Belediye Şirket İşçileri Özlük Haklarını İstiyor
AYDIN – BHA
Belediye şirket işlerinin temsilcisi Bülent Zoplan, tvDEN’de Gazeteci Mehmet Aydın’ın hazırlayıp sunduğu Güne Bakış programına konuk oldu. Zoplan Türkiye genelindeki 600 bin belediye şirket işçisinin özlük haklarının verilmesi gerektiğini belirterek, “Biz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan‘dan 600 bin kardeşimizin hakları olan 657’ye tabi memurluk veya 4D kadrolarımızın ve özlük haklarımızın verilmesini talep ediyoruz” dedi.
Hem kendisinin hem de temsil ettiği kitlenin sorunlarını anlatan Zoplan, “2008 yılında itfaiye olarak başladım hala daha görevime devam ediyorum. Bize 2018 yılında kadro diye içi boş özlükleri olmayan bir kadro verildi. Biz de bu mücadelemize başladık sonuçlandırmak için de böyle bir yola çıktık. Belediye şirket işçileri olarak oluşturduğumuz Twitter platformlarında canlı yayın yapıyoruz ve burada bizlere misafir ettiği için tvDEN’e teşekkür ediyorum. Biz ilçemizden başlayarak yangın söndürmemizi daha sonra Türkiye genelindeki 600 bin belediye şirket işçilerinin bu yangınları söndürmek için yola çıktık. Her platformda da bunu dile getiriyoruz, bizlere destek oluyorlar. Bizim görevimiz yangın söndürme ve kurtarma zaten olabilecek tüm felaketlerin içinde bulunan bir birimdeyim. Tüm Türkiye’de de belediye şirket işçilerine derman olmak için bu yoldayız durmak yok sonuna kadar devam edeceğiz“ diye konuştu.
“Kadrolarımızın Verilmesini Talep Ediyoruz”
Belediye şirket işçilerin mağduriyeti beklentileri hakkında konuşan Zoplan, “Biz belediye şirket işçilerine sürekli kadro veriyoruz dediler. Biz 1 Nisan 2018 öncesi taşeron şirketler ve firmalarda çalışıyorduk. Ama aldığımız ücretler de taşeron firmalar döneminde yüzde 20 yüzde 220 oranında alınan yerler vardı. 2018 yılı itibari ile 696 KHK ile bizleri belediye iktisadi teşebbüslerine geçirdiler ve kadrolu olduğumuzu söylediler ama hiçbir özlük hakkımız yok. Maddi olarak Türkiye genelinde bu 600 bin çalışan arkadaşımızın yüzde 90’ı asgari ücret üzerinden yevmiyeleri almaktadır. Fakat hiçbir özlük hakkımız yok. Bir mesaj ile işten çıkartılabiliyoruz. Biz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan‘dan 600 bin kardeşimizin hakları olan 657’ye tabi memurluk veya 4D kadrolarımızın verilmesini talep ediyoruz. Çünkü ben bunu yıllardır söylüyorum biz bu belediyelerde ihtiyaç değilsek neden çalıştırılıyoruz“ ifadelerine yer verdi.
“2018 Yılında Kadroya Geçirildiğimize Dair Feragatnameler İmzaladık Fakat Sonuç Yok”
Zoplan, Kanun Hükmünde Kararname ile kendilerine kadro verildiğini fakat bunun uygulanmadığını şu sözlerle ifade etti;
“2018’de KHK hazırlanırken bizlere kadro verildiğini söylediler ama bu içi boş bir kadro. Yani bu eşit işe eşit ücret olayı sosyal devletçilik de varsa aynı masada çalışan arkadaşımla ben aynı iş yaparken aramızda çok ücret farkları var. Cumhurbaşkanımız bu olayın çözüldüğünü biliyor ama biz belediye şirket işçileri bu sorunun çözülmediğini, her işe koştuğumuz halde bir arpa boyu yol alamadığımızı anlatıyoruz. Yanımıza yeni gelen bir arkadaşımız ilk ayında benden daha fazla maaş alabiliyor o zaman biz nasıl kadroluyuz? Biz 2018 yılında kadroya geçirildiğimize dair feragatnameler imzaladık fakat sonuç yok.“
“600 Bin Arkadaşımızın Maddiyattan Önce İş Güvencesinin Sağlanmalı”
Temsil ettiği kitlenin taleplerinden bahsederek, bir memura verilen tayin hakkını talep ettiklerini belirten Zoplan, “Aldığımız bilgilere göre dosyaların hazırlandığı bir yıldır çalışmanın yapıldığı ve bittiği, üç ay önce de belediyelerimize taslak metinler gönderildiği ve belediye şirket işçilerinin kadroya geçilmesi ile ilgili Çalışma Bakanlığı’nda bir çalışmanın olduğu söyleniyor. Bize göre bu işin tek çözüm noktası yaptığımız işe göre Cumhurbaşkanımızın bizi bu kadrolara geçirmesi ve mağduriyetimizin giderilmesi. 600 bin arkadaşımızın maddiyattan önce iş güvencesinin sağlanmalı. Ayrıca 11 ilde yaşanan depremden dolayı o zaman memur arkadaşlara tayin hakkı açtılar. Bizim belediyelerimizde tayin hakkı yok. Şöyle oluyordu buradaki belediye başkanının kabulü ile gidecek olduğumuz şehirdeki belediye başkanının kabulü ile gidebiliyorduk. Şu an deprem bölgesinde çalışan belediye şirket işçileri ve diğer kurumlardaki arkadaşlarımızın tayin hakları yok. Cumhurbaşkanımızdan talebimiz bize verilen kadrolarda bir kereliğine mahsus bu alınan arkadaşlarımızın tayin hakların verilmesi“ açıklamalarında bulundu.
“Birilerinin Bu Taşın Altına Elini Koyması Gerekiyor”
Ekonomik olarak zor durumda olduklarını vurgulayan Zoplan, “Ben küçük şehirde yaşıyorum ama ben bu 11 bin 402 lira para ile 5 bin lira kira verirsem nasıl geçineceğim? Herkesin borçları var, evi, arabası yok ve özlük hakları olmadığı için mağdur durumda. Birilerinin bu taşın altına elini koyması gerekiyor, korkmaması gerekiyor. Belki bazı sorunlarımız belediye başkanlarımıza iletilmiyor. Manisa Alaşehir Belediyesi gibi sesimizi duyup maaşları istenilen seviyeye getiren belediye başkanlarımız da var. Öncelikle belediyenin bütçesi uygun olmalı ben bütçeleri uygun olduğunda vereceklerine inanıyorum“ şeklinde konuştu.
“Sendikalar Arkamızda Dursaydı Bunların Hiçbiri Olmazdı”
Sendikaların arkalarında durması gerektiğinin altını çizen Zoplan, “Yermek veya kötülemek için söylemiyorum bizim geçen yıl Belediye-İş şirketinde iki yıllık sözleşmemiz biterken Hizmet-İş’ geçti. Bizim Manisa’daki başkanımız sözleşme çalışması yaparken genel merkezden, genel başkan yardımcısı gelip imzayı attı. Bizim sendika başkanımızın istediği ücreti demek ki belediye başkanımızın ve belediyemizin bütçesi uygun olmadığından bizim isteklerimiz yerine getirilmedi. Sendikacılar bana kızacaklar ama bizim arkamızda dursalardı bunların hiçbiri olmazdı. Geçmişteki sendikacılıkları araştırdım, çok iyi sendikacılık yapıyorlarmış. Ama bu 1980 sonrası çıkan sendika kararları sendikacılığında önünü kapattı. Belediyelerin personel giderleri belli bir bütçenin yüzde 30 veya 40’ını geçemiyor. Biraz da bu kanun maddelerinden dolayı sıkıntılar yaşanıyor ve belediye başkanlarımızın önü tıkanıyor“ dedi.
“İş Güvencemizin Gelmesi Memuriyetimizin Getirilmesi Önceliğimiz”
Kamu Çerçeve Protokolü’nde yer aldıklarının söylenmesine rağmen protokolde olmadıklarını söyleyen Zoplan, “Biz 2018 yılında KHK ile geçirildiğimizde kamu çerçeve protokolüne dâhildik ve iki yıl boyunca %4 değer verildi ve asgari ücrete seviyesine geldik. Şimdi Kamu Çerçeve Protokolü’ne dâhil edilmek istiyoruz ama onun öncesinde iş güvencemizin gelmesi memuriyetimizin getirilmesi önceliğimiz. Sendikaların bizi desteklemesi gerekiyor. Kamu Çerçeve Protokolü imzalanırken sendika başkanları oradaydı onun öncesinde de dile getirildi. Taslak metinde şirket işleri için 6772 sayılı kanuna göre ikramiyelerin verilmesi ile ilgili maddeler vardı. Ama imzalanan Kamu Çerçeve Protokolü’nde biz belediye şirket işçileri yokuz. Şimdi biz bu platforma başladık önceliğimiz şirket işçileriydi daha sonra TYP’lilerle korucuları, Fahri Kuran hocaları, KİT’ler, taşeronlar. Baktık ki mağduriyetler o kadar çok ki maddi yöndeki sıkıntıları görünce mücadelemizi birleştirelim bir elin nesi var iki elin sesi var dedik“ ifadelerini kullandı.