TARİHİ İEPKYOLU ÜZERİNDE İPEK KOZASI TOPLAMA ANI

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Başkentin tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Nallıhan İlçesinde İpek böceği kozası toplanmaya başlandı:

Yaşar TONBAK/ NALLIHAN BHA-

Başkentin tarihi İpekyolu üzerinde bulunan Nallıhan İlçesinde İpek böceği Kozası toplanmaya başlandı.
İlçenin eski beldelerinden Sarıyar mahallesinde, mahalle halkı yıllardır İpekböceği geleneğini sürdürüyor.
Sarıyar mahallesinde ikamet eden Ahmet Öztürk, köylerinde İpek böceği kosası yada diğer adıyla ipek böcekçiligini küçüklüğünden beri yaptıklarını ve bu yıl İpekböceği Kozası’nın Kilosunun 1000 TL olduğunu söyledi.
Yem(yaprak) vermeye başlandıktan sonra 40 günde Koza meydana geliyor:
Evinin alt kısmında, oluşturduğu nem ve ısı ortamını ayarladıkları alanda kendilerine verilen 10 gramlık paketler halindeki tohumu bu alanda Dut yapraklarıyla bellemeye başladıklarını belirten Ahmet Öztürk, “ İyi bakarsanız 10 gramlık ipek böceği paketi 40-50 Kg arasında kozası gelir. Tabiki çok iyi bakmak koşuluyla. Sürekli dut yaprağı veriyoruz, bunun içinde genç dut ağaçları dikiyoruz. Genç dut’un yapraklarını daha iyi yapıyor ve koza sarması daha da iyi oluyor. Alıcı gelir, alır ve akabinde kilo gramına göre, bankaya hesabımızı parası yatar.” dedi.
Bir Kozada 1200 ile 1600 metre arasında İp var:
İpek böceğinin sardığı Koza’da 1.200 ile 1.600 metre arasında ip olduğuna değinen Öztürk şunları kaydetti:
“Bu böcekte ciğer yok, yeni ciğersiz bir böcek türü. Yaprak vermeye başladığımız andan itibaren 4 sefer uyur ve 40 günde Koza sarma işini tamamlar. 4 .cü uykudan kalktığında 9-10 gün sürekli yer, (hayvandan fazla yer) ve Koza’yı tamamlamaya çalışır. Bu tamamlamanın akabinde 10 gün içinde Koza’ları toplamamız lazım. Biraz sarkıtırsak, içinde böcek kendiliğinden canlanır ve koza’yı delerek, kelebek olur uçar. Bu 10 gün süre çok önemli 10 gün içinde toplamamız gerekiyor.”


Ahmet Öztürk’ün eşi, Fatma hanımda İpek böceği Kosası için şunları kaydetti:
“Biz bildik bileli İpek böceği kozası mahallemizde var ve ben 65 yaşındayım, çocukluğumuzdan beri bunu yapıyoruz. İsteyen mahalle sakinin(dut) ağacı olan İpek böcekçilini yapabiliyor. Dut ağacı olmayan yapamaz. Bunda özellikle yem sıkıntısı çekiyoruz. Çünkü bu tırtıl, sadece Dut yaprağı yiyiyor, başka bir şey yemiyor. Bu böcek çok sıcağı, ve çok soğuğu sevmiyor. Bunu ayarlayamazsanız verim alınmıyor, yani verim alamıyoruz. Bakma işini biliyoruz ve nasıl bakılacağını da biliyoruz ama yeri ve mekanı çok önemli. Çok sıcakta yanıyor böcek. Soğukta üşüdüğü zamanda yemez. Üşütmeyeceksin de ve çok nazik bir tırtıl türü böcek.”



TARİHİ İEPKYOLU ÜZERİNDE İPEK KOZASI TOPLAMA ANI