareketler sergilerler, çok fazla karından nefes alırlar. Dışarıdan gözlemleyebilirsiniz. Bu da yine sıcak stresine maruz kaldığını gösteriyor. Adı üstünde stres, netice itibariyle hem sıvı kaybına sebebiyet verebiliyor hem de bağışıklık sistemini de yetersiz hale getirdiği için farklı hastalıklara yol açabiliyor. Dolayısıyla hayvanlarımızı serin tutacağız. Hayvanlarımız evdeyse evimizin de serin olmasına, özellikle yirmi dört, yirmi beş derece gibi, oda sıcaklığında evimizi tutmaya özen göstereceğiz. Çok fazla soğuk da sıkıntılı. Yani bazıları da klimayı alıyor tamamen hayvanın üzerine vuracak şekilde konumlandırıyor. Hayvanın ilk etapta bu hoşuna gidiyor ama ilerleyen dönemde bunun da bir takım sakıncaları var. Dolayısıyla bizler istiyoruz ki evlerimiz normal oda sıcaklığında olsun. Aşırı derecelerde sıcak olmasın. Vatandaşlarımız da hayvanlarını gezmeye çıkartacaklarında sabah serinliğini ya da akşam serinliğini tercih etsinler.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Hayvanlarınızı Sıcak Havalardan Koruyun