ANTALYA-BHA
Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, 2019-2025 yılları arasında atıksu arıtma altyapısını güçlendirmek için 5,96 milyar TL’yi aşkın büyük ölçekli yatırımlar gerçekleştirdi. Bu kapsamda 5 yeni atıksu arıtma tesisi inşa edilirken, 3 tesisin kapasitesi artırıldı ve 1 deniz deşarj hattı tamamlandı. Kent genelinde bulunan 36 atıksu arıtma tesisinde günlük ortalama 770 bin metreküp atıksu biyolojik olarak arıtılıyor. 2024 yılında sadece işletme giderleri için 1,5 milyar TL harcandı. ASAT’ın yatırımları, Antalya’nın altyapısını güçlendirmekle kalmayıp, vatandaşların yaşam kalitesini artırıyor ve kıyıdaki mavi bayraklı plajların korunmasına da katkı sağlıyor. Bölgedeki arıtma altyapısı, uzun yıllar hizmet verecek şekilde modernize ediliyor.
233 mavi bayrağın korunması sağlandı
ASAT’ın arıtma yatırımları sayesinde, Antalya sahillerindeki 233 mavi bayrağın korunması sağlanıyor. Bu da sadece turistlerin değil, tüm halkın daha temiz denizlerde yüzebilmesi anlamına geliyor. Ayrıca mavi bayraklı plajlar, çevre dostu Antalya’nın simgesi olurken yerli ve yabancı turistlerin de Antalya’yı tercih etme nedenleri arasında başı çekiyor.
ASAT’ın 2019 yılından bu yana yapımına başlayıp tamamladığı tesisler arasında Serik Atıksu Arıtma Tesisi, Kemer-Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisi, Gazipaşa Deniz Deşarj Hattı, Akseki-Murtiçi ve Akseki-Güçlüköy’de yapılan atıksu arıtma tesisleri bulunuyor. Yapılan projelerle, atıksu arıtma süreçlerinden çıkan atıklar sadece çevreye zarar vermekle kalmıyor, aynı zamanda enerji geri kazanımı sağlanarak sürdürülebilir bir geleceğe katkı sunuluyor. Serik, Kemer, Gazipaşa gibi ilçelerde yapılan yeni atıksu arıtma tesisleri, 2040 yılına kadar bölgedeki tüm su temizlik ihtiyaçlarını karşılayacak kapasiteye sahip olarak hayata geçirildi. Bu sayede, bölge halkı ve çevresel şartlar uzun yıllar boyunca temiz ve sağlıklı suya erişim imkanı bulacak.
Altyapı projeleri sürüyor
Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, atıksu yönetimi yatırımlarını hız kesmeden sürdürüyor. Lara Atıksu Arıtma Tesisi’nde 1,5 milyar TL’lik kapasite artırımıyla tesisin hizmet verdiği nüfus 1 milyona çıkarılacak. Adrasan Atıksu Arıtma Tesisi ve Deniz Deşarj Sistemi için 100 milyon TL yatırım yapılarak Adrasan koyunun temizliği garanti altına alınacak. Ayrıca Manavgat, Finike, Demre ve Çolaklı bölgelerinde 2025-2026 yıllarında tamamlanması planlanan yeni deniz deşarj hatlarıyla arıtma süreçleri daha verimli hale getirilecek. 2 milyar TL’lik Çamur Yakma ve Enerji Geri Kazanım Tesisi ise atıksu arıtma tesislerinden çıkan çamurdan enerji üretimi sağlayacak. Bu projelerle Antalya’nın temiz çevre ve sürdürülebilir altyapı hedeflerine önemli katkılar sağlanacak.