“İnternette Çocuk Güvenliği Çalıştayı” AKK’de gerçekleşti!

ABB ve AKK iş birliğiyle, "İnternette Çocuk Güvenliği" konulu Çalıştay bugün saat 14.00'te AKK'de gerçekleşti. Çalıştayda internetin çocuklar üzerindeki riskleri ve çözüm yolları konuşuldu.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

NİSA NUR BACAK / ANKARA-BHA

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) ve Ankara Kent Konseyi (AKK) iş birliğiyle, “İnternette Çocuk Güvenliği” konulu Çalıştay bugün AKK’de yapıldı.

Çalıştaya ABB Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu, AKK Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ABB Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Doç. Dr. Serkan Yorgancılar, TEPAV Merkez Direktörü Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz,  AKK Başkan Vekili Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin, AKK Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Lale Özgenel, Dr. Süleyman Basa ve Ceren Anadol, AKK Yürütme Kurulu (YK) üyeleri İsmail Fidan, Ömer Şan, Murat Akyüz, Züleyha Özcan, Abdullah Çavuş, Halil Ecer, Özgür Cinalioğlu, Naz Öztürk, Züleyha Özcan, Yüksek İstişare Kurulu (YİK) Üyesi Orhan Kemal Erkılıç, AKK Çalışma Grubu Koordinatörü ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi YK üyesi Oğuzhan Bozdağ, Başkent Gençlik Meclisi Başkan Yardımcısı Rümeysa Kırmızı katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan çalıştayın açılış konuşmalarını, ABB Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Doç. Dr. Serkan Yorgancılar yaptı. Doç. Dr. Serkan Yorgancılar, “Çocuklarımız ile ilgili neler yapabiliriz sorusunun cevabını konunun uzmanlarıyla tartışacağız. Sonucu bildiri haline getirip 2025 yılında çözüm önerileri uygulamaya geçireceğiz. Özellikle çocuk meclisimizde bilinçlendirme ve farkındalığı artıracağız. Dolayısıyla çocuk meclisimizde somut işler yapacağımızı şimdiden vadediyorum.” dedi.

ABB Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu toplumun tüm bileşenleri olarak bir çözüm oluşturulacağını belirtti.
Faruk Köylüoğlu kötü niyetli kişilerin siber zorbalık, sosyal ve fiziksel faaliyetlerini etkileyen internet bağımlılığı, uygunsuz içeriklere maruz kalmaları, kişisel verilerin ihlalinin herkesin üzerinde durması gereken konular olduğuna vurgu yaptı. Köylüoğlu, “Çalıştayda çok önemli kararların çıkacağına inanıyorum. Mansur Yavaş önderliğinde 10 tane çocuk etkinlik merkezi açılışını yaptık. Burada bu konuda eğitimler verilecek, bilinçlendirmeler yapılacak. Tabii ebeveynlerin de katkı sağlaması gerek. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mansur Yavaş bu konuya çok önem verdiği için aile yaşam merkezleriyle çocuk yaşam merkezi açılışına önem verdi. Sizlerin de katkı ve destekleriyle yol alacağız. Devletin çocukları korumak için yasalar çıkarmalı ve bunu denetlemeli. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün geleceğimiz gençlerdir dediği gibi, onların dijital ortamdaki duyarlılığına katkı sağlamamız çok önemli.” ifadelerini kullandı.

Çalıştayın ilk oturumunda Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Prof. Dr. Fatma Elif Ergin konuştu. Çocuklarda Dijital Riskler başlıklı konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Fatma Elif Ergin, 3 internet kullanıcısından birinin çocuk olduğunu söyledi. Siber zorbalık, internet bağımlılığı kimlik avı, shareting grooming (siber uşaklaştırma), kidfluencer başlıkları konuşuldu. Ergin, “Roblox ve discord ülkelere kullanıcı verileriyle ilgili rapor verilmiyor.” dedi.

TEPAV Merkez Direktörü Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz da Türkiye’de dijital ortamda çocukları korumaya yönelik politika eksikliği: Ne yapmalı başlıklı konuşmasını yaptı. Prof. Dr. Hakkı Hakan Yılmaz çocuk yoksulluğunun yüzde 34 olduğunu ve üç çocuktan biri yoksulluk çizgisinin altında yaşadığını söyledi.

AKK Yürütme Kurulu üyesi ve Rafadan Tayfa çizgi filminin yapım ve yönetmenliğini yapan İsmail Fidan, “Çocuğun yüksek yararı her türlü yayın felsefesinden önce gelir” ifadesini kullandı. Dijital obeziteye dikkat çeken İsmail Fidan, uygulamaların yasaklanmasının, kapatılmasının veya durdurulmasının nispeten bir çözüm olduğunu söyledi. Fidan, “Platformlarda doğru içerikle yer alarak bunun sayısını artırırsak doğru nitelikle buluştururuz.” vurgusu yaptı.

Çalıştayın raporu sosyal medyadan duyurulacak.

“İnternette Çocuk Güvenliği Çalıştayı” AKK’de gerçekleşti!